Ovakvog Arkana još niste videli: Na fotografiji italijanske policije imao je samo 20 godina (Foto)

24.08.2022

18:45

0

Za ovu sliku je "pozirao" u policisjkoj stanici u Milanu

Ovakvog Arkana još niste videli: Na fotografiji italijanske policije imao je samo 20 godina (Foto)
Copyright Facebook/Legende90

O burnoj biografiji nekadašnjeg komandanta paravojne formacije Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana svedoči i jedna fotografija, nastala u vreme kad mu je bilo tek dvadeset godina i kada je krupnim koracima osvajao jugoslovensko i evropsko podzemlje..

Za ovu sliku je "pozirao" u policisjkoj stanici u Milanu, gde su mu "uzete mere" zbog pljačke jedne banke, a uhapšen je pod lažnim identitetom, kao Mario Valentina iz sicilijanskog grada Palerma.

Pr nego se otisnuo u svet, Ražnotvić ja sa 17 godina odlučio da pljačka jednu beogradsku zlataru, ali je sve krenulo naopako. Uhapšen je i osuđen  na dve godine maloletničkog zatvora.

 Tokom ovog kratkog perioda, Ražnatovič je postao neosporan autoritet za mlade zatvorenike. Čim je pušten, ponovo se upleo u avanturu i bio pod istragom. Ne želeći ponovo da ide u zatvor, pobegao je u Evropu.

Uhapšen je nakon što ga je policija u Milanu, po otisku prsta identifikuje kao saučesnika u pljački banke, ali je počinilac begunac u Jugoslaviji. Godinu dana kasnije ponovo se vratio, ali već kao stanovnik Valensije, Mario Valentino. U to vreme Ražnatović je već imao dobre odnose sa italijanskim mafiozima. Sa jednim od njih, Karlom Fabijanom, obišao je obale Švedske.

Tokom 1974. godine, u Švedskoj je izvršio tri oružana napada, i 12 krađa. Iste godine, navodno, u Belgiji bio je akter u oružanoj pljački banke "Lamber", a iz zatvora je pobegao 4. jula 1979. godine. 

U bivšoj SR Nemačkoj provalio je u zlataru radnju 1. juna 1981. godine. Tom prilikom je ranjen i uhvaćen, ali je iz bolnice uspeo da pobegne sa lažnom francuskom ličnom kartom.

Bio je na listi deset najtraženijih kriminalaca Interpola. Policije i obaveštajne službe 12 evropskih zemalja bile su u potrazi za njim, pa je krajem osamdesetih odlučio da se vrati u Jugoslaviju.

poliziadistato.it
Ražnatović nakon hapšenja u Milanu

On je, prema medijskim navodima, novembra 1983. godine, u Ulici 27. marta 34 upucao dvojicu milicionara, a 26, februara 1986. godine, u Ulici Lole Ribara 4, tukao ekonoma Crvene Zvezde zbog čega je osuđen na osam meseci zatvora, što je i odrobijao u Padinskoj skeli.

Kao vođa Zvezdinih navijača bio je umešan u nekoliko sukoba sa hrvatskim navijačima. Nakon jedne od ovih tuča u Zagrebu, on je priveden, a pretresom automobila pronađeno je više oružja.

Čovek Službe

Zbog pljačke banke u Zagrebu, za Ražnatovićem je raspisana i poternica u Hrvatskoj, na osnovu koje su hteli da izdejstvuju njegovo izručenje preko interpola. 

Prema pričama iz osamdesetih godina, Željko Ražnatović važio je i za poverljivog čoveka Službe državne bezbednosti. Jedna od afera iz tog perioda u kojoj se najčešće spominjalo Arkanovo ime bilo je i misteriozno ubistvo Stjepana Đurekovića, jednog od prvih ljudi u to vreme moćne INE.

Žejlko Ražnatović Arkan/MN Press
Arkan navodno ubijen zbog prodaje fudbalera

U jednom od mnogobrojnih intervjua, Ražnatović je demantovao priče koje su kružile da je njegov najveći, odnosno najpouzadniji saradnik bio Stane Dolanc, koji je u poslednjim danima Titove ere važio za Brozovog naslednika i najuticajnijeg čoveka tadašnje SFRJ.

Po izbijanju ratnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, Arkan sa svojom Srpskom dobrovoljačkom gardom, popularnim "tigrovima" učestvovao je u borbama u Hrvatskoj i Bosni. Početkom zime, koja je prethodila sukobu u Hrvatskoj, osuđen je na šestomesečni zatvor u Zagrebu, zbog prebacivanja oružja.

 Kada se, posle kraćeg vremena vratio iz Zagreba, odležavši manji deo kazne, beogradsko podzemlje, kome je po svemu pripadao, dočekao ga je kao heroja.

Navijači i garda

U politički život Srbije, Ražnatović je ušao kao poslanik u Skupštini Srbije na čelu grupe građana 1992. godine. Po raspuštanju tog saziva Skupštine, godinu dana kasnije, osniva Stranku srpskog jedinstva, sa kojom nije uspeo da ponovi uspeh.

Kako je svojevremeno tvrdio, signal za osnivanje dobrovoljačke garde, kojom je on lično komandovao, bila je utakmica Dinamo - Crvena zvezda u Zagrebu, odigrana 13. maja 1990. godine. 

- Ja sam od šačice navijača napravio moćnu i disciplinovanu jedinicu koja je s ponosom branila naš narod preko Drine - izjavio je on..

Britanski "Skaj" prvi objavio da je Arkan ubijen

Željko Ražnatović Arkan ubijen je 15. januara 2000. godine, nešto posle 17 sati, u beogradskom hotelu "Interkontinental", a sa njim su tada stradali i Milenko Mandić Manda (44) i Dragan Garić (47).

Amir Hamzagic/ATAImages
Grob Željka Ražnatovića Arkana

Dragan Gagi Nikolić i Milan Đuričić Miki i policajac Dobrosav Gavrić, uz podršku još nekoliko ljudi, kovali su krvavi plan i tog dana ga likvidirali. Gavrić je prišao Arkanovom separeu, Stao mu s leđa i zapucao. Ispalio je Arkanu u glavu tri hica…

Prvu informaciju o ubistvu objavio je britanski "Skaj". Potom su istu vest pod oznakom "hitno" preneli i Franc pres, Asošijeted Pres, Rojters... Do 19 sati ceo svet je znao da je Arkan ubijen.

Tokom devedesetih razveo se od supruge Natalije Martinović i oženio folk pevačicu Svetlanu Cecu Ražnatović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike