Sada znaju gde su pare: Popunjena škola za majstore

05.07.2023

09:23

0

Autor: 24sedam

Iako već dugo obrazuju đake za deficitarna zanimanja, "zanatske" škole su bile poluprazne ali to se ove godine promenilo

Sada znaju gde su pare: Popunjena škola za majstore
Ilustracija - Copyright 24sedam/G.M.Š.

I pored toga što oni koji se odluče za neko od zanatskih zanimanja imaju praktično odmah obezbeđen posao i platu koja je daleko iznad prosečne u Srbiji, u školama koje obrazuju taj kadar već godinama se ne upisuje dovoljno đaka, a to je posebno bilo vidljivo na zanatskim, trogodišnjim smerovima, piše novosadski „Dnevnik“.

Ipak, sudeći prema onome što kaže direktor Srednje mašinske škole u Novom Sadu Vladimir Gavranić, ove godine izgleda da se i tu nešto promenilo, i to na bolje jer je interesovanje mladih da upišu ovu školu bilo iznad očekivanja.

- U ponedeljak su praktično popunjena sva mesta za upis đaka u prvi razred naše škole, preciznije, popunjeno je 97 odsto mesta - kaže Gavranić.

Ove godine ta škola upisuje 10 odeljenja, odnosno 1. septembra u klupama će u našoj školi biti oko 300 učenika prvog razreda.

- Ono što nas raduje je veliko interesovanje svršenih osnovaca da upišu neko od zanatskih zanimanja i to u dualnom obrazovanju. Koliko se situacija promenila u odnosu na nekoliko godina ranije govori i podatak da smo pre sedam godina u prvi razred upisali tri puta manje dece nego – kaže Gavranić.

On ističe da se đaci školi obrazuju i na četvorogodišnjim i trogodišnjim smerovima, da su zanimanja s kojim đaci izlaze iz škole veoma tražena, posao obezbeđen.

- Porastu interesovanja za upis u našu školu  sigurno je doprinelo i to što su ova zanimanja veoma tražena i činjenica da se odmah po završetku školovanja može zaposliti. Uz to, u rad s decom uloženo je mnogo znanja i iskustva, a to potvrđuju i rezultati koje je naša škola osvajala i po kojima smo među vodećim u Srbiji jer su naši đaci osvajali pregršt priznanja i u četvorogodišnjem i trogodišnjem školovanju – kaže direktor.

Na naruku im ide i razvoj tehnologije, gde je mašinstvo primarna struka.

Početna plata od 60.000 dinara

Ponuda poslova za zanatska zanimanja je stalna, poslodavci traže zavarivače, bravare, automehaničare... a pošto na tržištu  rada nema ovog kadra mnoga radna mesta dugo su bez radnika. Takva sitaucija, naravno, dovodi do toga da poslodavci moraju da se bore za radnike, a to znači da poboljšavaju uslove rada za te struke. Početna plata za majstore, radnike deficitarnih zanimanja, iznosi oko 60.000 i 80.000 dinara, pa i iznad 120.000 dinara.

- Kompanije koje su u toj branši mogu biti sigurne da će iz naše škole izaći đaci koji imaju znanja i prakse u različitim oblastima - obrada metala, programiranje mašina, dijagnostika i popravka vozila, grejanje, klimatizacija, instalacije… - napominje Gavranić.

Razredi u kojima se obrazuju bravar/zavarivač, industrijski mehaničar, mehaničar motornih vozila, operater mašinske obrade - u sistemu su dualnog obrazovanja i tokom školovanja znatan broj dana provede se na praktičnoj nastavi koja se odvija u kompanijama koje posluju u oblastima za koje se obrazuju đaci u Srednjoj mašinskoj školi.

- Đaci tokom školovanja dosta vremena provode na praksi - prvoj godini jedan dan nedeljno, u drugoj - dva i u trećoj tri dana, te iz škole izlaze s velikim praktičnim znanjem, uključeni su u proces proizvodnje od početka i uče od iskusnih majstora. Većina naših đaka, po završetku školovanja i ostanu da  rade u kompanijama u koje su išli na praktičnu nastavu - kaže Gavranić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike