Istraživanje DNK otkriva: Srbi - spoj slovenskog i starobalkanskog nasleđa

08.12.2023

10:33

0

Koristeći najnovije genomske tehnologije i istražujući staru DNK na Balkanu, tim istraživača iz Srbije, Španije i SAD pokazao je kontinuitet gena današnjeg srpskog i starobalkanskog stanovništva još od bronzanog doba

Istraživanje DNK otkriva: Srbi - spoj slovenskog i starobalkanskog nasleđa
Copyright Profimedia Pixabay

Današnji Srbi imaju u proseku oko 50-60 odsto slovenskog porekla, a ostatak je genetika starobalkanskog stanovništva pomešanog sa doseljenicima iz Anadolije, iz urbanih centara poput Konstantinopolja i Efesa, pokazali su rezultati istraživanja porekla Srba i ostalih balkanskih naroda. 

Ti rezultati, pod nazivom "Genomska istorija Balkana od rimske granice do slovenskih migracija", objavljeni su juče u prestižnom svetskom časopisu "Cell", pišu Večernje novosti.

Koristeći najnovije genomske tehnologije i istražujući staru DNK na Balkanu, tim istraživača iz Srbije, Španije i SAD pokazao je kontinuitet gena današnjeg srpskog i starobalkanskog stanovništva još od bronzanog doba. Istraživanje koje su Novosti objavile inicirali su istraživači Biološkog fakulteta u Beogradu: profesori Miodrag Grbić, Željko Tomanović, dopisni član SANU i profesor Dušan Keckarević, kao i istraživači Arheološkog instituta Ilija Mikić, Miomir Korać i Snežana Golubović sa saradnicima, a u saradnji sa Univerzitetom u Barseloni i Harvardom.

Uz analizu drevne DNK na više od 30 lokaliteta, istraživanje daje presek genetičkih promena populacije i migracija na Balkanu, kroz više od dva milenijuma. Određena je DNK sekvenca više od 140 skeleta iz perioda od 1. do 10. veka iz Srbije, Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije, Albanije i Grčke. Prvi put su sekvencirani i genomi modernog stanovništva.

Prema rečima profesora Miodraga Grbića, potvrđeno je da je bilo masovnih slovenskih migracija u 6. i 7. veku koje su ostavile dubok genetički trag kod svih naroda Balkana. Oko 50-60 odsto slovenske genetike imaju i Hrvati, Rumuni i Bugari. Idući ka Grčkoj, taj procenat opada na svega četiri do 20 odsto na grčkim ostrvima.

Profesor Dušan Keckarević navodi da različiti jezici, religija i kultura ukazuju na demografske i kulturne procese tokom milenijuma istorije, iako su genetički veoma bliski. Dodaje da analiza današnjeg genoma pokazuje najveću genetičku bliskost Srba, Hrvata i Rumuna.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike