Proleće u februaru: Da li je slučajnost ili su klimatske promene? Evo šta kažu dva vrhunska stručnjaka

07.02.2024

07:44

0

Autor: I.K.

Mnogi se pitaju šta je posredi, izuzetak ekstremnih vremenskih prilika ili posledica klimatskih promena

Proleće u februaru: Da li je slučajnost ili su klimatske promene? Evo šta kažu dva vrhunska stručnjaka
Copyright Printscreen/Tanjug TV

Tokom ove nedelje, prema prognozi meteorologa, očekuje nas natprosečno toplo vreme. Živa u termometru, uprkos činjenici da je februar, penje se i do 22. podeoka. Takođe, izrazita su velika dnevna kolebanja temperature, koja idu od -2 do 20 °S. Mnogi se pitaju šta je posredi, izuzetak ekstremnih vremenskih prilika ili posledica klimatskih promena.

Direktni "krivac" za ovako toplo vreme je afrički anticiklon u medijima prozvan "Zevs", u meteorologiji zapravo poznat kao "Azurski anticiklon", od čijeg položaja zavisi da li ćemo imati toplije ili suvlje vreme, ističe za RTS prof. dr Vladimir Đurđević.

Printscreen/RTS
prof. Vladimir Đurđević

 

"U narednih sedam dana imaćemo priliv toplog vazduha iz Afrike uz pomoć tog anticiklona i to znači da će temperatura biti za 10 stepeni iznad proseka. Od 15. februara biće očekivane temperature za ovo doba godine“, kaže Đurđević.

Meteorolog Nedeljko Todorović takođe navodi da je vreme u Srbiji pod uticajem ovog anticiklona, pa zato deluje kao da je proleće stiglo već u februaru.

-Sa Mediterana u Srbiju stiže topli afrički vazduh i podiže temperaturu, a kada nema nekog značajnog vetra temperatura je ujednačena, objašnjava Todorović.

Printscreen/RTS
meteorolog Nedeljko Todorović

 

Klimatolog Đurđević navodi da smo svedoci da visoke temperature i nedostatak snega prave probleme u planinskim centrima.

-Planeta je danas toplija za jedan stepen globalno. Više temperature znače da će biti manje snega tokom zime, i da će padavine češće biti kiša nego sneg, navodi profesor Đurđević.

On ističe da je primena Pariskog klimatskog sporazuma prioritet svih zemalja.

-Zagrevanje koje nas očekuje u budućnosti zavisi od nas samih. Primena Pariskog sporazuma je preko potrebna. Sve zemlje sveta su ga potpisale i treba da ga implementiramo, naglašava Đurđević.

Podseća i da je prošla godina bila najtoplija globalno, ali i u Srbiji.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
toplo vreme u februaru izmamilo je šetače

 

-Šanse su malo veće od 50 odsto da će 2024. biti najtoplija do sada, zaključuje Đurđević.

Meteorolog Todorović, međutim, ne smatra da su ovakvi vremenski ekstremi posledica klimatskih promena. 

-Merni podaci pokazuju da temperatura jeste viša za stepen do stepen i po u poređenju sa poslednjih 100 godina. Ali, to ne znači klimatsku promenu, niti se klima menja za tako kratak period. Dođe period kada je temperatura niža i kada je viša. Na primer, apsolutni rekord za Beograd u februaru je 24,5 stepeni što je izmereno 1899. godine. Bilo je i ranije vrućina, jednostavno iskoči temperatura neki dan, navodi Todorović.

Dodaje da se vremenske prilike brzo smenjuju, ali da to nije slučaj kada je reč o klimi.

Istovremeno Todorović najavljuje da nam promena vremena sledi od nedelje, kada će nastupiti hladnije vreme, ali veruje da su male šanse da do kraja sezone bude neke prave zime.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike