Završio se godišnji, krenuli smo na posao, a kilogrami su počeli da rastu: Doktorka Kašanin ima jelovnik koji neće dati da se kile vrate

07.10.2023

09:10

0

Autor: R.M.

U žurbi smo od kada ustanemo, nemamo vremena za doručak, a u toku dana često posegnemo za grickalicama, slatkišima i sokovima, brzom hranom i pecivom

Završio se godišnji, krenuli smo na posao, a kilogrami su počeli da rastu: Doktorka Kašanin ima jelovnik koji neće dati da se kile vrate
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Sezona godišnjih odmora polako prolazi, a većina zaposlenih vratila se na radna mesta. Odlazak na posao, kao i rešavanja svakodnevnih obaveza, ne ostavljaju puno vremena za pravilnu ishranu.

Zbog toga dr Jelena Kašanin iz Savetovalište za ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije upozorava na umerenost i raznovrsnost u ishrani, kao i na pravilno raspoređene obroke.

- U žurbi smo od kada ustanemo, nemamo vremena za doručak, a u toku dana često posegnemo za grickalicama, slatkišima i sokovima, brzom hranom i pecivom. Pravimo velike pauze između obroka i prvi pravi obrok imamo tek kada dođemo kući u kasnim popodnevnim ili večernjim časovima. Sa ovakvim stilom života na putu smo da postanemo gojazni, da dobijemo visok krvni pritisak ili dijabetes - upozorava doktorka. 

Ona naglašava da je potrebno uneti samo male izmene u ishrani kako bismo sve ovo sprečili. A onda podseća na to kako najčešće izgleda ishrana tokom radnog dana.

Profimedia
 

- Najmanje tri obroka u toku dana su u vreme kada smo na poslu. U kasnijim prepodnevnim časovima, posle kafe, odlazimo po pecivo, do vremena ručka dostupne su nam grickalice i slatkiši, a kada dođe vreme ručka posežemo za brzom hranom. U ovakav ciklus lako je ući i posle izvesnog vremena osećamo da smo se u njemu zaglavili. Tada se više ne pitamo da li nam je još jedan kolač ili još jedna čokoladica zaista potrebna - kaže dr Kašanin.

Nije teško zdravo se hraniti

Naglašava da održavanje zdravih navika u toku radnog dana ne mora da bude teško, iako se tako čini.

- Doručak nam daje neophodnu energiju za započinjanje radnog dana i, bez obzira na jutarnju užurbanost, ne bi trebalo da ga preskačemo. Dovoljno je da pre spavanja pripremimo ovsene pahuljice u koje možemo da dodamo malo čia semenki, badem, nešto od voća i da ujutru, dok se spremamo, dospemo jogurt ili mleko. Možemo na jedno do dva parčeta hleba da stavimo kuvano jaje ili salatu i da uz jogurt ili kiselo mleko započnemo dan. U nedostatku vremena izbor za doručak mogu da nam budu i samo jogurt ili ovsene ili ražane pločice. U vreme doručka još uvek smo kod kuće, tako da nam to olakšava pripremu ovog obroka - kaže doktorka.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Dr Kašanin naglašava da je najteže obezbediti zdrav ručak jer smo u to vreme na poslu. 

- Umesto brze hrane možemo da ponesemo prethodno pripremljenu salatu sa sirom, tunjevinom, pilećim mesom ili sendvič sa salatom, jajima ili mladim sirom. Brzu hranu možemo zameniti projom i salatom, pirinčem sa tunjevinom ili povrćem - kaže ona.

Doktorka ima rešenje i za pad energije, koji najčešće nadoknađujemo kafom.

- Međutim, umesto kafe možemo da pojedemo voće kome možemo da dodamo malo orašastih plodova ili kockicu crne čokolade. Dobar izbor je i povrće, zatim jogurt sa malo ovsenih pahuljica ili granola sa svežim voćem, ovsena ili ražana štanglica ili galeta. U toku radnog dana ne treba zaboraviti na unos vode, limunade i čajeva. Za očuvanje energije i osećaja sitosti u toku radnog dana potrebno je da osmislimo i pripremimo male obroke i užine dan unapred. Mala promena u našoj dnevnoj organizaciji može mnogo da nam pomogne u očuvanju zdravlja - objasnila je dr Kašanin.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike