Lavica Kikica nije jedina krijumčarena životinja! Kod švercera u Srbiji nalazili vukove, varane pa čak i aligatore

03.10.2023

20:09

0

Autor: I.K.

Zakon o dobrobiti životinja propisuje uslove držanja za kućne ljubimce divljih i egzotičnih životinja

Lavica Kikica nije jedina krijumčarena životinja! Kod švercera u Srbiji nalazili vukove, varane pa čak i aligatore
Copyright Profimedia/Uprava carina

Cela Srbija prati iz dana u dan stanje male lavice nađene kod Subotice, čije je zdravlje ugroženo. Ovaj slučaj pokrenuo je pitanje šverca egzotičnih životinja, koji zbog položaja naše zemlje, neminovno prelazi i preko njenih granica, kao i neadekvatnog i ilegalnog držanja divljih životinja.

Pre oko pet godina na ulicama beogradskog naselja Mirijevo, građani su zatekli vučicu, za koju se ispostavilo da je rasla kao kućni ljubimac, da je bila dobro negovana i uhranjena i veoma pitoma. Nakon što je uhvaćena, smeštena je bila u zoo vrt. I dok je bilo onih koji su osuđivali vlasnika ove vučice, neki su i branili govoreći da je boravak u kavezu za tu vučiću zapravo kazna s obzirom na uslove u kojima je odrasla.

Prošle godine u javnosti je odjeknuo i slučaj Ljubiše Vasića, kod koga je nađeno 15 egzotičnih životinja za koje nije imao dokumentaciju. Na njegovom instagram profilu "Moj ljubimac" u ponudi je bila i leteća veverica za 300 evra. Prilikom pretresa kuće, zaplenjeni su: mrežasti piton, loptasti piton, četiri guštera nilski varan, gušter savanski varan, američki aligator, burmanski piton, boa konstriktor, sant boa i majmun marmoze.

Prema Zakonu o dobrobiti životinja, da bi neko držao za kućne ljubimce divlje i egzotične životinje potrebno je rešenje koje se donosi na osnovu saglasnosti ministra za zaštitu životne sredine. Ovim životinjma mora se obezbediti adekvatan prostor kako bi zadovoljile svoje dnevne fizičke aktivnosti, odgovarajući klimatski i drugi uslovi, u skladu sa potrebama vrste, propisao je zakon. Za prekršaje koje počini pravno lice, predviđene su novčane kazne od 100.000 do 1.000.000 dinara, a za fizičko lice od 5.000 do 50.000 dinara, što uključuje zlostavljanje životinja i nepružanje adekvatne nege i pomoći. 

Uprava carina, ali i druge službe, do sada nisu zabeležile slučaj da je zaplenjena velika divlja životinja, ali su u poslednjih 13 godina sprečili krijumčarenje više od 2.500 ptica, zmija, kornjača, guštera... Tako su početkom ove godine na graničnom prelazu Horgoš carinici zaplenili jednog od najvećih papagaja na svetu, zelenokrilu aru. Papagaj je oduzet od stranog državljanina, a zatim su ga preuzeli zaposleni u Zoološkom vrtu Palić i Prihvatilištu za napuštene i ranjene životinje, gde se organizuje prihvat i za životinje iz zaplena.

Šverc životinja u svetu jedan je od naisplativijih vidova kriminala, posle trgovine narkoticima, oružjem i ljudima. Milijarde evra okreću se u ovom nelegalnom biznisu svake godine, Evropol procenjuje da krijumčari zarade oko četiri milijarde. Ugrožene vrste papagaja na crnom tržištu zapadne Evrope koštaju i po nekoliko desetina hiljada evra.

Uprava carine
 

- Kod nas su najpoznatiji primeri sprečavanje krijumčarenja tukana na beogradskom aerodromu, berberskih makaki majmuna u gepeku automobila na Horgošu, a zabeležen je i pokušaj krijumčarenja 50 vrsta gmizavaca i vodozemaca u putničkoj torbi u autobusu na Gradini. U njoj je bilo i 11 otrovnih zmija. Jedna od najvećih zaplena se dogodila u graničnom pojasu Srbija-Makedonija kada je u automobilu nađeno 1.320 živih barskih kornjača u platnenim džakovima za kafu, navode za „Politiku“ u Ministarstvu zaštite životne sredine.

U Srbiji je od 2010. godine zabranjeno držanje otrovnih zmija, aligatora, primata, škorpija, polarnih lisica, medveda... Krijumčarima preti kazna zatvora od šest meseci do pet godina. 
Krijumčarene životinje uglavnom se zbrinjavaju u nekom od zooloških vrtova u zemlji ili specijalizovanim prihvatilištima za divlje životinje u inostranstvu. Nažalost, veliki broj njih ugine još tokom transporta izmučene, od stresa, ili ubrzo po dolasku na novo stanište jer ne mogu da se prilagode i oporave. Кrijumčari ih, kako ne bi bile otkrivene, prevoze u lošim uslovima, često u skučenom prostoru, u potpunom mraku. 

Profimedia
 

Otkriven je tako krokodil u auto-prikolici, a u turističkom autobusu, koji je iz Češke išao u Bugarsku preko Srbije, u prostoru između sedišta pronađene su plastične kutije za hranu pune živih zmija, guštera i žaba. Neretko se egzotične životinje švercuju upravo u fabričkim šupljinama automobila i autobusa, a bilo je i slučajeva kada su prenošene u prtljagu. 

Na aerodromu Nikola Tesla svojevremeno su zaplenjene flaše azijskog napitka sa zaštićenom zmijom koja drži škorpiju u čeljustima. Mlade tarantule otkrili su carinici novosadske pošte.

Profimedia
 

Naša zemlja, inače, potpisnica je Кonvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune, kojom je regulisano izdavanje uvoznih, izvoznih i tranzitnih dozvola za preko 33.000 zaštićenih vrsta životinja i biljaka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike