Na Menhetnu u crkvi Svetog Save prva vaskršnja bogosluženja od 2016: Od požara bila prazna, a danas se proslavlja Vaskrs

16.04.2023

19:04

0

Crkva je od njujorškog departmana za gradnju dobila dozvolu da istovremeno u hram može da primi najviše 500 parohijana

Na Menhetnu u crkvi Svetog Save prva vaskršnja bogosluženja od 2016: Od požara bila prazna, a danas se proslavlja Vaskrs
Vaskršnja liturgija u crkvi Svetog Save na Menhetnu - Copyright Foto:Tanjug/Mirjana Pantić

U Sabornoj crkvi Svetog Save na Menhetnu danas je služena vaskršnja sveta liturgija, prva od velikog požara koji je u maju 2016. godine potpuno uništio tu srpsku svetinju koja ima i istorijski značaj za grad Njujork.

Crkva je od njujorškog departmana za gradnju dobila dozvolu da istovremeno u hram može da primi najviše 500 parohijana.

Starešina hrama otac Živojin Jakovljević danas je na Vaskrs u 8.00 prvo služio jutrenje, a potom i svetu liturgiju koja je počela u 10.00, dok će večernje bogosluženje biti u 18.00. Posle službe organizovano je deljenje uskršnjih jaja i posluženje.

Foto:Tanjug/Mirjana Pantić

 

Bogosluženja povodom vaskrsa, odžana su i na Veliki petak - jutrenje, statije i ophod kao i na Veliku subotu kada je služena sveta liturgija, a biće i na Svetli ponedeljak i Svetli utorak.

Crkva Svetog Save u Njujorku, izgorela je na Vaskrs 1. maja 2016. godine, a nakon višegodišnjih nastojanja i radova na obnovi te srpske svetinje u srcu Menhetna u februaru je dobijena prva dozvola za bogosluženja. Njihov raspored parohijani dobijaju mesečno.


Prvu, dugo išcekivanu liturgiju služio je patrijarh Porfirije i bila je je to kurna njegove dvonedeljne posete Sjedinjenim Američkim Državama, započete na Savindan. 

 Prva dozvola dopustila je da u crkvi istovremeno može da bude najviše 202 člana parohije.
Do tada su liturgije služene u grčkoj crkvi.
Foto:Tanjug/Mirjana Pantić
 


Patrijarh je tada, obraćajući se okupljenom narodu i upravi Crkveno-školske opštine Svetog Save u Njujorku, naveo da je hram i dalje u obnovi i da će mnogo vremena biti potrebno da bude onakav kakav je bio, ali da će bogosluženja uz dozvolu Grada Njujorka, biti nastavljena.

S obzirom na stanje u kojem je bio hram, uništen u vatrenoj stihiji na Vaskrs te 2016. godine napravljen je progres - zdanje je obnovljeno spolja i stavljeno pod krov kako ne bi propadalo.
Crkva Svetog Save od istorijskog je značaja je i za grad Njujork. Sazidana je u gotskom stilu.

Njena izgradnja počela je 1850. godine. Otkupljena je od Anglikanske crkve 1943. za oko 30.000 dolara. Bio je to tada veliki novac koji je srpska zajednica isplaćivala na rate.

Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka je srpskoj svetinji dodelio  u maju 2020. nagradu "Luis G. Mozes". 

Nagrada, koja predstavlja neku vrstu Oskara u zaštiti spomenika, dodeljena je, kako je navedeno, "katedrali Svetog Save za prvu fazu projekta - zatvaranje i stabilizacija". 

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić nedavno je podsetio da Srbi u SAD imaju 136 crkava - svojih srpskih pravoslavnih hramova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike