Može li privedeni učenik K.K., osumnjičen za masakr u školi na Vračaru, da odgovara pred zakonom?

03.05.2023

12:02

0

Autor: I.K.-Lj.K.

Kako je osumnjičeni za tragediju u osnovnoj školi maloletan, postavlja se pitanje kakve sankcije mu slede za ovo krivično delo

Može li privedeni učenik K.K., osumnjičen za masakr u školi na Vračaru, da odgovara pred zakonom?
Maloletni K. K. počinio masakrs u školi na Vračaru - Copyright Pixabay/24sedam

Maloletnik K.K. rođen 2009. godine uhapšen je pod sumnjom da je pucao u osnovnoj školi na Vračaru, te usmrtio najmanje osam đaka i domara škole, a desetak učenika i učiteljicu lakše i teže ranio. 

Postoji mogućnost da K.K. neće ni odgovarati za ovo krivično delo ukoliko još nije napunio 14 godina, jer prema krivičnom zakoniku Republike Srbije lice mlađe od 14 godina ne odgovara za svoje postupke, te se postavlja pitanje kakve sankcije mu slede za ovo krivično delo.

Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, maloletnik je osoba koja je u vreme izvršenja krivičnog dela navršila četrnaest, a nije još navršila osamnaest godina.

Tanjug/Strahinja Aćimović
dramatične scene ispred škole na Vračaru

 

Mlađi maloletnik je lice koje je u vreme izvršenja krivičnog dela navršilo četrnaest, a nije navršilo šesnaest godina. Stariji maloletnik je lice koje je u vreme izvršenja krivičnog dela navršilo šesnaest, a nije navršilo osamnaest godina.

Mlađe punoletno lice je ono koje je u vreme izvršenja krivičnog dela navršilo osamnaest, a u vreme suđenja nije navršilo dvadeset jednu godinu.

Prema članu 9 ovog Zakona, maloletnicima za učinjena krivična dela mogu se izreći vaspitne mere, kazna maloletničkog zatvora i mere bezbednosti. Mlađim maloletnicima mogu se izreći samo vaspitne mere. Starijim maloletnicima mogu se izreći vaspitne mere, a izuzetno može se izreći kazna maloletničkog zatvora.

Tanjug/Strahinja Aćimović
svi roditelji pokušavali su da saznaju informacije o deci

 

Prema članu 11 ovog zakona, vrste vaspitnih mera su:

1) mere upozorenja i usmeravanja: sudski ukor i posebne obaveze;

2) mere pojačanog nadzora: pojačan nadzor od strane roditelja, usvojioca ili staraoca, pojačan nadzor u drugoj porodici, pojačan nadzor od strane organa starateljstva, pojačan nadzor uz dnevni boravak u odgovarajućoj ustanovi za vaspitavanje i obrazovanje maloletnika;

3) zavodske mere: upućivanje u vaspitnu ustanovu, upućivanje u vaspitno-popravni dom, upućivanje u posebnu ustanovu za lečenje i osposobljavanje.

Mere upozorenja i usmeravanja izriču se kad je potrebno i dovoljno takvim merama uticati na ličnost maloletnika i njegovo ponašanje.

Mere pojačanog nadzora izriču se kad za vaspitavanje i razvoj maloletnika treba preduzeti trajnije mere uz odgovarajući stručni nadzor i pomoć, a nije potrebno maloletnikovo potpuno odvajanje iz dotadašnje sredine.

Zavodske mere izriču se prema maloletniku prema kome treba preduzeti trajnije mere vaspitavanja, lečenja i osposobljavanja uz njegovo potpuno odvajanje iz dotadašnje sredine, radi vršenja pojačanog uticaja na maloletnika. Zavodske mere izriču se kao poslednje sredstvo i mogu trajati, u granicama određenim ovim zakonom, samo koliko je potrebno da bi se ostvarila svrha vaspitnih mera.

Pri izboru vaspitne mere sud će posebno uzeti u obzir uzrast i zrelost maloletnika, druga svojstva njegove ličnosti i stepen poremećaja u društvenom ponašanju, težinu dela, pobude iz kojih je delo učinio, sredinu i prilike u kojima je živeo, ponašanje posle učinjenog krivičnog dela, a posebno, da li je sprečio ili pokušao da spreči nastupanje štetne posledice, kao i sve druge okolnosti koje mogu biti od uticaja za izricanje one mere kojom će se najbolje postići svrha vaspitnih mera. 

Advokat Savić: Roditelji stradale dece mogu da tuže roditelje osumnjičenog, školu i osiguranje

Advokat Predrag Savić u izjavi za Tanjug dodaje da se mlađem maloletniku, ako se utvrdi da ima prihički poremećaj, može izreći mera lečenja u posebnoj ustanovi. Zakon o maloletnicima, takođe, predviđa da starijem maloletniku može da se izrekne nastroža kazna od pet godina.

Savić naglašava da je u Srbiji starosna granica za krivičnu odgovornost 14 godina.

- U nekim državama roditelji u ovakvim slučajevima mogu da odgovaraju za krivično delo ubistvo, dok kod nas to zakon ne predviđa, istakao je Savić.

On je dodao da roditelji deteta koje je počinilo ovaj zločin mogu odgovarati za krivično delo zapostavljanje i nestaranje o detetu, za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine, a mogu i parnično odgovarati po tužbama roditelja ranjene dece. Takođe, roditelji ranjene i ubijene dece će moći, pored roditelja osumnjičenog, da tuže i školu i osiguranje ukoliko su deca bila osigurana. 
 

24sedam će vas obaveštavati o najnovijim vestima sa lica mesta

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike