Najnovije istraživanje pokazalo ko su nam genetska "braća" na Balkanu! Otkriveno da li imamo turskih gena i otkud Afrikanac u Viminacijumu!

05.02.2024

11:15

0

Saradnja sa stručnjacima iz Barselone i Harvarda omogućila je korišćenje najsavremenije tehnologije za analizu uzoraka i pružanja slike u strukturu gena modernog stanovništva

Najnovije istraživanje pokazalo ko su nam genetska "braća" na Balkanu! Otkriveno da li imamo turskih gena i otkud Afrikanac u Viminacijumu!
balkan mapa profimedia-0102174631 - Copyright Profimedia

"Genom modernih stanovnika Srbije, odnosno ovih regiona, sastoji od delova arhaičnog genoma naseljenika koji su došli ovde pre nove ere i naselili ovo područje iz predela Bliskog Istoka. To je negde do 40 odsto, a drugi deo genoma odgovara populacijama koje su došle sa severa Evrope, odnosno bliže istočnoevropskim populacijama. To bi odgovaralo narodima koji su došli u vreme migracija Slovena", kaže prof. dr Dušan Keckarević, jedan od istraživača u velikom naučnom istraživanju o genetskom poreklu stanovništva Srbije i Balkana.

Centar za forenzičku i primenjenu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta u Beogradu, na čijem čelu je prof. dr Dušan Keckarević učestvovao je u revolucionarnom međunarodnom istraživanju genetskog porekla stanovništva Srbije i Balkana.

Saradnja sa stručnjacima iz Barselone i Harvarda omogućila je korišćenje najsavremenije tehnologije za analizu uzoraka i pružanja slike u strukturu gena modernog stanovništva. Istraživanje je obuhvatilo širok vremenski raspon od početka prvog milenijuma nove ere, a zahvaljujući interdisciplinarnoj naučnoj saradnji otkrivene su informacije o paternima migracija kroz Rimsko carstvo i kakav je to uticaj imalo na demografiju Balkana.

Celokupno istraživanje objavljeno je u prestižnom naučnom časopisu “CellPress”, i već privlači pažnju naučne zajednice, a tek će se kroz citiranost i dalje istraživanje otkriti njegov pravi značaj.

Dr Dušan Keckarević rekao je da predmet ovog istraživanja nije samo naš region, već i okolina Balkanskog poluostrva, tako da uticaj rezultata ovog istraživanja ima širi značaj.

- U vremenskom smislu ovo istraživanje pokriva period koji počinje od pre nove ere, zatim se dalje fokusira na vreme procvata Rimskog carstva na ovim prostorima, zatim njegovog kraja, i obuhvata deo ranog srednjeg veka, kada više nema tu Rimljana, i dolazi do mešanja stanovništva migracijama sa severa iz centralne Evrope, i iz severnih delova azijskog kontinenta preko područja istočne Evrope, kako su na kraju i došli Sloveni na ove prostore. Istraživanje je trajalo 5-6 godina od kada je počelo prikazivanje naših arheoloških ostataka, razrade detalja - rekao je on.

Keckarević je dodao da je urađeno i istraživanje u manjoj meri gde su korišćeni uzorci iz šireg regiona, iz Hrvatske i upoređeni sa arheološkim ostacima iz okolnih zemalja što podrazumeva Mađarsku, Rumuniju, Austriju, Grčku, Albaniju.

- Ono što je pokazalo ovo istraživanje je da se genom modernih stanovnika Srbije, odnosno ovih regiona, sastoji od delova arhaičnog genoma naseljenika koji su došli ovde pre nove ere i naselili ovo područje iz predela Bliskog Istoka. To je negde do 40 odsto, a drugi deo genoma odgovara populacijama koje su došle sa severa Evrope, odnosno bliže istočnoevropskim populacijama. To bi odgovaralo narodima koji su došli u vreme migracija Slovena - objasnio je on.

Dodao je da kada analizirate arheološke ostatke iz perioda prvih 250. godina nove ere koji se vezuje za vrhunac rimske imperije, vidi se upliv mnogih migranata, ali iz južnih delova Balkanskog poluostrva odnosno sa delova Bliskog istoka ka severu. 

Profimedia
Balkan

- Praktično imate, na neki način, "gastrabajtersku" migraciju na sever ka centrima moći. Isto je i sada prisutno, ako napravimo analogiju, svi idu za Beograd, tako je i tada bilo. U toku četvrtog, petog i šestog veka uočavaju se tragovi plemena koja su zbog slabljenja Rimske imperije upadala sa severa iz Centralne i severoistočne Evrope, a čiji se genetički uticaj nije održao. Razlog je verovatno struktura grupa koje su više dolazile kao vojnici nego se naseljavali i zasnivali porodice. Nakon šestog veka nove ere doseljavaju se Sloveni koji migriraju čitavim porodicama, čitava plemena. I tu negde u tom periodu dolazi do finalnog mešanja genetičke strukture došljaka i starosedelaca i na neki način se stabilizuje - naglasio je profesor.

Istraživanje o ranom srednjem veku je pokazalo da bez obzira na osvajačku prirodu tog istorijskog perioda ne postoji zamena populacija odnosno da niko nije došao, pobio stanovnike ovde i naselio taj isti prostor, donoseći svoju genetičku strukturu već je došlo do asimilacije.

U Viminacijumu bio Afrikanac

Analizom novih uzoraka skeleta, recimo sa Viminacijuma, došlo se do dokaza da je jedan od skeleta pripadao osobi koja se vezuje za istočnu obalu Afrike i koja je u ranom detinjstvu živela negde na moru i hranila se na određeni način.

24sedam/Nenad Vujanović
Viminacijum

 

- S obzirom na to da smo telo našli ovde u Viminacijumu to znači da je ta osoba prešla veliki put da dođe u Viminacijum. U pitanju je mogao biti vojnik trgovac, ali je važno što je telo ovde bilo sahranjeno, a ne negde bačeno sa strane, sklonjeno, spaljeno - rekao je on za Blic i dodao da se planira analiza još većeg broja nađenih tela, naročito na teritoriji Viminacijuma.

Genetsko poreklo Srba

Dr Keckarević kaže da sve pretpostavke o čistoći gena ili slično zapravo padaju u vodu. 

- Čitav ovaj narod na ovim prostorima je vrlo slične genetičke strukture. On jeste kulturološki različit zbog uticaja različitih imperija, kultura i postojanja granica, ali što se tiče genetičke strukture, tu nema neke razlike. To je većinom slovenska genetika, odnosno genetika istočnoevropskih naroda koja opada kada se ide sa severa ka jugu. Normalno je da su se ljudi mešali, migrirali i trudili da odu što dalje, isto kao i danas. Samo što su te migracije daleko sporije bile u tom periodu nego što su sada - rekao je on.

Profimedia
 

 

Dr Keckarević kaže da je teško odgovoriti na to ko su nam genetski od naroda bivše Jugoslavije "braća", ali je "sigurno da su najbliže populacije one koje su genetički najsličnije". 

- I vi u ovom istraživanju ako poredite populacije koje sada žive na ovom prostoru sa istoka na zapad, i sa severa na jug uz obradu genetičke strukture skeleta tadašnjih ljudi, imate sličnu samo malo "pomerenu genetiku". Odnosno imate grupisanje geografskih bliskih populacija po blizini genetičke strukture. Tako da ako sada pogledate, koji narodi su vam najbliži geografski, oni su vam i genetički najbliži, jer se sa njima najlakše meša. To su sve slovenski narodi u suštini, Hrvati, Crnogorci, Makedonci... - objasnio je on.

24sedam/Nenad Vujanović
Viminacijum

 

Profesor je rekao i da je prisustvo Turaka na neki način, ako je bilo mešanje Turaka sa našom populacijom, ostavilo nekog genetskog materijala. 

- Ono što znamo iz istraživanja Y-hromozoma, to je da sadašnje područje Turske i njihove haplogrupe Y-hromozoma nisu prisutne na našim regionima, odnosno možda su jako retko prisutne. U tom smislu pokazuje da otomanski osvajači nisu ovde ostavljali muško potomstvo. A kada se tu doda istorijski kontekst, i razmislite o istorijskim podacima, shvatite da su oni pre odvodili naše najbolje, nego što su dovodili svoje najbolje ovde - objasnio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike