Dramatično u Pakistanu, u poplavama stradalo 50 ljudi: Strahuje se od crnog scenarija, najavljeno još padavina (VIDEO)

16.04.2024

16:40

0

U nekoliko pokrajina zabeležene su žrtve

Dramatično u Pakistanu, u poplavama stradalo 50 ljudi: Strahuje se od crnog scenarija, najavljeno još padavina (VIDEO)
Copyright Profimedia

Pakistankse vlasti su aktivirale spasilačke službe zbog snažnih kiša, grmljavinskih oluja i udara gromova koji su prouzrokovali štete širom zemlje.

Nacionalna uprava za upravljanje katastrofama (NDMA) pozvala je hitne službe da budu na oprezu zbog nepovoljnih vremenskih uslova. U poslednja četiri dan broj žrtava zbog obilnih kiša porastao je na 50, prema informacijama iz pokrajinskih vlasti.

U središnjoj pokrajini Pandžab 21 osoba, među kojima sedmoro dece, izgubilo je živote usled udara gromova. U severozapadnoj pokrajini Hiber Pahtunkvi, još 21 osoba je stradala, dok je u južnoj pokrajini Beludžistan najmanje osam osoba poginulo.

Kiša je zaustavila žetvu pšenice u Pandžabu, a postoji strah da će nadolazeće padavine koje se očekuju od četvrtka ne samo dodatno odložiti žetvu, već i naštetiti usevima.

U snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama vidi se da su reke nabujale, da su ulice prekrivene vodom, a u jednom od njih zabeležen je trenutak kad voda ruši zid koji je bio u blizini sada nadošle reke.

Neobično snažne padavine, oluje i poplave retkost su u južnoazijskoj regiji, jednoj od najnaseljenijih na svetu, naročito izvan monsunske sezone koja traje od jula do septembra.

Iako je Pakistan odgovoran za manje od 1 odsto globalnih emisija ugljenika, zemlja se nalazi među prvih 10 najosetljivijih na klimatske promene.

Više od 2.000 ljudi izgubilo je živote u katastrofalnim poplavama 2022. godine u Pakistanu, kada je trećina zemlje bila pod vodom, što je uticalo na 33 miliona ljudi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike