Počinje Vaskršnji post, koji traje do 5. maja: Ovo su stroga pravila, a podrazumevaju telesno i duhovno odricanje

18.03.2024

07:20

0

Autor: I.K.

Vaskrs je najveći dan u hrišćanstvu, jer je vera u vaskrsenje suština hrišćanske vere

Počinje Vaskršnji post, koji traje do 5. maja: Ovo su stroga pravila, a podrazumevaju telesno i duhovno odricanje
Copyright Profimedia

Veliki Vaskršnji post, najduži i najznačajniji u pravoslavnoj veri, počinje danas, 18. marta, a završava se praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista, koji se ove godine slavi 5. maja.

Prvi dan Vaskršnjeg ili Velikog časnog posta je Čisti ponedeljak, a za pravoslavne vernike sledi sedmica - Čista koja podrazumeva najstroži post, kao i tokom poslednje Stradalne sedmice.
Vaskršnji post traje sedam nedelja, a to su - Čista, Pačista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strasna ili Stradalna nedelja, koja je sećanje na muke Hristove i njegov put do smrti na krstu i Vaskrsenja.

Vaskrs je najveći dan u hrišćanstvu, jer je vera u vaskrsenje suština hrišćanske vere.

Antonio Ahel/ATAImages
 

 

Osim što je uz Gospoinski, Vaskršnji stroži od drugih postova, ima i svoja pravila, a pre nego se odlučite da ga ispoštujete, potrebno je da porazgovarate sa sveštenikom, odnosno duhovnikom. Ovo su najosnovnija pravila posta.

Tokom posta nije suština retko jesti, već malo jesti. Tek toliko da se telo okrepi i da se ne desi da zanemoća. Za vreme ovog posta, ulje je dozvoljeno samo subotom i nedeljom, kao i na izvesne praznike, piše Crkvenikalendar

Ima dana koji se poste posebno strogo na vodi, ili se jede samo jednom dnevno (uveče) hleb i voda i to je obično na Veliki Petak, do 3 sata poslepodne odnosno iznošenja plaštanice, posle čega se uzima lagan obrok "na vodi".

Profimedia
 

 

Prva tri dana Vaskršnjeg posta se takođe poste posebno strogo, kao i poslednja nedelja posta. Takođe, u toku vaskršnjeg posta na vodi, sreda i petak se uvek poste posebno strogo.

Od ovako strogih pravila Vaskršnjeg posta mogu biti izuzeta deca, stari, bolesni, trudnice i dojilje, kao i oni koji obavljaju teške fizičke poslove, što se postiže u dogovoru sa sveštenikom.

Telesni i duhovni post

Uz pravila ishrane tokom posta, on ima i svoju duhovnu stranu, a to je odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela. Telesni post samo pomaže duhovnu borbu protiv strasti.

Stvarni duhovni post podrazumeva uzdržavanje od svake pohotljivosti. Duhovna strana posta uvek uključuje pojačane molitve i borbu za opšte unapređenje svih hrišćanskih vrlina. 

Stvarni post koji obuhvata i telesni i duhovni aspekat, privodi čoveka smirenju. U smirenju čovek počinje da stiče saznanje, da je spasenje moguće jedino u Bogu, kroz Njegovu veliku milost.

Profimedia
 

 

Postoji pet kategorija posta po strogosti, a i najblaži oblik podrazumeva uzdržavanje od hrane životinjskog porekla.

1. Potpuno uzdržavanje od svake vrste jela i pića (čak i vode)

2. Suhojedenje – uzimanje suve hrane ili samo hleba i vode, jedanput na dan

3. Post na vodi – uzimanje jela pripremljenih na vodi, bez upotrebe ulja za kuvanje. Poznat i kao „strogi post“

4. Post na ulju – uzimanje jela pripremljenih na ulju. Vino je dozvoljeno

5. Post na ribi – uzimanje jela koja mogu da sadržavaju ribu, pripremljenih na ulju. Vino je dozvoljeno i ovo je najblaži način posta.

Inače, datum Vaskrsa određuje se prema prirodnim menama meseca i ne prati oficijelni kalendar. Prema predanju, Isus je vaskrsao u nedelju punog meseca, pa je praznovanje Vaskrsa uvek kada nastupi ta prirodna pojava posle prolećne ravnodnevnice. 

Veliki ili Časni post, koji je naziv dobio prema Časnom krstu na kome je stradao Isus, ustanovljen je po uzoru na podvig Spasitelja koji je, posle krštenja na Jordanu, postio više nedelja u pustinji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike