Doktorka Rsovac: Veliki kašalj kod odojčadi u avgustu prošle godine bio alarm da će doći do većeg broja obolelih

06.02.2024

14:22

0

Doktorka je objasnila da najteže kliničke slike imaju novorođenčad i odojčad, a čak i ako su vakcinisana tek u šestom mesecu života postižu neku vrstu zaštite

Doktorka Rsovac: Veliki kašalj kod odojčadi u avgustu prošle godine bio alarm da će doći do većeg broja obolelih
Copyright Profimedia

Pet beba preminulo je od posledica velikog kašlja, a jednoj se trenutno bore za život.

I dok lekari apeluju da je situacija ozbiljna i uvodi se dodatna vakcina radi bolje zaštite, pojedini roditelji od tih lekara traže da im potpisuju garancije kada dovedu decu da ih vakcinišu.

Doktor Snežana Rsovac, pulmolog u Tiršovoj, ističe da je serija oboljenja odojčadi od velikog kašlja u avgustu 2023. godine bio alarm većeg broja obolelih u narednim mesecima.

- Nikad se nije dešavalo da baš u nedelju dana imamo dve hospitalizacije od velikog kašlja. To je bio prvi znak da će doći do povećanja broja i to se i desilo - kaže doktorka.

Doktorka je objasnila da najteže kliničke slike imaju novorođenčad i odojčad, a čak i ako su vakcinisana tek u šestom mesecu života postižu neku vrstu zaštite.

Ona se osvrnula i na antivaksere koji koji šire dezinformacije da je vakcina uzrok povećane stope autizma.

- Ja sam čitala na društvenim mrežama njihove polemike i ono što oni kao svoje stavove iznose to je najčešće da su vakcine neproverene, da daju neželjene efekte, da uslovljavaju bolesti, da ne žele da izlože dete tom riziku. Ali, hajde da se samo vratimo četiri decenije unazad. Mi smo 1961. godine uveli vakcinu protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, to je godina kada je postala obavezna u onoj staroj našoj državi, tada se nije mnogo polemisalo i nije bilo nikakvih sprega i kasnije - rekla je je doktorka za TV Prva.

Naglasila je i da kada govorimo o vakcinama, njihov razvoj nije stao sa ovim sada postojećim. 
- Recimo, za veliki kašalj radi se na novim genetskim nekim formama da se napravi dovoljno sigurna vakcina sa većim stepenom zaštite, odnosno dužim stepenom zaštite, jer sada prosečno trajanje zaštite od vakcine je negde između 6 i 12 godina - rekla je dr Risovac.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike