Neurokardiolog Instituta "Dedinje" o postkovidu: Postoje tri glavna simptoma i dva prateća, jedan posebno pogađa mlade

11.12.2023

11:36

0

Autor: I.K.

Oporavak traje najmanje koliko i same tegobe, a neophodno je promeniti neke navike u periodu postkovida

Neurokardiolog Instituta "Dedinje" o postkovidu: Postoje tri glavna simptoma i dva prateća, jedan posebno pogađa mlade
Copyright Profimedia/RTS

Iako mnogi veruju da je koronavirus za nama, postkovid sindrom je i dalje veoma prisutan i zadaje probleme. Prof. dr Branislav Milovanović, neurokardiolog sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje upozorava da vlada pandemija postkovida koja se manifestuje kroz tri simptoma.

-Morate da imate novonastali umor koji traže duže od šest meseci ili po novoj klasifikaciji engleskoj, duže od tri meseca. Drugi simptom je poremećaj sna ili ne možete da spavate ili ste mnogo pospani u početku ili ustajete sa osećajem neosveženog spavanja i dalje ste umorni posle spavanja, ispavate se, ali je i dalje isto. Treći simptom je pad energije posle fizičkog napora. Ako se izložite nekom većem fizičkom naporu, samo vidite drugi dan padnete i ne možete da funkcionišete, naveo je za RTS neurokardiolog prof. dr Milovanović.

RTS printscreen
prof. dr Branislav Milovanović

 

On je objasnio i da pored ta tri glavna simptoma postoje još dva: kognitivni problemi koji su karakteristični za mlade osobe, kao na primer, problem sa pamćenjem, magla u glavi, slabija koncentracija, zaboravljanje. Kod velikog broja pacijenata dolazi do ortostatskih poremećaja, kao što su vrtoglavice, gubici svesti, kad se ljudima vrti u glavi, lupa im srce. Kad se uradi dijagnostika, ne nađe se ništa, ali može da se javi anksioznost, fobije, strahovi, depresija, da igraju mišići i onda se dešava da lekar pošalje pacijenta kod psihijatra.

-Sve vežete za psihološki faktor, a vi sami znate da ne možete da funkcionišete. Znate gde je problem? Problem je na nivou ćelija, problem je na nivou tih organela koje proizvode energiju, mitohondrija, sve se vrti oko tih mitohondrija. Virus je oštetio ćeliju, rekao je doktor.

Četiri faze postkovida

Kako neurokardiolog dr Milovanović objašnjava, postoje četiri faze postkovida: u prvoj fazi, koja je ključna, organizam treba da se izbori sa infekcijom, ukoliko se posle tri meseca organizam ne izbori, odnosno postoje tegobe, treba otići odmah kod doktora da se krene sa lečenjem. Druga faza je kad osoba ne može da radi, kad nema energiju, na primer ne može da izdrži osam sati na poslu, već četiri sata. Pošto im niko ne veruje, pošalju ih kod psihijatra i onda psihijatar kaže da nisu oni za njega ili dobiju lekove, pošto stvarno upadnu u depresiju. Treća faza je kada osoba ne može da izađe iz kuće, nema snage, a četvrta faza je kad ne može da ustane iz kreveta.

Dodaje i da neko ko ima čiste krvne sudove, može da dobije povišen krvni pritisak kao posledicu virusa korona.

Profimedia
 

 

Objašnjava da bi bilo neophodno promeniti neke navike u periodu oporavka od postkovida.

-Ishrana je vrlo važna, obično se preporučuje kod tih virusnih infekcija, bez glutena, laktoze i tih rafinisanih šećera. Zatim, mora da postoji suplementacija, nadoknada onog što vam fali u organizmu, recimo, kao što je vitamin D, vitamin C, zatim vitamini B kompleksa i tako dalje. Minerali su vrlo bitni kao što su kalcijum, magnezijum, selen... ali to je samo deset posto terapije. Ono što je bitna stvar, to je koenzim Ku10, zatim nikotinamid dinukleotid ili ADH, kako mi kažemo, zatim acetil karnitin, zatim kreatin monohidrat, to su supstance koje produkuju energiju i koje su veoma bitne, ali morate da znate i koje lekove ne smete da date. Postoji spisak lekova koji štete mitohondriji, upozorava prof. Milovanović.

Kako teče oporavak

Ističe da je glavna terapija antiinfektivna, antizapaljenska. Ako je problem trajao tri meseca, biće potrebno tri meseca za oporavak.

Profimedia
 

 

-Kako vreme prolazi, kasnije dođete kod doktora, stvarno treba više i kod tih težih stanja, kad neko ima, recimo, bolest od po četiri, pet godina, onda mu treba po dve, tri godine da se vrati u normalu. Ali, tu ljudi gube strpljenje, počnu da ne veruju više ni doktoru, ako nema efekta od terapije. Ne možete imati efekte posle mesec, dva dana, morate da budete uporni, ne možete za mesec dana da se vratite u normalu. To je ključno, zaključio je za RTS ordinaciju neurokardiolog prof. dr Branislav Milovanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike