Nedelja imunizacije: Vakcinacija je u proteklih 50 godina u svetu spasila više od milijardu života

22.04.2024

15:02

0

Autor: I.K.

Vakcinacijom protiv zaraznih bolesti ne štite se samo vakcinisani, već i oni oko njih

Nedelja imunizacije: Vakcinacija je u proteklih 50 godina u svetu spasila više od milijardu života
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Pod sloganom "Zaštita generacija", Srbija obeležava 19. po redu Nedelju imunizacije, koju je inicirala Svetska zdravstvena organizacija oktobra 2005. godine u cilju sprečavanja bolesti i komplikacija.

Poslednjih godina, međutim, beleži se pad broja vakcinisanih, a podatak koji opominje je da se u deset zemalja sveta registruje 60 odsto nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece vakcinom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (DTP) i to su: Indija, Nigerija, Brazil, DR Kongo, Etiopija, Pakistan, Angola, Indonezija, Filipini i Mijanmar. U 2021. godini prosečan obuhvat na globalnom nivou vakcinama protiv 11 bolesti je iznosio 71 odsto, što je gotovo devet puta više nego 1980. godine (8 odsto).

Procene su da će do 2030. godine vakcina sprečiti 51 milion smrtnih ishoda, odnosno da će vakcinacijom protiv morbila biti spaseno blizu 19 miliona života, a vakcinacijom protiv hepatitisa B 14 miliona života. 

Iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović batut" podsećaju da je imunizacija jedna od najuspešnijih javnozdravstvenih inicijativa. Njom se preveniraju bolesti, komplikacije i smrtni ishodi od bolesti kao što su dečija paraliza, difterija, tetanus, veliki kašalj, hepatitis B, morbili, zaušci, rubela, neke vrste zapaljenja pluća, prolivi izazvani rotavirusom i rak grlića materice. Procenjuje se da se imunizacijom sačuva četiri miliona života godišnje.

Svake godine se registruju dva do tri miliona smrtnih ishoda od pneumokoknih infekcija, rotavirusnih infekcija, difterije, tetanusa, velikog kašlja, malih boginja kod nevakcinisanih, među kojima je najviše dece ispod pet godina života. Imunizacija je doprinela iskorenjivanju velikih boginja i doprinosi iskorenjivanju dečije paralize.

"Batut" podseća da su početkom februara 2024. godine registrovani prvi slučajevi morbila u Srbiji, da je 22. februara prijavljena epidemija u Beogradu, a 18. aprila i na teritoriji Južnobanatskog okruga. Prijavljena su ukupno 63 slučaja morbila na teritoriji Srbije.

Profimedia
 

 

U 2023. godini u Srbiji je prijavljen ukupno 1.421 slučaj velikog kašlja i tri smrtna ishoda kod nevakcinisane dece mlađe od tri meseca. Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama dece od 10 do 14 godina, odnosno 15 do 19 godina. Od početka ove godine, zaključno sa polovinom aprila, prijavljena su ukupno 1.283 slučaja i dva smrtna ishoda kod nevakcinisane dece uzrasta dva i po, odnosno tri meseca.

Obuhvat imunizacijom je jedan od indikatora dostupnosti primarne zdravstvene zaštite i procene kapaciteta zdravstvenog sistema. Treba insistirati na kontinuiranom sprovođenju obavezne imunizacije, jer svaki pad obuhvata nosi sa sobom rizik od pojave vakcinama preventabilnih bolesti i izbijanja epidemija, što bi bilo dodatno opterećenje za zdravstveni sistem, apeluju iz "Batuta".  

Procenjuje se da je kroz posvećenost brojnih generacija programima imunizacije i imunizaciji tokom proteklih 50 godina u svetu spaseno više od milijardu života.

Zahvaljujući vakcinaciji iskorenjene su velike boginje, geografska rasprostranjenost divljeg polio virusa vezuje za dve zemlje, a broj obolelih od malih boginja, rubele, tuberkuloze, velikog kašlja, tetanusa i difterije je značajno opao. Vakcinacija je imala ogromnu ulogu u redukovanju smrtnosti dece. Smanjena je stopa smrtnosti novorođenčadi. 

Vakcinacijom protiv zaraznih bolesti ne štite se samo vakcinisani, već i oni oko njih.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike