Prof. dr Predrag Minić: Vakcinacija trudnica je jedini način da zaštitite novorođenčad od velikog kašlja

31.01.2024

16:35

0

Autor: I.K.

Prof. dr Predrag Minić, dečiji pulmolog, za 24sedam govori o aktuelnoj situaciji sa velikim kašljem i merama prevencije

Prof. dr Predrag Minić: Vakcinacija trudnica je jedini način da zaštitite novorođenčad od velikog kašlja
Copyright Profimedia/Printscreen/Youtube/Dešavanja u Bijeljini

Od posledica velikog kašlja četiri bebe su preminule, a za život jedne bore se lekari Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, izjavio je jutros prof. dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike Instituta. Dve bebe su bile toliko male da nisu još ni stigle da prime vakcinu.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ krajem decembra je prijavio epidemiju velikog kašlja u Beogradu, a stručna javnost mesecima, otkad je primećen znatan porast broja obolelih od ove bolesti, apeluje na roditelje da imunizuju decu, posebno malu, koja su i najosetljivija.

Primarna vakcinacija se sprovodi sa tri doze kombinovane petovalentne vakcine DTaP-IPV-Hib (Pentaxim) u razmacima koji ne smeju biti kraći od četiri nedelje. Aktivna imunizacija počinje kada dete navrši dva meseca. Primarnu seriju treba završiti pravovremeno do navršenih šest meseci života. Postavlja se pitanje kako zaštititi novorođenčad dok ne prime prvu dozu vakcine. 

Kako za 24sedam ističe prof. dr Predrag Minić, dečiji pulmolog, jedan od najvećih stručnjaka kod nas, novorođenčad i odojčad do tri meseca su najvulnerabilniji, jer imaju najslabiji imunski odgovor.

-Imunizacija trudnica je dobitna strategija. Na Zapadu se one imunizuju u periodu od 27. do 36. nedelje trudnoće, tako da imaju vremena da stvore antitela koja kroz placentu prelaze i štite decu nezaštićenu po rođenju. Porast broja obolelih u adolescentskom uzrastu je primećen još pre desetak godina, pa smo zato i uveli revakcinaciju odnosno buster dozu protiv pertusisa na polasku u školu u uzrastu od šest ili sedam godina i pred kraj osnovne škole, u uzastu od 14 godina, navodi prof. Minić. 

Epidemije pertusisa, inače, javljaju se na svakih pet godina, poslednja je bila 2018. godine, a samo donekle se odgovor može tražiti u manjem obuhvatu vakcinacijom, koji je inače, opao u vreme pandemije COVID-19.  

Printscreen/Youtube/Dešavanja u Bijeljini
Prof. dr Predrag Minić

 

-Kako nemate veliki pertusis u populaciji, u manjoj ste šansi da ćete se zaraziti i tako stvoriti antitela. Zatim, danas ga više prepoznajemo. Recimo, podaci govore da je najveća učestalost u Južnobačkom okrugu, u Novom Sadu, a zapravo tamo je najprecizniji nadzor pa se i bolest  prepoznaje više, navodi prof. dr Predrag Minić.

Ističe da kada je reč o prevenciji, pored trećeg bustera vakcine na izlasku iz osnovne škole, obavezna bi trebalo da bude imunizacija zdravstvenih radnika, naročito onih koji dolaze u kontakt sa malom decom, kao što i predviđa Pravilnik o imunizaciji stanovnioštva protiv zaraznih bolesti.

-Deca koja nisu primila tri doze vakcine su najosetljivija, nemaju imunski odgovor i antitela protiv pertusisa. Da bismo zaštitili i novorođenčad, najefikasnija strategija bi bila imunizacija trudnica. Dešava se da odrasli imaju veliki kašalj, a i da ne znaju, jednostavno kašlju mesecima, ali kod njih to neće dovesti do težih posledica, napominje prof. dr Predrag Minić.

Pertusis ili veliki kašalj, u narodu poznat i kao „magareći kašalj”, veoma je zarazna infekcija uzrokovana bakterijom bordetella pertussis koja zahvata disajne puteve (respiratorni trakt). Simptomi koji bi trebalo da dovedu do laboratorijske potvrde da li je u pitanju pertusis su: paroksizmi (napadi) kašlja, zacenjivanje, povraćanje nakon kašlja ili povraćanje bez drugog očitog uzroka, apneja – zastoj u disanju (kod dece mlađe od jedne godine).

Profimedia
 

 

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, na teritoriji Beograda od marta 2023. do 28. januara 2024. godine registrovano je 700 slučajeva obolevanja od velikog kašlja. Samo u prethodnoj nedelji, od 22. do 28. januara registrovano je 69 novoobolelih.

Od ukupno 700 obolelih, potpuno vakcinisanih je 460, nepotpuno vakcinisanih je 39 obolelih, dok je 43 nevakcinisano, i to su uglavnom deca uzrasta do tri godine. Kod 158 obolelih vakcinalni status je nepoznat. Najveći broj obolelih je među decom uzrasta 10-19 godina, a među njima prednjače deca uzrasta 12, 13 i 14 godina. Među najmlađima, uzrasta do četiri godine, obolelo ih je 66. Zbog težine kliničke slike na hospitalnom lečenju je bilo 60 obolelih, a među njima 51 dete uzrasta do tri godine.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike