Srbija se pognute glave oprašta od nastradalih učenika: Došao je kraj najtužnijem danu koji se nikada neće zaboraviti (FOTO/VIDEO)

03.05.2023

23:57

0

24sedam vas je obaveštavao o najnovijim vestima sa lica mesta

Srbija se pognute glave oprašta od nastradalih učenika: Došao je kraj najtužnijem danu koji se nikada neće zaboraviti (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright 24sedam ATAImages/A.M.

U jutrošnjoj pucnjavi u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru odgirala se drama u kojoj je učenik (14) sedmog razreda pucao iz pištolja i tom prilikom ubio devet osoba - sedam devojčica, dečaka i radnika obezbeđenja.

U školi je jutros bilo mnogo pripadnika  policije, kao i roditelja koji su došli na lice mesta da preuzmu svoju decu koja su jutros, nakon praznika, stigla na časove.

Na teritoriji čitave Srbije proglašena je trodnevna žalost, koja na snagu stupa u petak, 5. maja 2023. godine. 

24sedam će vas obaveštavati o najnovijim vestima sa lica mesta

23.55 - Prijatelji se opraštaju od dečaka A. Č.

A. Č. našao se među žrtavama koje su ubijene u današnjem masakru koji se odigrao u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Dečak je išao u muzičku školu "Josip Slavenski", koja je i putem društvene mreže Fejsbuk izjavila saučešće. 

YouTube
 

- Naš anđeo! Neka te anđeli čuvaju - piše na Fejsbuk stranici muzičke škole "Josip Slavenski".

23.10 Pojavila se nova fotografija dečaka koji je počinio masakr

K. K. (13) koji je izvršio stravičan zločin u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru pre masakra fotografisao se sa drugarima. Fotografija se pojavila na društvim mrežama. 

Printscreen/Društvene mreže
 

 

22.45 Devojčica iz Francuske među žrtvama masakra na Vračaru

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je među žrtvama napada u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu učenica francuske nacionalnosti.

22.05 Čačak tuguje za nastradilima u Beogradu

Veliki broj građana Čačka okupio se na Gradskom trgu kako bi se odala počast nastradalima u tragičnom događaju.

RINA
 

 

21.16 Pojavio se navodni snimak pucnjave iz OŠ "Vladislav Ribnikar"

Na društvenoj mreži Tiktok pojavio se navodni audio-snimak pucnjave iz OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

Na snimku se čuju rafali, kao i rečenica: "Sedite". 

Još uvek nije potvrđeno da li je ovo autentičan snimak iz ove obrazovne ustanove. 

20.12 Dečak koji je počinio masakr u školi predat Centru za socijalni rad

- Već je predat radnicima Centra za socijalni rad. Uzeće se krv na analizu radi utvrđivanja da li je u momentu izvršenja ovog događaja bio pod uticajem lekova, psihoaktivnih supstanci ili alkohola. Nakon toga, sve radnje preduzimaju nadležne službe Centra za socijalni rad i preduzimaju radnje i mere u njihovoj nadležnosti - rekao je Nikola Uskoković iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

19.40 - Otvoreni telefoni za psihološku pomoć

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je u cilju podrške porodicama stradalih u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, nastavnicima i učenicima kojima je potrebna psihološka pomoć i podrska, otvorio dve telefonske linije.

U pitanju su sledeće linije: 063/8681-757 i 063/8682-217.

Telefoni će biti dostupni, a stručnu podršku će pružati tim psihologa i psihijatara iz Instituta za mentalno zdravlje.

19.10 - Građani odaju počast stradalima u školi na Vračaru

24sedam
 

18.31 - Predsednik predložio mere za prevenciju nove tragedije

1.Uvođenje moratorijuma za nošenje oružja u naredne dve godine

2. Izvršiti kontrolu načina na koji oni koji imaju dozvole kako čuvaju oružje

3. Izvršiti kontrolu svih streljana posebno obratiti pažnju na lica koja dolaze, da li su to maloletnici ili osuđivana lica

4. Mogućnost snižavanja granice lica i njihove odgovornosti sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda

5. zabranu pristupa određenim sajtovima gde se promoviše nasilje i ubijanje, emitovanje scena brutalnog nasilja koje mogu da naškode maloletnicima

6. Uvesti obavezne osmomesečne narko testove za maloletnike

7. Organizovati mobilne timove za vršnjačko nasilje, koji bi odmah reagovali

8. Zabrana pristupa sajtovima dark.net

9. Da li se oružje čuva na pravilan način

10. Propisivanje krivično pravne odgovornosti koja obučavaju maloletna lica da koriste oružje

18.20 Vučić: Dečak smešten na odeljenje psihijatrije

- Dečak od ovog trenutka se nalazi na posebnom mestu. Biće smešten u posebnom delu klinike za neuropsihijatriju. Njegov otac je, kao vlasnik oružja koje je nepropisno držao i čuvao iako je imao dozvole, uhapšen, privedena je i majka, zbog mnogo priča i mnogo laži koje se šire društvenim mrežama, dužan sam da kao predsednik govorim o stvarnim odgovornostima - rekao je predsednik na konferenciji

17.57 - Oglasila se advokatica dečaka

- Sada bi trebalo da se urade toksikološke analize na VMA, nakon čega će sa njim obaviti razgovor predstavnik Centra za socijalni rad. Nakon toga, sa njim će razgovore obaviti i psiholog i psihijatar i od toga će zavise naredni koraci - rekla je advokatica Irina Borović za medije.

17.47 - Otac dečaka sa advokatom u policijskoj stanici: Osumnjičen za teško delo protiv opšte sigurnosti

Vladimir K. (48) ,otac dečaka koji je osumnjičen za masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu zadržan je u pritvoru u policijskoj stanici, a brani ga advokat Irina Borović.

Ona je za medije rekla da za sada jedino što može da izjavi je da je po nalogu zamenika višeg javnog tužioca u Beogradu doneto rešenje o zadržavanju Vladimira K., zbog sumnje da je počinio teško delo protiv opšte sigurnosti.

17.20 -  Urađena psihološka evaluacija dečaka koji je ubio devetoro đaka na Vračaru: Ocenjen je kao veoma pametan, vaspitan i ambiciozan

K.K. je u školi glume 2021. godine imao incident, kada ga je drugi dečak udario laktom u usta, saznaje Tanjug.

U Tiršovoj je tada, pored psihološke pomoći urađena i psihološka evaluacija, kojom je ocenjeno da je sa dečakom sve u najboljem redu, te da je izuzetno pametan.

16.58 - Ćerka čuvenog odbojkaša među ubijenima u jezivom masakru u školi

Među žrtvama masakra koji se danas dogodio u OŠ "Vladislav Ribnikar" je i E. K., ćerka poznatog srpskog odbojkaša i trenera Dragana Kobiljskog. Kobiljski je nekada igrao za Partizan, a kasnije je trenirao ekipu Odbojkaškog kluba Crvena zvezda.

16.30 - Pušten saobraćaj u okolini škole, završen uviđaj

Policija je napustila mesto tragedije, a saobraćaj je ponovo pušten.

Nekoliko policajaca je na samom ulazu u školu, a sadašnji i bivši zaposleni i učenici i dalje dolaze i pale sveće i donose cveće, uglavnom bele ruže.

Skinute su zaštitne trake, a forenzičke ekipe MUP-a su otišle nakon obavljenog uviđaja.

16.20 - Građani i deca polažu cveće i pale sveće kod OŠ "Vladislav Ribnikar"

Građani i deca danas polažu cveće i pale sveće u blizini OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Većinu okupljenih ispred škole čine deca. 

16.10 - Oglasilo se Više javno tužilaštvo

Dečak Kosta Kecmanović još nije napunio 14 godina, što je zakonska starosna granica od koje maloletnik postaje krivično odgovoran.

Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica, K.K, je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Naloženo je da se dečaku izvadi krv radi toksikoloških analiza, kako bi se utvrdilo da li je u vreme izvršenja krivičnog dela bio pod dejstvom alkohola, narkotika, odnosno drugih prihoaktivnih supstnaci. Ispituju se sve okolnosti ovog slučaja, kako je došao do pištolja, kao i motivi ovog gnisnog zločina.

15.51 - Ašanin: Situacija je mnogo bolja

Dr Milika Ašanin, direktor KC Srbije, saopštio je najnovije stanje povređene dece koja su ranjena u pucnjavi u školi "Vladimir Ribnikar".

- Situacija je mnogo bolja, to nas ohrabruje, prilikom prethodne izjave četiri pacijenta su bila u operacionim salama, sada je kod njih troje završeno sa operacijama i nalaze se u jedinicama za intenzivno lečenje - rekao je on.

On je rekao da se njih dvoje potpuno probudilo, nastavnica se polako budi i svi su u stabilnom stanju i dodao da "izlaze iz neposredne vitalne ugroženosti".

15.49 - Oglasio se Patrijarh Porfirije: "Molim se Spasitelju Hristu za postradalu decu i radnika škole"

- U muklom bolu slušam vesti o katastrofi, kakva se u našem narodu i našoj Otadžbini nikada nije dogodila, a danas se desila u jednoj beogradskoj osnovnoj školi. Molim se Spasitelju Hristu za postradalu decu i radnika škole.

- Molim se Spasitelju za njihove roditelje, braću, sestre, rodbinu i izražavam im najdublje saučešće. Molitve i ljubav Vaskrslog Gospoda i sva naša ljudska briga i pažnja danas su sa vama, draga deco naša i nastavnice koji ste danas u beogradskim bolnicama. Molim sve da Vaskrslom Gospodu uputimo molitvu za mir i međusobnu ljubav. I molim da svako učini sve što do njega stoji za prestanak i osudu bilo kakvog nasilja, a pogotovo za promociju nasilja u javnosti - poručio je patijarh.

15.22 - Šarl Mišel i Fon Kramon izjavili saučešće zbog pucnjave u OŠ Vladislav Ribnikar

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas iskreno saučešće zbog jutrošnje pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

- Moje iskreno saučešće u svetlu tragične pucnjave danas u Beogradu. Naše misli su sa srpskim narodom, a posebno sa porodicama, prijateljima i najmilijima svih poginulih i povređenih u ovom napadu - napisao je Mišel na Tviteru.

Članica Evropskog parlamenta i izvestilac za KiM Viola fon Kramon takođe je izjavila da je tužna zbog tragične vesti o pucnjavi u osnovnoj školi u Beogradu.

- Duboko sam šokirana i tužna zbog tragične vesti o smrtonosnoj pucnjavi u OŠ 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu - navela je fon Kramon na Tviteru.

Ona je izrazila iskreno saučešće i dodala da je u mislima sa porodicama stradalih, njihovim prijateljima, nastavnicima i svim građanima Srbije "u ovom veoma teškom trenutku".

15.10 - Mandić: Posebno šokira što su žrtve većinski deca

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić uputio je telegram saučešća predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom potresnog događaja u Beogradu gde je život izgubilo više osoba, a najviše dece. 

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

"Želim u lično ime, Nove srpske demokratije i srpskog naroda u Crnoj Gori da Vam uputim izraze najiskrenijeg saučešća", naveo je Mandić i dodao:

"Učestvujemo u žalosti porodica preminulih u ovom zaista teškom trenutku. Posebno šokira što su žrtve većinski deca, koja su, praktično, tek zakoračila na životni put. Neka je pokoj nevinim dušama nastradalih u ovoj nesreći, a povređenima želim brzo ozdravljenje".

15.00 - Uhapšena i majka dečaka

Nedugo nakon što je otac priveden.

14.50 - Policija pronašla detaljan plan masakra na Vračaru

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić izjavio je da je K. K. (13) unapred planirao ovu pucnjavu, kao i da je imao i skicu škole i spisak dece koje je želeo da ubije.

Milić je na konferenciji za medije povodom pucnjave u OŠ Vladislav Ribnikar rekao da je osumnjičeni maloletnik je pozvao policiju i obavestio da je pucao u više osoba.

14.37 - Predsednik Vučić obratiće se javnosti danas u 18 sati

Potvrdila pres služba predsednika Srbije.

14.25 - Saučešće Milatovića porodicama stradalih: Crna Gora je uz Srbiju i njen narod

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović uputio je saučešće porodicama stradalih u jutrošnjoj pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i poručio da je Crna Gora uz Srbiju i njen narod.

U pucnjavi, koja se jutros dogodila u školi u centru Beograda, ubijeno je osam učenika i čuvar, a ranjeno šestoro dece i jedan nastavnik.

 

 

"Izražavam iskreno saučešće porodicama povodom devet izgubljenih života, od kojih osmoro dece, u strašnoj tragediji koja se dogodila jutros”, napisao je Milatović na Tviteru.

Povređenima u ovoj pucnjavi je požeo brz oporavak.

14.20 - Veličina bivšeg igrača Partizana: Mnogo mi je teško zbog ovakve tragedije!

Košarkaš Reala Vilijams Gos šokiran je onim što se danas dogodilo u osnovnoj školi "Vladimir Ribnikar" u kojoj je život izgubilo devetoro ljudi.

- Teško je pričati o četvrtoj utakmici, kada se dogodi ovaka tagedija. Prvo, želeo bih da izjavim saučešće porodicama koji su izgubili svoje najbliže. O tome su nas obavestili pre treninga, i stvarno smo svi i dalje u šoku. Otac sam jednog deteta, mogu da zamislim kako se osećaju roditelji koji su izgubili svoje najmilije. Nadam se da će ljudi moći da se podignu posle ovakve tragedije. Tek kad se ovo dogodi, vidimo kolilko je život dragocen i mnogo vredniji nego što mi znamo da ga cenimo - poručio je Gos.

14.14 - Delije neće na utakmicu zbog tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar

Navijači Crvene zvezde zbog tragičnog događaja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu neće prisustvovati današnjoj utakmici četvrtfinala fudbalskog Kupa Srbije protiv Napretka u Kruševcu.

- Povodom tragičnog događaja u beogradskoj školi Ribnikar, Delije obaveštavaju sve zvezdaše da neće prisustvovati Kup utakmici u Kruševcu. Danas sigurno nikome nije do fudbala, ni do pesme, ni navijanja. Neka je večna slava svim stradalima i Bog dušu da im oprosti - navodi se u saopštenju navijača Crvene zvezde.

14.05 - Uhapšen otac dečaka koji je pucao u školi

Otac K. K. (14), osumnjičen da je jutros u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet osoba, među kojima su i učiteljica i radnik obezbeđenja, uhapšen je danas, rekao je na konferenciji za medije ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

- Otac izvršioca ovog teškog dela je uhapšen, oba pištolja koja su nađena prilikom hapšenja, a predmet su krivičnog dela su imala legalne dozvole. On je sa ocem išao u streljane, vežbao pucanje... Protiv oca će biti podnete sve zakonske mere, rekao je ministar policije Bratislav Gašić.

14.00 - Predložene tri mere kao prevencija nasilja u školama

Pucnjava u školi na Vračaru upalila je alarm za sve institucije, a ministar prosvete Branko Ružić naveo je da će se uvesti određene mere i izmene podzakonskih akata i izmena zakona.

Kaže da je to je samo delić mozaika, ovo predstavlja društveni fenomen kojim svi moramo da se pozabavimo.

- Jedna od prvih tačaka je povećanje kapaciteta, odnosno broja stručnih saradnika, pedagoga, psihologa, i verujem da će mera naići na podrićku Ministarstva finansija kako bi prevenirali slučajeve opšteg nasilja. Od danas na raspolaganju su timovi sa astitenciju, ne u ovoj konrketnoj školi, već u svakoj drugoj u Repuplici Srbije - naveo je on na konferenciji u Vladi Srbije.

13.53 - Napadač (14) iz škole na Vračaru imao spisak dece koju je planirao da ubije!

K. K. (14) učenik sedmog razreda Osnovne škole "Vladislav Ribikar" na Vračaru jutros je nakon masakra u kojem je ubio devet osoba, a sedam ranio, sam pozvao policiju, sam pozvao policiju i prijavio se.

To je na konferenciji koja je u toku u Vladi Srbije rekao Veselin Milić, načelnik Policijske uprave za grad Beograd.

Tv Pink Printscreen
Spisak dece koju je planirao da ubije

Milić je rekao da je najpre policiju u 8.40 sati jutros pozvala policiju pomoćnica direktorke škole, da bi dva minuta kasnije policiju pozvao i K. K. i rekao da je upucao više osoba.

K. K. je u krvavi pir došao sa dva pištolja i četiri molotovljeva koktela koje je poneo u rancu.

Otkriveno je da je imao spisak dece koju je planirao da ubije.

13.50 - Planirao ubistvo, imao spisak...

Veselin Milić ispred MUP-a Srbije istakao je da je ovo ogromna tragedija i naveo je da je prvi poziv policiji uputila pomoćnica direktora koja je rekla da je u školu ušla naoružana osoba.

- Potom je stigao poziv i osoba se predstavila kao Kecmanović Kosta i rekao da je pucao. Tom prilikom je smrtno stradalo osam učenika škole, rekao je Milić.

On je istakao da je bio na hiljade uviđaja u karijeri, ovo je u srpskom društvu nezapamćeno.

- Pitanje je šta da preduzmemo. Na licu mesta smo zatekli K.K. rođen 30. jula 2009. godine i zaplenili smo oružje. Mesec dana je planiran zločin. U toku je uviđaj i rasvetljavanje. Prema do sada poznatim informacijama, duže je planirao zločin, ali motiv nije poznat. Izabrao je učionicu istorije jer je prva kad se uđe u školu. Oružje je uzeo iz stana oca. Pripremio je i nekoliko molotovljevih koktela, ispričao je Milić.

Prema saopštenju MUP-a Srbije, u pucnjavi koja se jutros dogodila u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na
Vračaru ubijeno je osmoro dece i radnik obezbeđenja, dok su šestoro dece i jedan nastavnik škole ranjeni i trenutno su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj.

Učenik ove škole K. K. (2009), koji se sumnjiči da je izvršio ovaj zločin, pronađen je i uhapšen u školskom dvorištu.

13.48 - Milika Ašanin: Povređeni imaju prostrelne rane stomaka i udova, jedna učenica u stabilnom stanju

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas da su u tu ustanovu primljena tri učenika i nastavnica osnovne škole "Vladislav Ribnikar" sa ranama u predelu stomaka i udova.

On je novinarima rekao da je operacija jedne učenice završena i da je u stabilnom stanju dok je preostalih troje pacijenata još u operacionoj sali.

- Jedan učenik je pogođen u levu potkolenicu, jedna učenica u stomak i obe noge, nastavnica u stomak i obe šake -  rekao je on.

13.45 - Potresne scene ispred škole na Vračaru: Izneta tela nastradalih

Oko 12.40 časova JKP "Pogrebne usluge" počelo je sa iznošenjem tela nastradalih, sedam devojčica, dečaka i radnika obezbeđenja.

Tri devojčice i radnik obezbeđenja zatečeni su mrtvi u holu Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" nakon današnjeg masakra, a još pet tela đaka zatečeno je u učionici u prizemlju.

13.38 - Žiofre: Šokiran sam tragedijom, u ime delegacije EU i lično saučešće porodicama

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izrazio je danas, u svoje lično ime i ime Delegacije EU, saučešće porodicama ubijenih u pucnjavi u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar".

Naglasio je da je osetio šok zbog svega što se desilo ovog jutra.

"Šokiran sam i izražavam saučešće i kao otac i u ime Delegacije EU svim porodicama stradalim u strašnom zločinu kao i njihovim prijateljima i građanima Srbije u ovom teškom trenutku, rekao je Žiofre na početku konferencije koju organizuje ANEM povodom Svetskog dana slobode medija.

13.34 - Vanredna konferencija za medije u Vladi Srbije povodom zločina u školi na Vračaru: Trodnevna žalost

Povodom masakra u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koji je počinio učenik te škole, u Vladi Srbije zakazana je vanredna konferencija za medije na kojoj se obraćaju ministar prosvete Branko Ružić, ministarka zdravlja Danica Grujičić i predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

13.26 - Ništa nije ukazivalo na to da će uraditi nešto ovako strašno

Prošle nedelje je moj sin slavio rođendan i on je bio na proslavi. Ništa nije ukazivalo na to da će uraditi nešto ovako strašno.

Ovako priča majka dečaka koji je išao u odeljenje sa učenikom K.K. (14) i koji je preživeo stravičnu pucnjavu u učionici.

- Nikada nije bio nasilan. Sin mi je u šoku. Spasao se tako što je legao pored mrtve drugarice i pravio se mrtav. Kad je pucnjava prestala, sav krvav je trčao kući i vikao mi je "Sve ih je pobio, sve" - priča majka.

Dečak je još u šoku od stravičnog zločina, nezabeleženog na našim prostorima.

13.20 - Ranjena učenica vitalno ugrožena, ima teške povrede mozga

V.d. direktor klinike u Tiršovoj Siniša Dučić izjavio je danas da je devojčica primljena nakon pucnjave u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar operisana, ali da je i dalje vitalno ugrožena.

- Operacija je bila izuzetno teška, teške povrede mozga, vitalno je ugrožena i nalazi se na intenzivnoj nezi - rekao je Dučić novinarima.

Prema njegovim rečima dvojica dečaka koji su takođe primljeni u tu ustanovu su na odeljenju i da su stabilni.

13.09 - Odlukom Ministarstva zatvorene sve osnovne i srednje škole u Beogradu

Odlukom Ministarstva prosvete, danas će zbog dešavanja u OŠ "Vladislav Ribnikar" biti odložena nastava u popodnevnoj smeni.

Ova odluka važi i za srednje i za osnovne škole na području Beograda.Odeljenske starešine 1. i 2. razreda će se starati o onim učenicima koji zbog obaveza roditelja ne mogu na neki drugi način da zbrinu decu.

Direktor OŠ "Nikola Tesla" Mr Stanislav Stavuljević i potvrdio ovu informaciju.

13.05 - "Ležao sam pored mrtve drugarice, tako sam se spasao"

"Legao sam pored mrtve drugarice. I ja sam se pravio da sam mrtav. Tako sam se spasao."

Ove užasne reči, prepune bola, izgovorio je učenik iz učionice strave, koji je preživeo pucnjavu u školi na Vračaru.

Prema rečima njegove majke, bio je drug učenika K.K. (14) koji je počinio stravičan zločin rano jutors ubivši osmoro svojih drugara i radnika obezbeđenja u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

12.58 - Poznati se oglasili o pucnjavi u školi na Vračaru

Nema onog ko je ostao imun na ovu tragediju, ko mislima nije uz roditelje koji su izgubili decu i sve one koji su pogođeni ovim stravičnim zločinom. 

Mnoge poznate ličnosti su se oglasile i izrazile saučešće na društvenim mrežama, te šok i tugu koju su osetili kada su čuli strašnu vest.

12.55 - Ministar Momirović povodom zločina u školi: Strašna tragedija!

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović oglasio se povodom nezapamćene tragedije u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", u koju ide i njegovo starije dete.

-Svi smo potreseni. Poznavao sam čuvara i užasnut sam ovim informacijama. Bio je izuzetno pažljiv i brižan prema svoj deci u školi. Strašna tragedija, rekao je ministar Momirović za Novosti.

Njegovo dete bilo je u školi u vreme pucnjave.

Kako je policija saopštila, zbog sumnje da je usmrtio osam učenika i radnika obezbeđenja škole, a ranio šestoro đaka i nastavnicu, priveden je K.K. (2009), učenik sedmog razreda te škole.

12.46 - Iznose se tela nastradalih

Oko 12.40 JKP "Pogrebne usluge" počelo je sa iznošenjem tela nastradalih, sedam devojčica, dečaka i radnika obezbeđenja.

12.42 - U toku pretres stana

U toku je pretres stana roditelja dečaka K.K. koji je osumnjičen da je ubio osmoro dece i čuvara škole, kao i ranio više osoba.

Nakon što policija obavi pretres, roditelji će dati izjave pred tužiocem u policijskoj stanici.

12.38 - Spisak žrtava masakra:

A. B., B. A., S. N. - tela zatečena u holu škole, i radnik obezbeđenja Dragan Vlahović. 

U učionici u prizemlju, odeljenja 7/2, čiji je učenik osumnjičeni: A. D., K. M., M. A., E. K. i A. Č.

U Urgentni centar iz OŠ ''Vladislav Ribnikar'' dovezena 4 lica:

- B. A.  starosti 13 do 14 godina, povreda desnog kolena iz reanimacije ide - ŠOK B,

- K. H., starosti 13 do 14 godina, povreda leve ruke i donji deo trbuha- Op. sala, stabilno, prijem ŠOK 

- Tatjana Stevanović, nastavnica istorije, (1970), povreda trbuha ide OP sala, stabilno, prijem ŠOK

- NN muško dete starosti oko 13 godina, još uvek nemamo podatke Rem- OP sala, životno ugrožen, upucan u vrat

U Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova dovezeno troje dece:

- M. V. (2010) prostrelne rane ruke i noge,

- D. J. (2010), plastična hirurgija , ustrelna povreda butine, nije poznato koje noge

- NN za sada devojčica prostrelne povrede glave, OP sala životno ugrožena, nepotvrđena informacija da se radi M. K. (2010).

ATAImages/ Miloš Tešić
Masakr na Vračaru

12.36 - Regionalni mediji iz minuta u minut izveštavaju o tragediji u Beogradu

Vest o stravičnoj tragediji koja se dogodila u jutrošnjoj pucnjavi u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" obišla je region i našla se na udarnim mestima svih regionalnih medija.

Regionalni mediji iz minuta u minut izveštavaju o ovom nezapamćenom masakru u novijoj istoriji, u kojoj je maloletni učinak ove škole ubio osam učenika i čuvara, dok je više njih ranjeno.

Mediji u regionu o ovom masakru izveštavaju pozivajući se na agencijske vesti i vesti beogradskih medija, a preneli su i fotografije sa lica mesta i počinioca, koji je priveden.

12.33 - Doktor Milika Ašanin se obratio javnosti

- Odmah po prijemu su svi bili pregledani, urađena je dijagnostika i onda su prosleđeni u operacione sale. Jedna devojčica je u stabilnom stanju nakon operacije, ostali su trenutno u salama.

12.20 - Poslednja vest:

Ubijeno sedam devojčica, jedan dečak i radnik obezbeđenja.

12.11 - Oglasio se UNICEF

UNICEF je duboko rastužen zbog tragičnog događaja koji se danas dogodio u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu. Upućujemo iskreno saučešće porodicama i prijateljima žrtava, preživelih, povređenih u ovom napadu, i onima koji su doživeli traumu. Škola je mesto nade, optimizma i pripreme za bolji svet. Nije mesto za nasilje bilo koje vrste. Dužni smo da osiguramo da su deca bezbedna u školi!

Ovaj tragični događaj je podsetnik zašto su važni svest o mentalnom zdravlju i podrška, posebno u obrazovnom sistemu.

Mi, kao društvo, ne smemo da zanemarimo potrebe mentalnog zdravlja naše dece i mladih. Moramo da preduzmemo konkretne korake da identifikujemo i podržimo one koji se bore sa problemima mentalnog zdravlja i da stvorimo društvo koje promoviše mentalno zdravlje i dobrobit za sve. Važno je da se obezbedi pristup uslugama mentalnog zdravlja i podrška deci i mladima, kao i da se promoviše bezbedno i negujuće okruženja u školama i zajednicama.

Pored toga, ne smemo zaboraviti značaj pravde za decu. Ona ne mogu biti uhapšena ili krivično gonjena na isti način kao odrasle osobe, i po zakonu imaju pravo na posebnu brigu i zaštitu.

UNICEF poziva da se prioritet stavi na zaštitu i prava dece u pravosudnom sistemu. Ovo uključuje da se deca koja dolaze u kontakt sa zakonom tretiraju na način koji podržava njihovo dostojanstvo i prava, kao i da su uspostavljene odgovarajuće mere za sprečavanje i reagovanje na nasilje nad i među decom.

UNICEF takođe poziva građane i medije da se uzdrže od postavljanja ili prosleđivanja fotografija i video snimaka u vezi sa ovim nasilnim događajem, jer to može dodatno negativno da utiče na decu, porodice žrtava i njihove najmilije.

UNICEF je spreman da podrži Vladu Republike Srbije i sve druge relevantne partnere u njihovim naporima da odgovore na svaki oblik nasilja i da podrže decu i mlade da se izbore sa izazovima mentalnog zdravlja.

12.03 - Nedeljković: Nezapamćena tragedija za opštinu Vračar

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković rekao je danas da je pucnjava koja se dogodila u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" velika i nezapamćena tragedija za Vračar i Beograd. 

"Ovo je velika tragedija, ne samo kod nas na Vračaru, nezapamćeno je da se ovo desilo u Beogradu", naveo je Nedeljković. 

Nedeljković je rekao da video nadzor u školama u opštini Vračar postoji, kao i da detektori za metal nisu postavljeni u školi u kojoj se dogodila tragedija. 

12.02 - Policija obaveštava roditelje

Roditelji koji nisu stupili u kontakt sa svojom decom treba da dođu u policijsku stanicu Vračar, u Ulici Radoslava Grujića 14.

Tamo su deca koja su pobegla kad je počela pucnjava u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

11.59 - Strani mediji bruje o tragediji u Beogradu

Masovna pucnjava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar" u Beogradu bila je udarna vest ne samo u domaćim medijima nego i na nekim od najpoznatijih stranih portala.

Printscreen CNN, DW, Mirror, Independent
Pucnjava u školi udarna vest širom sveta

11.53 - Učenik istrčao da spasi sestru

Otac dečaka koji je među prvima čuo pucnjavu u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kaže da je njegov sin odmah otrčao da spasi sestru.

Otac je istakao da je njegov sin čuo pucnje, ali da je u prvom trenutku pomislio da su petarde.

- Ubrzo je shvatio da su u pitanju pucnji i utrčao je u odeljenje u koje ide sestra, da je spase. Učiteljica mu je rekla šta lupaš izlazi napolje, ali on je bio odričit i rekao je sestri, ne, ti ideš sa mnom i tako je izvukao sestru. I onda su svi počeli da beže, jer su shvatili šta se dešava - kaže otac.

Čovek koji se trese na pločniku je kratko rekao: "Dotrčao sam ovde i ne znam šta se dešava. U školu je utrčao otac jedne od devojčica i video mrtvog čuvara i dve devojčice kako leže jedna preko druge. Strašno, ne mogu da verujem".

11.49 - Ranac ostavio u kabinetu istorije

K.K. je ranac je ostavio u kabinetu istorije. Učenik koji je počinio masakr, pucao je iz dva poištolja, od kojih je jedan marke CZ 99. 

K.K se posle masakra krio u školskom dvorištu, gde je pronađen i uhapšen. 

11.39 - Šta kaže zakonik?

Prema krivičnom zakoniku Republike Srbije lice mlađe od 14 godina ne odgovara za svoje postupke. 

Ukoliko napadač K. K. nije imao punih 14, on za ovu tragediju neće odgovarati. 

Ukoliko je napunio 14, biće upućen u popravni dom.

11.35 - Saopštenje MUP-a:

U pucnjavi koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru ubijeno je osmoro dece i radnik obezbeđenja, dok su šestoro dece i jedan nastavnik škole ranjeni i trenutno su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj.

Učenik ove škole K. K. (2009) koji se sumnjiči da je izvršio ovaj zločin pronađen je i uhapšen u školskom dvorištu.

Sve policijske snage su i dalje na terenu i intenzivno rade na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ove tragedije.

11.28 - Nastavnice OŠ Vladislav Ribnikar u agoniji nakon tragedije

11.24 - MUP potvrdio da je osmoro dece preminulo i radnik obezbeđenja.

11.23 - Dete Duška Savanovića u školi

Proslavljeni srpski košarkaš Duško Savanović bio je među roditeljima koji su čekali da policija izvede njihovu decu iz škole.

11.22 - Čuvar škole je pokušao da zaustavi naoružanog učenika

Kako 24sedam na licu mesta saznaje čuvar škole je pokušao da zaustavi naoružanog učenika i prvi je stradao. Napadač je potom ušao u kabinet istorije i prvo upucao nastavnici a potom i ranio još nekoliko učenika.

11.11 - Učiteljica preminula?

Učiteljica povređena u pucnjavi, koja se dogodila jutros u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, prema prvim nezvaničnim informacijama, preminula je od povreda u Urgentnom centru.

Ona je u tu ustanovu primljena zajedno sa tri učenika.

Troje povređenih učenika nalazi se u Tiršovoj, od kojih je jedan u operacionoj sali i životno je ugrožen, rečeno je u toj ustanovi.

11.04 - Vanredna konferencija u 13.15

Vanredna konferencija za novinare u Vladi Srbije biće održana u 13.15 časova povodom tragedije koja se desila u OŠ "Vladislav Ribrnikar" na Vračaru.

Obratiće se ministar prosvete Branko Ružić, ministarka zdravlja Danica Grujićić i predstavnik MUP.

10.57 - Iz Urgentnog centra izvoze sve pacijente koji su se jutros zatekli na prijemu, a zbog vanrednog stanja koje vlada u ovoj ustanovi sa prakse su otpušteni i učenici Medicinske škole iz Zemuna, prenose Novosti.

10.54 - Šta se zasad zna?

Pronađena su dva pištolja, a nezavisno od njih rančevi sa zapaljivom tečnošću i još jedno vatreno oružje, osmoro dece i radnik stradali, u UC prevezena su tri učenika i jedna starija osoba, učiteljica, dok je u Tiršovu prevezeno troje đaka. Dijagnostika u toku.

10.45 - Pucanje i vriska naterali zaposlene u beg 

Jedan broj nastavnog osoblja koje je u vreme napada takođe bilo na časovima kažu da kada su čuli pucnje i vriska istrčali su iz učionica i prvo što du ugledali je telo čuvara u lovi krvi. Napadač je navodno zaključao kabinet istorije u kome je, nakon što je upucao čuvara, osuo paljbu i ranio nastavnicu istorije kao i još devetoro učenika.

I dalje se spekuliše o broju ranjene i stradale dece.

TAnjug/Zoran Žestić
 

 

10.35 Učenica škole  opisala krvavi pir: Krenuo je nasumično da puca, u ruci je držao dva šaržera

Učenica koja je prisustvovala krvavom piru u osnovnoj školi sada je opisala događaj koji je uznemirio čitavu javnost: "Krenuo je nasumičo da puca, u ruci je držao dva šaržera, prvo je pucao u nastavnicu istorije, a onda je nastavio dalje. Ubio je dva naša druga, ja sam legla preko njih kako bi pomsilio da sam mrtva. Izašao je iz učionice, čuli su se pucnji i dalje. Kada sam ustala videla sam mrtvog Dragančeta", rekla je devojčica.

Kako je pojasnila devojčica, napadač je sa njom u odeljenje. Podsećanja radi, učenik je nakon pucnjave pokušao da pobegne, ali ga je policija ubrzo privela. 

A.M./ATAImages
 

 

10.28 - Snimak privođenja napadača

10.19 - Prema poslednjim informacijama, nastavnica istorije na koju je dečak pucao nakon što je usmrtio radnika obezbeđenja, preminula je u bolnici.

TAnjug/Zoran Žestić
Pucnjava na Vračaru, najmanje osmoro mrtvih

10.26 - Pir je trajao pet minuta

Prema informacijama, dečak je pet minuta išao po školi i pucao nasumično u ljude.

10.17 - U školi je veliki broj policije, kao i roditelja koji su došli na lice mesta da preuzmu svoju decu koja su jutros, nakon praznika, stigla na časove.

10.15 - Poslednja vest

Još jedno dete je na operacionom stolu. Ono ima povrede glave i životno je ugroženo.

10.13 - Napadač ispraznio pet šaržera

Mediji su preneli informaciju da je 14-godišnji dečak imao pet šaržera i sve ih je ispraznio.

10.09 - Zdravstveno stanje povređene dece

Prema najnovijim informacijama, u pucnjavi u školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, pored smrtno stradalog čuvara i još sedam osoba, povređeno je petoro dece.

Dvoje dece koja imaju prostrelne rane, nalaze se na intenzivnoj nezi.

Dvoje dece - dečak i devojčica prebačeni su u Urgentni centar.

10.05 - Oglasio se MUP

- Pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu prijavljeno je da je jutros u 8.40 časova u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru došlo do pucnjave.

Policija je uputila sve raspoložive patrole, odmah izašla na teren i uhapsila osumnjičenog maloletnika, učenika sedmog razreda.

On je, kako se sumnja, iz očevog pištolja ispalio više hitaca u pravcu učenika i obezbeđenja ove škole.

Zbrinjavanje povređenih je u toku, kao i rad policije na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa ovim događajem - ističe se u saopštenju.

10.02 - Učenici uspaničeni, prate uputstva policije

Među učenicima koji su preživeli pucnjavu u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru zavladala je panika, a kako kažu, drugari i drugarice su im pogođeni i ne znaju da li su živi.

- Ne znamo ni da li je obezbeđenje živo. Pucao je sedmak, u drugare. Dve naše drugarice leže, pogođene su. Leže, ne znamo da li su žive. Obezbeđenje je pogođeno. Jedan dečak je pogođen u nogu, drugi u međunožje - pričaju oni.

Dodaju da ne znaju da li je pucao jedan dečak ili dvojica.

- Bili smo na petom spratu čuli smo buku. Nastavnik je rekao da izađemo napolje. Mislili smo da se šali. Ali videli smo razrednu i decu kako plaču, samo su nas izveli. Videli smo drugara kako je pogođen u nogu. Svi su plakali, samo su nam rekli da izađemo napolje - pričaju ono.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike