"Rođak mi je sahranjen kao nepoznato lice, kada smo hteli da ga ekshumiramo rečeno nam je da moramo sačekati 10 godina!"

18.04.2021

06:00 >> 09:29

0

Autor: R.M.

U JKP Pogrebne usluge potvrdili da se za ekshumaciju NN lica čeka 10 godina čak i u slučaju da je pokojnik identifikovan u međuvremenu

"Rođak mi je sahranjen kao nepoznato lice, kada smo hteli da ga ekshumiramo rečeno nam je da moramo sačekati 10 godina!"
Copyright Foto:24sedam

Kada je Marjan M. nedavno saznao da mu je rođak sahranjen kao nepoznato lice (NN) nije ni slutio da će proći višemesečnu agoniju kako bi ga ekshumirao i prebacio u drugi grob.

Marjanov rođak živeo je sam nakon smrti supruge i nije mnogo komunicirao sa familijom.

– Umeo je da se ne javlja na telefon, ali sam s vremena na vreme odlazio kod njega da mu donesem ako je nešto potrebno, mada je bio vitalan. Međutim, nešto više od mesec dana nije uopšte odgovarao na telefonske pozive a kada sam odlazio na vrata nije otvarao. Zato sam jednom pozvonio kod komšije koji mi je rekao da je rođak preminuo i da ga je policija pronašla mrtvog u stanu nakon što su komšije prijavile miris iz stana – počinje priču Marjan za “24sedam”.

Odmah nakon toga otišao je u policiju, ali su ga tamo obavestili da je u stanu nađeno NN lice koje je poslato na obdukciju u Institut za sudsku medicinu.

Pixabay

– U policiji su mi rekli da nisu uspeli da mu pronađu ličnu kartu zbog čega je zaveden kao NN lice. Nije mi bilo jasno zbog čega samo nisu pozvali neki broj telefona bilo kog rođaka jer je sve brojeve držao pored telefonskog uređaja?! Uglavnom, u policiji su mi objasnili da se mora utvrditi identifikacija od strane najbližih rođaka, pa su njegov brat i sestra morali da daju DNK uzorak kako bi se utvdilo da su u krvnom srodstvu. Tek nakon toga uspeo sam da izvadim umrlicu i zvanično je proglašen mrtvim – priča on.

Međutim, to nije bio kraj priče jer kada je otišao u JKP “Beogradska groblja” rekli su mu da ne može da ekshumira rođaka narednih 10 godina!

– Više od četiri meseca je trebalo da pokupimo sve dokumente, uradimo identifikaciju, po nekoliko puta sam morao da obilazim svaku ustanovu… na kraju su mi rekli Institut za sudsku medicinu mora da dostavi rezultate obdukcije sudu, a oni “Beogradskim grobljima”. Pa onda svi najbliži rođaci moraju da daju saglasnost da bude ekshumiran, ali i da nabave dokaz od opštine da postoji grobno mesto u koje će biti prebačen. I na kraju su mi rekli da moram da sačekam 10 godina! Kako su mi objasnili da je to zato što se telo nalazi u fazi raspadanja tako da nije preporučljivo da se ekshumira ranije. A da situacija bude gora, sahranjen je zajedno sa još nekim nepoznatim čovekom! – objasnio je on.

On je tu informaciju proverio čak i na groblju gde mu je rođak sahranjen, gde je dobio sličan odgovor.

U “Pogrebnim uslugama” potvrdili informaciju

U JKP “Pogrebne usluge” Beograd potvrdili su za “24sedam” da Zakon o sahranjivanju i grobljima propisuje da smrtni ostaci moraju da počivaju u grobnom mestu najmanje 10 godina. Ovo propisuje i Odluka o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju.

– S obzirom trenutno važeći Zakon o sahranjivanju i grobljima datira iz davne 1977. godine, verujemo da će usvajanjem novog zakona, kao i donošenjem odgovarajućih podzakonskih akata, postupci ekshmacija NN lica koja su naknadno identifikovana, kao i lica koja nije imao ko da sahrani, biti definisana na primereniji i precizniji način – kažu u ovom preduzeću.

RINA

I tek nakon obaveznog roka počivanja, najbliži krvni srodnici mogu da zatraže ekshumaciju.

– Prvo treba da se obrate JKP „Pogrebne usluge“, kako bi dobili potvrdu za potrebe ekshumacije, odnosno da je određena osoba nosilac prava korišćenja, tj. da je lice koje se ekshumira sahranjeno na grobljima u nadležnosti JKP „Pogrebne usluge“ Beograd. Za ovo je od dokumentacije potreban dokaz o srodstvu sa licima čija se ekshumacija vrši (izvod iz matične knjige rođenih ili venčanih) i izvod iz MKU za svako lice koje će se ekshumirati. Ukoliko se posmrtni ostaci prenose na groblje u nadležnosti JKP „Pogrebne usluge“, potrebna je saglasnost nosioca prava korišćenja grobnog mesta gde se posmrtni ostaci prenose, a ako se posmrtni ostaci prenose van grobalja u nadležnosti našeg preduzeća, potrebna je potvrda o obezbeđenom grobnom
mestu na drugoj lokaciji koju izdaje ustanova koja upravlja datim grobljem. Sledeći korak je obraćanje opštinskom nadzornom organu na čijoj se teritoriji nalazi groblje na kome se vrši ekshumacija, koje donosi rešenje o odobravanju ekshumacije. Nakon dobijanja ovog rešenja potrebno je pribaviti odobrenje Sanitarne inspekcije. Kada su navedena rešenja pribavljena, može se zakazati ekshumacija u JKP „Pogrebne usluge“ Beograd – piše u odgovoru koji su nam dostavili.

Ozbiljan propust policije

Međutim, predsednik Udruženja privatnih pogrebnika Srbije Dragan Zdjelar kaže za “24sedam” da je došlo do ozbiljnog propusta policije zbog čega se ova situacija i desila, i da nije tačno da se na ekshumaciju mora čekati 10 godina.

– Mi smo radili ekshumacije i nakon godinu dana, ako bi pokojnik bio idektifikovan. Policija je trebalo da odreaguje i da se utvrdi identitet jer je čovek pronađen u svom stanu! Ako nisu mogli da nađu dokumenta, onda su mogli da urade otisak prsta i da ga identifikuju. Oni moraju to da ustanove ali im je, verovatno, bilo lakše ovako – objašnjava on.

Zdjelar tvrdi da nije smelo ni da dođe do sahrane u zajednički grob.

– Nekada su NN lica bila sahranjivana pojedinačno, ali je sada najlakše i najjeftinije da sahrane nekoliko ljudi odjednom. A posle nekoliko godina, kako ćete znati da su ostaci baš od osobe koju želite da ekshumirate?! Da nije sahranjen u zajedničkoj grobnici mogli bi da platite troškove sahrane i prenosa, pa da se izvrši ekshumacija. A sada familija može da traži preko suda ekshumaciju, ali su to postupci koji traju jako dugo – objasnio je on.

Osnovni troškovi ekshumacije oko 90.000 dinara i to bez prevoza

Iz JKP “Pogrebne usluge” poslali su nam troškove ekshumacije koji ne uključuju prevoz pokojnika i druge sitnije troškove

– Troškovi vezani za postupak eksterne eksumacije posmrtnih ostataka, bi u ovom slučaju uključivali nadoknadu troškova saharne u iznosu od oko 38.000,00 dinara, troškove za naknade za zakup i održavanje za protekli period počivanja koji za jednu
iznosi 1.466 dinara, zatim troškove same ekshumacije koji iznose oko 50.000 dinara, kao i neke druge troškove koje ne možemo precizirati, a koji koji zavise od činjenice gde se prenose posmrtni
ostaci, odnosno da li se prenose unutar groblja, sa jednog na drugo groblje, van grobalja u nadležnosti našeg prduzeća ili van Srbije, u koji tip grobnog mesta se ostaci smeštaju i drugo – objasnili su u ovom preduzeću

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike