Šta su munje, a šta gromovi? Nevreme koje pogađa Srbiju i region donelo je i nova pitanja, a ovo su odgovori

25.07.2023

16:22

0

Autor: I.K.

Iako na prvi pogled zvuči da je svima sve jasno, zapravo nastaje zabuna šta tačno koji pojam znači

Šta su munje, a šta gromovi? Nevreme koje pogađa Srbiju i region donelo je i nova pitanja, a ovo su odgovori
Ilustracija - Copyright Pixabay

Snažno nevreme, koje donosi grmljavinu, grad i olujni vetar danima pogađa ceo region pa i Srbiju. 

Osim padavina u vidu jake kiše, pa i grada veličine teniske loptice, gotovo obavezno oluju prate munje i gromovi, a na zvuk grmljavine nema ko se ne trzne.

Iako na prvi pogled zvuči da je svima sve jasno, zapravo nastaje zabuna šta tačno koji pojam znači, a ovih dana ih sve obilato koristimo. 

Grmljavina je meteorološka pojava koju prate svetlost i zvuk prouzrokovani električnim pražnjenjem. Nastaju istovremeno, ali se kreću različitim brzinama, jer je brzina svetlosti veća od brzine zvuka, pa zato prvo vidimo munju, a potom čujemo zvuk grmljavine.

TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ
 

 

Na svakih 300 metara udaljenosti, grmljavina zakasni za sevanjem 1 sekundu. Kada ovo znamo, možemo i da izračunamo otprilike koliko je udar groma udaljen bio.

Kako iz hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda objašnjavaju za 24sata.hr, ako je grom bio u blizini, zvuk je kratkotrajan. Ako je bio udaljen, zvuk traje duže jer na putu do našeg uha, stižu i zvučni talasi koji se odbijaju od oblaka i drugih prepreka.

printscreen/Instagram/192.rs
 

 

Grom je, dodaju, munja između oblaka i tla koja se dogodila u neposrednoj blizini, tako da posmatrač gotovo istovremeno vidi svetlost munje i čuje zvuk u vidu kratkotrajnog, jakog praska. 

TANJUG/ BRANKO LUKIĆ
 

 

Munja je kratkotrajno električno izbijanje u atmosferi. Najčešće se događa unutar olujnih oblaka kumulonimbusa, a najbolje je proučeno ono između oblaka i tla, a udar groma je udar munje u zemlju, što može da izazove štetu i na živim bićima", objašnjavaju meteorolozi.

Aktuelne oluje povezuju se, kako navode, s toplim talasom koji je zahvatio celo Sredozemlje.

Pixabay
 

 

“Visoke temperature vazduga, velika vlažnost i nestabilnost u atmosferi osnovni su preduslovi za nastanak oluje. Uz promenu jačine i smera vetra po visini dolazi do razvoja olujnog oblaka“, dodaju.

Ako se zateknete na otvorenom usred oluje, potrebno je znati kako treba da se ponašate, a o tome možete da pročitate u našoj posebnoj vesti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike