Šaljite decu na zanate, plate su i po 2.000€

18.02.2023

18:35

1

Mladi, a pre svega njihovi roditelji, trebalo bi da shvate da nikada nije bila, a pogotovo nije danas, sramota završiti zanat, kažu upućeni

Šaljite decu na zanate, plate su i po 2.000€
Ilustracija - Copyright Pixabay

„Majstorska“ zanimanja možda su u nekom periodu naše istorije bila „prljava i loše plaćene“ zanimanja ali danas nije slučaj ni u Evropi a ni u Srbiji, ističu ljudi iz poslovnog sveta.

To su poslovi koji se sada rade drugačije nego nekada a plate su i do 2.000 evra, rekli su za Tanjug počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković, i PR Infostuda, Miloš Turinski.

- Napretkom tehnologije mnoga zanatska zanimanja su se promenila i danas je lakše baviti se zanatskim poslom nego pre par decenija – istakao je Atanacković.

Turinski smatra da Srbija mora da proizvede nove kadrove kroz školstvo kako bi popunili pozicije.

- Treba da mlade i roditelje informišemo da bavljenje zanatom nije manje vredno. Za električara se nudi nekad i početna plata od 150.000 dinara, a za vodoinstalatera 2.000 evra - rekao je on.

Dodao je da je prosek plata u IT sektoru 1,6 hiljada evra, a i da tu pojedinačno plate dostižu i 8.500 evra mesečno ali da za to treba i znanja i iskustva.

Dobro da bilo ko dođe

Potvrdio je da je u IT sektoru mnogo deficitarnih zanimanja, jer tu fali 15.000 radnika, ali i naveo i da nedostaje, na primer, 12.000 samo vozača.

- Građevina je jedna od najtraženijih kategorija. Uvozimo radnu snagu najčešće iz Turske, Indije i Kine. Nedostaju i spremačice koje sada dolaze iz Nepala, a vozači iz Šri Lanke - rekao je on.
 Atanacković je kazao da u Srbiji manjka radne snage u građevinarstvu ima više nego u (izvikanom) IT sektoru, te da je svuda vidljiv nedostatak zanatskih zanimanja što je ocenio kao posledicu neuređenog obrazovanja.

Šta gledaju kandidati a šta poslodavci

Predstavnik za medije Infostuda, Miloš Turinski, rekao je da je trend da svi koji traže posao, a ne samo mladi, sada prvo gledaju iznos plate, pa je naveo da su se ranije prvo gledali međuljudski odnosi i mogućnost napretka.
Naveo je da bi poslodavci najčešće kombinaciju formalno obrazovano i iskusnog kandidata, te da se često traži i sa samo srednjom stručnom školom.
- Sada 60 posto oglasa za poslove sa sajta je sa srednjom stručnom spremom -  rekao je Miloš Turinski.

Istakao je da Zapad, Evropa, a posebno Nemačka privlače radnu snagu te da naša privreda ne može da pruži zarade i mogućnosti kao oni, pa zato i dolaze ovde radnici iz Azije.

- Pozitivno je da mi za nekog predstavljamo šansu za posao i veću zaradu. Dobro da imamo mogućnost da zapošljavamo neke ljude sa Bliskog i Dalekog Istoka. To je stvar na koju se moramo navići - rekao je on.

Ocenio je da je za poslodavce izuzetno značajno da imaju mogućnost pribavljanja „zamenske“ radne snage, jer bi inače bila privreda u velikom problemu.

Atanacković je ocenio da država pokušava da pomogne kroz subvencije zapošljavanja mladih.

- Treba proceniti i gde su opravdane potrebe privrede da zadrži školovane i sposobne naše ljude, jer ih nije lako ni zameniti - rekao je on.

Dodao je da je šansa Inicijativa Otvoreni Balkan koja će otvoriti mogućnost zapošljavanja iz Severne Makedonije i Albanije.

- Mnogo je lakše da se prilagodi neko sa Balkana nego nekog iz Šri Lanke - zaključuje Nebojša Atanacković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike