Prevaranti koriste lažne naloge SPC: Zloupotrebljavaju ime patrijarha, nanose štetu crkvi

30.01.2024

16:58

0

Nijedan zvanični organ niti lice u SPC ne zna koje je lice i sa kakvim krajnjim ciljem pokrenulo i uređuje lažne naloge

Prevaranti koriste lažne naloge SPC: Zloupotrebljavaju ime patrijarha, nanose štetu crkvi
Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je danas da postoji više naloga na medijskim platformama Facebook, Instagram i Iks preko kojih određena lica vrše krivično delo prevare, lažnog predstavljanja i neovlašćenog korišćenja imena, grba i drugih zvaničnih znakova i obeležja SPC.

"Najčešće se radi o krivičnim delima kojima se radi nanošenja štete SPC, zloupotrebljava ime Njenog poglavara, Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija. Postoje i zloupotrebe naziva i medijskih sadržaja crkvenih službenih i javnih glasila", navodi se u saopštenju. 

 

 

Dodaje se da se tako, bez znanja i odobrenja, odnosno blagoslova, bilo koga u Srpskoj Patrijaršiji na medijskoj platformi Iks duži vremenski period postoji nalog "Crkveni glasnik" pod korisničkim imenom @CrkveniGlasnik koji ima jasnu nameru da se predstavi kao "Glasnik", službeni list SPC.  

Takođe, na istoj medijskoj platformi postoji lažni nalog Novina Srpske Patrijaršije "Pravoslavlje" pod korisničkim imenom @PravoslavljeSPC. 

"Nijedan zvanični organ niti lice u SPC ne zna koje je lice i sa kakvim krajnjim ciljem pokrenulo i uređuje lažne naloge. Imamo obavezu da, s tim u vezi, podsetimo da Informativna služba SPC vodi i uređuje zvanične naloge Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija na medijskim platformama Facebook i Instagram", navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da je Informativna služba SPC nedavno otvorila svoj zvanični nalog na platformi X (ranije Twiter) pod korisničkim imenom @Infosluzbaspc. Takođe, navodi se da novine Srpske Patrijaršije „Pravoslavlje“, pored štampanog izdanja, trenutno imaju samo zvaničnu internet prezentaciju na adresi https://pravoslavlje.spc.rs/, dok službeni list "Glasnik" izlazi samo u štampanom izdanju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike