Jedini preživeli iz atentata na Arkana, pred svedočenje ubicama iz hotela ostao bez brata, greškom

29.05.2021

20:20 >> 08:41

0

Autor: Lj. Keković

Ubistvo Mateovića rasvetljeno je mnogo godina kasnije, pukim slučajem, kada je Željko Simeunović uhapšen zbog pljačke menjačnice

Jedini preživeli iz atentata na Arkana, pred svedočenje ubicama iz hotela ostao bez brata, greškom
Copyright Dalibor Matović i Željko Ražnatović Arkan Foto: Printscreen Youtube/Rudar7

Dalibor Mateović sedeo je tog šestog febraura 2004. godine u u bašti kafea u tržnom centru u Sremskoj ulici, kad mu je prišao bivši pripadnik JSO Željko Simeunović i sa udaljenosti od samo nekoliko metara pucao direktno u glavu, ranivši teško i Slavišu Tomića za istim stolom, a potom je munjevitom brzinom krenuo da beži.

Iz ulice Carice Milice skrenuo je prema Tanjugu, gde su ga ugledali policajaci, koji su opis napadača dobili preko radio veze.

Jedan od njih izašao je iz vozila i krenuo prema Simeunoviću uz povike: “Stoj policija,“ međutim, begunac je zapucao, a policajac se bacio između parkiranih vozila, uzvraćajući vatru.

Dobrosav Gavrić i Željko Ražnatović Arkan Profimedia/Printscreen

Drugi policajac, videvši kolegu kako pada između parkiranih vozila, puca u Simeunovića, koji u tom trenutku posrće i pada na kolovoz dok mu iz ruku izleće pištolj.

Međutim, odmah se podigao, dohvatio oružje i zapucao i u ovog policajca, bežeći prema ulici Maršala Birjuzova i školi „Kralj Petar“, gde je opet u trku zapucao na policajaca koji je pokušavao da ga uhvati.

Ubici tada sa glave pada crveni kačket kojim je bio maskiran.

Ubrzo nakon pucnjave pronela se vest da je Dalibor Mateović ubijen greškom, da su smrtonosni hici bili namenjeni njegovom bratu Zvonku Mateoviću, telohranitelju Željka Ražnatovića Arkana, i jedinom koji je preživeo trostruko ubistvo u Interkontinentalu 15. januara 2000. godine, kada je likvidiran komandant Srpske garde.

Dobrosav Gavrić Youtube/Printscreen

Tog dana Zvonko Mateović pucao je i ranio u nogu Dobrosava Gavrića, jednog od atentatora na Arkana, koji je tada, ipak, uspeo da pobegne i da se skloni u Loznicu. Iz Srbije je pobegao 2006. godine, kada je osuđen na 35 godina za Arkanovo ubistvo, a teško je ranjen i u Južnoafričkoj Republici, koja već godinama odlaže da ga izruči Srbiji.

Zvonko Mateović sedmog febraura 2004. godine trebalo je da svedoči na suđenju Arkanovim ubicama, ali je, očigledno, u tom trebalo da bude sprečen kišom metaka, koji su, pogrešnom informacijom koja je stigla do ubice, pogodili njegovog brata.

Ubistvo Dalibora Mateovića rasvetljeno je pukim slučajem, mnogo godina kasnije, kada je 2012. godine uhapšen Željko Simeunović zbog pljačke 11 miliona dinara iz menjanice „Pariz,“ zahvaljujući, pre svega, biološkim tragovima uzetim sa crvenog kačketa koji mu je ispao dok je bežao pred policijskom poterom posle krvavog obračuna u Sremskoj.

pročitajte još:
pročitajte još:

Simeunović je 14. jula 2017. godine pokušao da pobegne od zatvorske straže tokom privođenja u Viši sud.

Prilikom izlaska iz marice odgurno je jednog od stražara i krenuo da beži, ali je ubrzo savladan.

Pred Višim sudom u Beogradu u toku je ponovljeno suđenje za Mateovićevo ubistvo. Prvom prvostepenom presudom, Željko Simeunović je bio osuđen na 15 godina zatvora, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu i naložio novi sudski postupak.

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike