Besplatno učenje u inostranstvu: Učenici iz Srbije odlaze u svetske kompanije, a evo i kako da brzo dobijete posao posle srednje škole

24.07.2023

08:16

0

Stručno usavršavanje učenika prilika je za sve đake da neophodna znanja i veštine steknu još tokom školovanja

Besplatno učenje u inostranstvu: Učenici iz Srbije odlaze u svetske kompanije, a evo i kako da brzo dobijete posao posle srednje škole
Copyright Profimedia/Pixabay

Đaci, i oni najbolji, ali i oni slabijeg znanja, žele od škole koju završe da mogu sutra da zarađuju.

Ma kog profila bili, od nečega se mora živeti. A da biste za svoj rad bili plaćeni, pa još dobro plaćeni, morate imati veštine.

Zato su aktivnosti Privredne komore Srbije, skoncentrisane na stručno usavršavanje učenika, važne i prilka za sve đake da neophodna znanja i veštine steknu još tokom školovanja, kako bi ubrzo po dobijanju diplome mogli da svoje stečeno znanje i unovče.

Privredna komora Srbije u saradnji sa brojnim partnerima iz regiona i zapadne Evrope, organizuje brojne vidove prakse i stručnog usavršavanja, a jedan od njih je odlazak učenika u inostranstvo na jednomesečne i tromesečne programe, kakav je i projekat INTERVET.

Pored stručnih praksi koje se organizuju na međunarodnom nivou i postoji i dualni model obrazovanja, koji nudi priliku učenicima da se prvi put suoče sa realnim radnim okruženjem.

- Uz podršku italijanske organizacije UNISER, koja se više od dve decenije bavi programima mobilnosti učenika i studenata, Privredna komora Srbije organizuje odlazak učenika na razmenu u neke od država starog kontitenta – Italiju, Španiju, Poljsku, Sloveniju i Francusku. Pored toga, važno je dodati da pomenuti projekat nudi mogućnost za profesionalni razvoj nastavnika, direktora i ostalog nastavnog osoblja. Tokom prethodnog perioda, PKS je organizovala brojne odlaske učenika na destinacije poput Sevilje, Milana, Maribora, Vroclava, Bolonje, Liona, a utisci učenika su samo potvrđivali kvalitet pomenutog programa razmene. Zahvaljujući Privrednoj komori Srbije, kao i ostalim partnerima, više od 70 učenika je iskoristilo pogodnosti koje nudi pomenuta razmena. Iskustva sa terena pokazala su da učenici imaju priliku da se susretnu i upoznaju sa načinom rada nekih od međunarodno poznatih kompanija, kao i da vreme za učenje provedu u savremenom radnom okruženju - navodi za 24sedam Aleksandra Milićević iz Privredne komore Srbije.

Program mobilnosti učenika je organizovan tako da učenici obavljaju stručnu praksu kod poslodavaca čija delatnost rada odgovara smeru koji učenici pohađaju u svojim školama. Učenicima se pruža šansa da unaprede postojeća znanja iz oblasti mašinstva, elektrotehnike, ekonomije, turizma, trgovine, kao i ostalih grana privrede. Tokom jednomesečne prakse u inostranstvu, učenici se nalaze u pratnji nastavnika, što znači da im je tokom perioda razmene dostupna svaka vrsta podrške i pomoći.

Privredna komora Srbije
Aleksandra Milićević

 

-Pored toga, učenici imaju priliku da obiđu mnoge atrakcije i upoznaju se sa stilom i kulturom naroda koji živi u nekom od pomenutih mesta. Unapređivanje kulture mobilnosti učenja u oblasti stručnog obrazovanja je upravo i jedan od glavnih ciljeva projekta, tako da je ovo jedinstvena prilika za sve koji su zainteresovani, napominje Aleksandra Milićević.

Projekat INTERVET završava se krajem septembra 2023. godine, a zainteresovani učenici mogu sve informacije dobiti na sajtu.

Pored Privredne komore Srbije, mnoge prilike za mobilnost učenika, studenata i nastavnog osoblja nudi i Fondacija Tempus - organizacija zadužena za sprovođenje Erazmus+ projekata u Srbiji.

- Erazmus+ je jedan od najvećih programa Evropske Unije koji finansira projekte mobilnosti i saradnje u oblasti obrazovanja, obuka mladih i sporta. Nastao je 2014. godine, a 2021. je ušao u novi sedmogodišnji period sprovođenja koji će trajati do 2027. godine. Predviđeni budžet za ovaj sedmogodišnji period novog Erazmus+ programa je veći nego ikada i iznosi 26 milijardi evra, podseća sagovornica.

Za razliku od stručnih praksi koje se organizuju na međunarodnom nivou, Privredna komora Srbije već gotovo čitavu deceniju radi na primeni dualnog modela obrazovanja, koje nudi priliku učenicima da se prvi put suoče sa realnim radnim okruženjem, kao i da iskoriste sve benefite koje ovakav model obrazovanja nudi.

24sedam/Ivan Mitić
 

 

- Pokazalo se da ovakav način školovanja donosi obostranu korist, kako privredi koja se na taj način uspešno bori sa izazovom nedostatka kvalifikovanog stručnog kadra, tako i učenicima kojima je pružena mogućnost školovanja za perspektivna zanimanja. Sada već tradicionalno, iskustvo pokazuje da kompanije iz godine u godinu pokazuju sve veću zainteresovanost za prijem učenika za proces učenja kroz rad, te se takođe može primetiti kontinuirani porast kompanija koje se uključuju u dualni model obrazovanja. Najbolji pokazatelj da dualno obrazovanje raste iz dana u dan jesu prijave kompanija za prijem učenika za narednu školsku godinu. Privreda je iskazala potrebu za prijem više od 4.200 učenika, a među kompanijama će biti preko 100 novih koji će se uključiti u realizaciju dualnog modela obrazovanja. Učenici su mogli da izaberu neki od 72 obrazovna profila iz 10 različitih područja rada, napominje Aleksandra Milićević.

Prema svim dostupnim informacijama, a na osnovu izjava o spremnosti poslodavaca, za profilima poput bravara-zavarivača, tehničara za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, operatera mašinske obrade rezanjem, rukovaoca građevinskom mehanizacijom, mesara, pekara, obućara, modnog krojača, kuvara, trgovca, stolara, tehničara za oblikovanje nameštaja i
enterijera vlada veliko interesovanje od strane privrede.

Poslodavci se svake godine prijavljuju Privrednoj komori Srbije putem veb portala dualnog obrazovanja za narednu školsku godinu, na osnovu čega se kasnije planira upis učenika, a oni koji se odluče za ovakav način školovanja moći će da iskoriste sve prednosti koje su im na raspolaganju tokom školovanja.

24sedam/G.M.Š.
 

 

- Rezultati prvog i drugog upisnog kruga pokazali su da su budući srednjoškolci pozitivno odgovorili na zahteve privrede i da su prepoznali mogućnosti privrede za realizaciju učenja kroz rad. Od ukupnog broja odobrenih mesta po dualnom modelu obrazovanja, najveći procenat (preko 40%) budućih đaka se opredelio za obrazovne profile iz oblasti mašinstva i obrade metala, a među profilima koji su najviše upisani se ističu bravar-zavarivač, mehaničar motornih vozila, tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašina, kao i operater mašinske obrade rezanjem.

Visok procenat upisanih učenika tokom ovih krugova upisa primetan je i u oblasti trgovine, ugostiteljstva i turizma (oko 15%), kao i u području rada elektrotehnika (oko 17%), gde se izdvajaju obrazovni profili poput električara, montera telekomunikacionih mreža, ali i tehničara mehatronike. Takođe, primetno je da učenici ove godine pokazuju zainteresovanost za upis profila iz oblasti tekstilstva, te se dobar deo đaka (nešto preko 10 procenata) opredelio za sticanje praktičnih znanja i veština za profile poput modnog krojača, tehničara modelara odeće i industrijskog krojača, navodi sagovornica.

Na ovaj način, bez sumnje, i privreda i đaci imaju priliku da iskoriste kapacitete koje ovakav način školovanja nudi. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike