U susret velikom prazniku: Pet pitanja o Uskrsu na koji možda niste znali odgovore

15.04.2023

07:15

0

Autor: A. B.

Ove godine obeležavamo ga u nedelju, 15. aprila

U susret velikom prazniku: Pet pitanja o Uskrsu na koji možda niste znali odgovore
bobysbk-Zbvez5nSF1k-unsplash - Copyright Unsplash

Uskrs je jedan od najsvetlijih i najvažnijih hrišćanskih praznika, a Pravoslavna crkva ga slavi prema Julijanskom kalendaru.

Za one koji nisu upoznati sa pravoslavnim običajima, Uskrs u Pravoslavnoj crkvi može izgledati drugačije od onoga što su navikli da vide.

Evo pet ključnih pitanja i odgovora o Uskrsu u Pravoslavnoj crkvi.

Profimedia
 

1. Zašto Pravoslavna crkva slavi Uskrs prema Julijanskom kalendaru?

Pravoslavna crkva koristi Julijanski kalendar koji je uveden u Rimskom carstvu 45. godine pre nove ere od strane Julija Cezara. Međutim, zapadna crkva prešla je na Gregorijanski kalendar 1582. godine, koji je uveo papa Grgur XIII. Ova promena kalendara nije usvojena od strane Pravoslavne crkve, koja i dalje koristi Julijanski kalendar za liturgijska i crkvena obeležja, uključujući i datum Uskrsa.

2. Zašto se datum Uskrsa razlikuje između Pravoslavne crkve i zapadnih crkava?

Razlika u datumu Uskrsa između Pravoslavne crkve i zapadnih crkava proizilazi iz upotrebe različitih kalendara - Julijanskog i Gregorijanskog. Julijanski kalendar zaostaje za Gregorijanskim kalendarom 13 dana. Kao rezultat toga, Pravoslavna crkva slavi Uskrs nakon zapadnih crkava, obično jednu ili više nedelja kasnije.

3. Kako se obavlja Uskršnja liturgija u Pravoslavnoj crkvi?

Uskršnja liturgija u Pravoslavnoj crkvi je jedno od najsvetlijih i najradosnijih bogosluženja. Obično se održava u ponoć između subote i nedelje.

Antonio Ahel/ATAImages
 

4. Kako Pravoslavci dočekuju Uskrsno jutro?

Pravoslavci dočekuju Uskrsno jutro na poseban način. Obično se okupljaju u crkvama ili na otvorenom prostoru oko crkve, noseći sveće i ikone, spremni da dočekaju vaskrslog Hrista.

U ponoć, sveće se pale kao simbol Hristovog uskrsnuća, a crkve se obasjavaju svetlom. Vernici se često pozdravljaju s radosnim Uskrsnim pozdravom "Hristos voskrese!" (Hristos vaskrse), na šta drugi odgovaraju sa "Vaistinu voskrese!" (Vaistinu vaskrse), čestitajući jedni drugima praznik. 

Nakon liturgije, obično sledi zajedničko slavlje, gde vernici čestitaju Uskrs, razmenjuju jaja i daruju poklone.

5. Koja su tradicionalna jela koja se konzumiraju tokom pravoslavnog Uskrsa?

Tokom pravoslavnog Uskrsa, vernici konzumiraju različita tradicionalna jela koja su deo bogate kulturne baštine Pravoslavne crkve. Jedno od najpoznatijih jela je jagnjetina, koja se smatra simbolom žrtvovanja Isusa Hrista. Jagnjetina se obično peče na ražnju ili u rerni, i služi kao glavno jelo tokom Uskršnjeg obroka. 

Takođe, jaja su važan deo pravoslavnog Uskršnjeg obroka i često se farbaju u crveno kao simbol Hristove krvi i vaskrsnuća. 

Pored toga, običaj je da se pripremaju različiti kolači, pite, sirevi, salate i druge tradicionalne poslastice koje variraju u zavisnosti od regiona i kulture. 

Pravoslavni Uskrs je vreme radosti, zajedništva i obnove duhovnog života. On je duboko ukorenjen u tradiciji i verovanjima Pravoslavne crkve.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike