"Je li to pristojna Srbija, protiv nasilja?" Brnabić reagovala na bahatost opozicije: Nazivate ministre izdajnicima, karikaturama, robovima

02.05.2024

12:21

0

Autor: 24sedam

Poslanici Narodne skupštine nastavili su raspravu o izboru nove Vlade Srbije

"Je li to pristojna Srbija, protiv nasilja?" Brnabić reagovala na bahatost opozicije: Nazivate ministre izdajnicima, karikaturama, robovima
Ana Brnabić - Copyright Printscreen/ Youtube, ParlamentSrbija

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić na sednici Skupštine Srbije upitala je deo opozicije, koji se konstantno nepristojno ponaša, da li je to primer pristojne Srbije koja je protiv nasilja.

- Gospođo Tepić, samo da se dogovorimo, jer imamo dobar dijalog, zaista se trudim i čini mi se da već mnogo bolje izgleda parlament. Ovi ljudi ovde su sedeli već dva dana, sede to jest, ovo je već drugi dan, da su slušali neki od njih kao što je Milica Đurđević Stamenkoviski da je izdajica, a ne može da odgovori, Aleksandar Martinović da je karikatura od čoveka, a svi oni zajedno od ovih koji kažu da su građanisti su slušali da su robovi. Čini mi se da se još i sasvim dobro drže. Molim vas da mi i vi pomognete da i u vašem delu klupa pokušamo da izbegnemo ovakav narativ - rekla je predsednica Skupštine.

Podsetimo, na sednici, koja je počela juče, mandatar Vlade Miloš Vučević podneo je ekspoze i predložio sastav Vlade

ParlamentSrbija
 

Kako je predviđeno Ustavom Srbije, Narodna skupština glasa u celini o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade.

Vlada je izabrana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja, odnosno većina od 250 narodnih poslanika. Vladu čine predsednik Vlade, jedan ili više potpredsednika i ministri, a može imati i ministre bez portfelja.

Broj potpredsednika Vlade i ministara bez portfelja određuje Narodna skupština pri svakom izboru Vlade, na predlog kandidata za predsednika Vlade.

Mandat Vlade teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala.

Zakletva glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Dosadašnju Vladu, koju je predvodila Ana Brnabić, činilo je 25 resornih ministara i tri bez portfelja. Brnabićeva se na funkciji premijerke nalazila u tri mandata od 29. juna 2017. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike