Razotkriven DNK Srba: Imamo više veze sa vikinzima nego sa Vinčom!

31.10.2021

17:00

4

Na osnovu višegodišnjih istraživanja srpskog DNK, došlo se do zanimljivih zaključaka

Razotkriven DNK Srba: Imamo više veze sa vikinzima nego sa Vinčom!
viber_image_2021-10-30_18-13-28-554 - Copyright 24sedam

Društvo srpskih rodoslovaca “Poreklo” već godinama sprovodi opsežno istraživanje genetskog materijala ljudi koji žive na ovom prostoru. Do sada je testirano oko 7.000 pojedinaca, što je sasvim dovoljno da se stekne jasna slika srpskog DNK.

Predsednik ovog društva Jovica Krtinić, ekskluzivno za emisiju “24sedam sa Marom”, govori o najnovijim otkrićima i pobija neke teorije koje su u poslednje vreme uzele maha u javnosti.

Jedna od njih je da doseljavanja Slovena uopšte nije ni bilo, već da su Srbi starosedelački narod Balkana. Genetička istraživanja su pokazala da značajan procenat srpskog DNK čini slovenski gen, a na to nam ukazuje prisustvo haplogrupa I2 i R1A u našoj genetici.

Druga popularna “teorija” je da su Srbi “naslednici” vinčanske kulture. Nažalost, stanoviništvo ovih naseobina se izgubilo tokom istorije, pa njihovih potomaka nema, ne samo u Srbiji, već ni na tlu čitave Evrope. 

- Testirano je više desetina skeleta u Lepenskom viru, Vinči i Starčevu, koji pokazuju da ovo današnje stanovništvo sa tim stanovništvom ima vrlo malo veze, bukvalno govorim o tragovima, tako da to što čujemo danas da Srbi potiču od Vinčanaca i ovih koji su bili u Lepenskom viru, nažalost, nema utemeljenje - rekao je Krtinić voditeljki Mariji Atanasković.

Ono čega ima u srpskom DNK su neki “egzotični” tragovi. Dobar primer za to su pripadnici plemena Drobnjak, kod kojih je pronađena I1 haplgrupa u svojoj specifičnoj podgrani 509 koja je stara 800-900 godina i vezana je za narode na severu Evrope - Dance, Šveđane, Norvežane, popularne vikinge, što se poklapa sa istorijskim prodorom Normana na ovo područje u 12. Veku.

Još egzotičnija je genetika jednog roda na prostoru stare Hercegovine.

- Haplogrupa L je samo tu i nađena, ona svoju maticu ima na području Pakistana, a kod nas je prisutna u zoni Trebinje, Herceg Novi i Kotor, kod jednog malog roda koji slavi Svetu Petku - rekao nam je Krtinić.

Šta još krije srpski DNK, da li je viševekovna vlast Turaka na ovom prostoru ostavila trag u našem genetskom nasleđu i sa kojim narodom imamo najviše sličnosti, saznaćete ako pogledate naš video:

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike