Stručnjaci upozorili: Korona potisnula druge viruse, ali sada su se oni vratili! I haraju po Srbiji!

07.11.2023

16:01

0

Autor: R.M.

Virus gripa još uvek nije potvrđen u Srbiji, ali se njegova pojava očekuje

Stručnjaci upozorili: Korona potisnula druge viruse, ali sada su se oni vratili! I haraju po Srbiji!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Formiranjem kolektiva, posebno školskih, od septembra registrujemo pojavu oboljenja koja su tokom dominacije koronavirusa bila potisnuta, poput infekcija izazvanih respiratornim sincicijalnim virusom (RSV) kod beba i male dece, streptokoknih angina, infektivne mononukleoze, upozorio je prof. dr Vladimir Petrović, epidemiolog i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodina. 

On je naglasio i da se u Srbiji i zemljama u okruženju uočava značajnija pojava obolevanja od velikog kašlja. 

- Stopa obolevanja od COVID-19 je u porastu od početka septembra. Na svake dve do tri nedelje registrujemo skok stope od oko 30 odsto. Virus gripa još uvek nije potvrđen u Srbiji, ali se njegova pojava očekuje. SARS-CoV-2 je tokom prethodnih sezona dominirao u populaciji i potisnuo je respiratorne i druge viruse, kao i bakteriju pneumokok - rekao je doktor na okruglom stolu “Ko rano rani”.

I pored toga što je imunizacija globalno smanjila oboljevanje od zaraznih bolesti koje mogu da se spreče vakcinacijom, moderna civilizacija se danas susreće sa problemom održivosti sprovođenja imunizacije.

Pneumokoka napada decu i starije

Doktor Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju UKCS, kaže da  teške infekcije pneumokokom pogađaju malu decu i starije osobe sa oslabljenim imunim sistemom i hroničnim bolestima. 

- Za razliku od gripa, pneumokokna bolest nema svoju sezonu i može se dobiti u bilo kom momentu. Kada se pojavio COVID-19, Svetska zdravstvena organizacija je pozvala da se zaštitimo od svih respiratornih infekcija, tačnije da se zaštitimo dostupnim vakcinama za COVID-19, grip i pneumokok, koji su najčešći izazivači. Svakako da su u najvećem riziku osobe starije od 65 godina, kao i osobe sa pridruženim bolestima.

Skrinšot/TV/RTS
Mihailo Stjepanović

Preporuke Instituta za javno zdravlje, kao i brojne svetske referentne ustanove preporučuju zaštitu dostupnim vakcinama. Složićete se, da bismo voleli da postoji ovakav vid prevencije za neke druge bolesti, a nemamo ih. Nije lako lečiti ozbiljne infekcije i sve više se priča o antibiotskoj rezistenciji, a rešenje je pred nama – rekao je dr Stjepanović.

Značaj imunizacije

Pacijenti sa kojima je Forum pacijenata Srbije u komunikaciji, a to su uglavnom oboleli od najtežih onkoloških, autoimunih i drugih bolesti, shvataju značaj imunizacije, međutim na žalost veliki deo, pre svega mlađe i zdravije populacije, ima rezerve prema vakcinama.

Pixabay
Ilustracija

- Razumemo da mladim i zdravim sugrađanima, imunizacija nije u fokusu, jer misle da neće imati teže forme bolesti. Međutim, oni i ako ne budu imali teške forme bolesti, mogu biti prenosioci pomenutih virusa i bakterija i tako direktno mogu da ugroze starije. S toga ih pozivam da budu solidarni, da misle na svoje bolesne ukućane, prijatelje, kolege, obrate se izabranim lekarima i vakcinišu bar bolesne članove porodice.

Pored ravnodušnosti prema vakcinama protiv virusa COVID-19 postoji i problem neobaveštenosti ljudi koji nisu protiv imunizacije, ali nemaju informacije. Uzmimo za primer vakcinu protiv bakterije pneumokok, većina starijih od 65 godina a naročito hronični bolesnici bi trebalo da je prime, ali na žalost mnogo njih ni ne zna da na nju ima pravo, da je dostupna o trošku države – zaključila je Olja Ćorović, potpredsednica Foruma pacijenata Srbije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike