Saharski pesak "ušao u sve pore": Meteorolog Todorović objasnio kako se vazduh čisti od ove pojave

03.04.2024

12:33

1

Južno strujanje zavisi od pozicije ciklona, odnosno oblasti niskog pritiska, istakao je Todorović

Saharski pesak "ušao u sve pore": Meteorolog Todorović objasnio kako se vazduh čisti od ove pojave
Ilustraija - Copyright Profimedia

Kako u Evropi jača južno strujanje i dolazi atmosferski front koji donosi padavine s kojima se pesak iz Sahare sleže na zemlju, vazduh postaje čistiji, izjavio je danas meteorolog Nedeljko Todorović.

- Južno strujanje zavisi od pozicije ciklona, odnosno oblasti niskog pritiska, pa kako se on približava Evropi jača to strujanje i smena vazdušnih masa, dolazi atmosferski front koji donosi padavine koje talože sa sobom pesak na tlo nakon čega je atmosfera čista - objasnio je Todorović

RTS printscreen
Meteorolog Nedeljko Todorović

Komentarišući 180 hiljada tona peska iz Sahare koji je jak i topao vetar doneo u Srbiju i ostatak Evrope, Todorović je za Tanjug rekao da su to poznati obrasci strujanja iznad evropskog kontinenta kada se ciklon nađe u oblasti Sredozemlja, blizu afričkog kontinenta, kada na prednjoj strani u smeru kretanja postoji jako jugozapadno strujanje koje iz Afrike prenosi pustinjski pesak u oblast Sredozemlja i južne delove kontinenta, pa čak neki put i do severa kontitneta.

- Oblaci puni peska iz Sahare iznad naše teritorije bili su dva dana, 31. marta i 1. aprila. Već noću između 1. i 2. aprila sa prolaskom atmosferskog fronta, uz nešto malo kiše i promenom smera kretanja vetra vazduh se raščistio. Prenos peska iz Sahare premestio se dalje na istok Evrope, u pozadini se atmosfera raščistila i narednih dana neće biti takvih prilika da vetar iz Afrike donose novi pesak - objasnio je meteorolog.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike