Patrijarh Porfirije na vaskršnjem ručku sa beskućnicima: Bogat je onaj koji ima poverenje u Boga VIDEO

16.04.2023

17:46

0

Patrijarh srpski Porfirije tradicionalno je proveo Vaskrs na ručku sa beskućnicima u crkvenoj narodnoj kuhinji Verskog dobrotvornog starateljstva u Beogradu

Patrijarh Porfirije na vaskršnjem ručku sa beskućnicima: Bogat je onaj koji ima poverenje u Boga VIDEO
Patrijarh Porfirije sa beskućnicima na Uskrs - Copyright Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Patrijarh srpski Porfirije tradicionalno je proveo Vaskrs na ručku sa beskućnicima u crkvenoj narodnoj kuhinji Verskog dobrotvornog starateljstva u Beogradu.

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da "onaj ko ima vere i poverenja u Boga, taj je bogat".

Patrijarh je rekao da je "Gospod učinio da je smrt bespomoćna i da nema snagu, obesnažio je smrt i prolaznost i sve učinio večnim, svoje carstvo, carstvo Božje, učinio nama dostupnima na dan vaskrsenja njegovog i otvorio je dveri carstva Božjeg".

Istakao je da je "Isus i nas učinio da možemo i mali, slabi, nemoćni i promašeni često postati punopravni građani carstva njegovog i korisnici svake lepote, blagodati i dobra u njegovom carstvu".


 

 

- Sve možemo imati. I materijalnih dobara i slave i moći, ali ako ljubavi nemamo, kako kaže apostol Pavle, onda smo prazni, onda smo kao prazno zvono koje zveči, ali što je najgore onda smo iznutra prazni, onda sve to što jesmo i što imamo postaje nam teret, slama nas, ne čini nam radost, ne čini nas opuštenima, a s druge strane možemo biti lišeni svega, ali ako ljubavi i vere u Hrista imamo, onda ma koliko spolja izgledali da smo osiromašeni, blagodaću Božijom, njegovim bogatstvom obogaćeni, mi postajemo najbogatiji na svetu i oni koji imaju najviše - rekao je patrijarh i dodao da reč bogat u bilo čemu pre i iznad svega znači imati Boga.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović
 

   

- Ako verujemo u Boga, trudimo se da držimo zapovesti njegove onda smo zasigurno već ovde i sada nezavisno da li smo znameniti, poznati ili neznatni i nepoznati, nezavisno od svega toga, mi smo, što je najvažnije, ispunjeni smislom - rekao je patrijarh Porfirije.

​Istakao je da je smisao ono što je u isto vreme najveće i najvažnije bogatstvo i najveća i najvažnija vrednost.

Kako je naglasio, smisao jedino može dati Hristos sin Božiji, raspet i vaskrsli.

Okupljene je pozdravio hrišćanskim pozdravom Hristos Vaskrse.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović
 

Versko dobrotvorno starateljstvo, koje u okrilju SPC deluje već pola veka, danas okuplja 300 volontera koji nesebično pomažu siromašnima, bolesnima, usamljenima, ali i onima kojima je potreban pravni savet i podrška u školovanju.Dan ranije, na Veliku subotu, upokojila se majka patrijarha Porfirija, Radojka Perić.

Versko dobrotvorno starateljstvo finansira se od dva procenta prihoda beogradske crkvene opštine. To znači da deo novca vernika koji izdvoje kao prilog se troši za potrebe ove ustanove. Republička direkcija za robne rezerve sarađuje sa VDS-om tako što ih snabdeva namirnicama koje su višak.

Zainteresovani koji žele da se informišu o radu VDS-a, da doniraju ili pomognu učestvovanjem u nekoj akciji, mogu da posete sajt starateljstvo.rs i instagram stranicu vdsspc.

 Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike