Male boginje, veliki kašalj i grip: Ovo je presek stanja, evo koliko je slučajeva zaraze u Srbiji

22.04.2024

15:47

0

Autor: I.K.

Podatke je izneo Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"

Male boginje, veliki kašalj i grip: Ovo je presek stanja, evo koliko je slučajeva zaraze u Srbiji
Copyright Pixabay Profimedia

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je podatke o situaciji sa brojem zaraženih od malih boginja, velikog kašlja i gripa. 

Prema podacima Servisa javnog zdravlja do petka 19. aprila, na teritoriji Srbije prijavljena su ukupno 1.283 potvrđena slučaja pertusisa (velikog kašlja) kod kojih je dijagnoza postavljena od početka 2024. godine. Od početka godine prijavljena su dva smrtna ishoda uzrokovana pertusisom kod nevakcinisane dece uzrasta dva i po, odnosno tri meseca. 

Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina i uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci i kod dece uzrasta 10 do 14 godina. 

Profimedia
 

 

Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva njih 109 je bilo hospitalizovano, pri čemu je najveći broj hospitalizovanih bio u uzrasnoj grupi mlađih od 12 meseci. Najveći broj slučajeva pertusisa u odnosu na mesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i Grada Beograda.

Kada je reč o situaciji sa malim boginjama (morbilama) u Srbiji, ukupno su registrovana 63 slučaja morbila takođe zaključno sa petkom 19. aprilom.

Na teritoriji Beograda, u okviru epidemije prijavljene 22. februara registrovana su 44 slučaja morbila. Među obolelima je 12 dece mlađe od šest godina, od kojih je desetoro bilo nevakcinisano, jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa, deset nevakcinisanih osoba uzrasta od 8 do 25 godina, tri potpuno vakcinisane osobe uzrasta 14, 16 godina i 23 godine, kao i 19 osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih.

Profimedia
 

 

Od 7. februara inače na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji. Prethodne 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih je većina (94%) bila nevakcinisana.

Kada je reč o situaciji sa gripom, poslednje nedelje prijavljen je 4.481 slučaj oboljenja sličnih gripu. I u ovoj nedelji se beleži pad broja obolelih od oboljenja sličnih gripu, u poređenju sa prethodnim nedeljama. 

Profimedia
 

 

Potvrđen je na teritoriji svih okruga u Republici Srbiji, a najviše stope incidencije oboljenja sličnih gripu registrovane su u Šumadijskom, Pirotskom i Raškom okrugu, dok se najviše uzrasno-specifične stope beleže u uzrasnim grupama od 0 do 4 i 5 do 14 godina. 

U Srbiji su u poslednjoj sezoni 2023/2024. potvrđeni tipovi virusa gripa: A(H1)pdm09, A(H3) i B, sa dominacijom podtipa virusa gripa A(H3). 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike