Radnika malo, a sve manje i znanja: Učenje kroz rad jedino rešenje

31.05.2023

13:23

0

Održiva ekonomija je nemoguća bez održive radne snage, a u regionu tu ima više problema nego što ih ima i sama EU, istaknuto na skupu u PKS

Radnika malo, a sve manje i znanja: Učenje kroz rad jedino rešenje
Ilustracija - Copyright Profimedia

U regionu Zapadnog Balkana imamo mnogo veći problem radne snage od onog koji muči Evropu ali moramo ga rešiti sami, istaknuto je u Privrednoj komori Srbije na regionalnom skupu "Znanjem do posla".

- Koincidira ovde nekoliko globanih trendova, pre svega trend migracija radnika iz istočne Evrope, zbog boljih uslova, zatim demografski problem sa kojim se bori ne samo Zapadni Balkan već cela Evropa, a takođe loša struktura znanja sa kojom dolaze mladi nakon srednje škole prvenstveno, ali i sa fakulteta - rekao je danas direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS, Mihailo Vesović.

Ceo Zapadni Balkan, ističe Vesović, mora da prilagodi način i pristup obrazovanju, odnos i kooperaciju sa privredom kako bi mladi mogli odmah da se zapošljavaju.

- Potrebna znanja su danas podignuta i na viši nivo - tu su digitalne veštine, zelene tehnologije i inovacije, koje su ključne u privredi - rekao je Vesović.

Kako je naveo, Srbija kao odgovor na ove probleme daje model dualnog obrazovanja.

- Samo Srbija ima oko 250.000 studenata i čini mi se da je četvrtina na STEM naukama, prirodne nauke, inženjerstvo. Dualno obrazovanje je naš odgovor. Najviše se traže radnici u mašinstvu, obradi metala, saobraćaju i elektrotehnici i važno je da to znamo kada razmišljamo kako da usmerimo mlade i obrazovni sistem - rekao je Vesović.

Švajcarska za primer

Šef za saradnju dražve Švajcarske“ u Srbiji, Ričard Koli, rekao je da su teme dualnog i stručnog obrazovanja izuzetno važne i među najznačajnijim i najprioritetnijim i za saradnju između Švajcarske i Srbije.

- Mi u Švajcarskoj imamo tradiciju dualnog obrazovanja i takav vid obrazovanja se kod nas sprovodi već čitavu deceniju. Želimo da imamo sposobnu radnu snagu i pokušavamo da nađemo čarobnu formulu, međutim nje nema. Trudimo se da uspostavimo dobru saradnju i između obrazovnog sistema i privrednog sektora - rekao je Koli.

24sedam/G.M.Š.
 

 

Direktor projekta "Znanjem do posla", Oliver Štrajt, kazao je da je obuka na radnom mestu jedan važan element ključnog obrazovanja i neka vrsta brzog rešenja za potrebe privrede.

- Neophodno je da budemo što više fleksibilni i ovo iskoristimo za rešavanje problema sa kojim se svi susrećemo. Razmenićemo iskustva i izazove sa kojima se susreću kolege u regionu Zapadnog Balkana - da vidimo kakva rešenja možemo svi zajedno da nađemo za ova pitanja - rekao je Štrajt.

Direktorka Sektora za ljudske resurse u hotelu „Porto Montenegro“ u Crnoj Gori, Žana Zeković, navela je da hotelijerstvo pati od manjka radne snage, ne samo u Crnoj Gori već i svim zemljama u regionu, i da im je učenje kroz rad do sada obezbedilo dosta zaposlenih.

- To se još razvija, još je u začetku. Sa druge strana nama učenici i studenti još ne vide koliko je to značajno. I nama je značajno, jer oblikujemo radnu snagu po našoj meri, odgovaramo na veliki problem industrije i nemamo troškove obuka kod poslodavaca - rekla je Zeković.

Ona je dodala da je, između ostalog, partnerstvo sa institucijama u obrazovanju mladih ljudi jedan vid društvene odgovornosti.

Lakše do porudžbine nego do radnika

Menadžer ljudskih resursa u „Tvornici mašina Travnik“ iz BiH, Goran Kovijanić, rekao je da metalski sektor ima izuzetan potencijal, i da je danas lakše pronaći poslovni ugovor nego radnika.

 Najveći izazov danas je kvalitetna radna snaga koju klasičnim načinom više nismo sposobni da osiguramo. Zahtevi proizvodnje su takvi da nam treba još učenika na praksi da bi spremili učenike za obradu koja je sve zahtevnija - rekao je Kovijanić.

On je naveo da „Tvornica“ od 2017. godine sprovodi sopstvenu školu za obuku za rad na CNC mašinama i zavarivačima i da na taj način osiguravaju radnu snagu za rad na savremenim mašinama, savremenim metodama.

- Mi smo napravili inicijalni korak. Nakon naše obuke učenici dobiju sertifikat, priznaje im se majstorsko znanje - što je privlačno za mlade ljude. Mislim da je bitno da i ostale firme shvate koliko je to važno. Metalna industrija na ovim prostorima ima perspektivu, nakon korone nama se otvaraju izuzetne mogućnosti vraćaju se ugovori iz Azije, ali ilakše nam je da dobijemo ugovor, nego radnu snagu - rekao je Kovijanić.

Konferencija u Privrednoj komori Srbije održava se u organizaciji projekta "Znanjem do posla” koji podržava Vlada Švajcarske, u saradnji sa Komorskim investicionim forumom Zapadni Balkan i Privrednom komorom Srbije sa ciljem da se istakne značaj učenja kroz rad i socijalne inkluzije za razvoj privrede Zapadnog Balkana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike