"Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi": Na današnji dan rođen je srpski hirurg dr Miodrag Lazić

31.05.2023

06:59

0

Bio je poznat po svojoj izvanrednoj stručnosti, brižnosti prema pacijentima i posvećenosti medicinskoj profesiji

"Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi": Na današnji dan rođen je srpski hirurg dr Miodrag Lazić
Copyright 24sedam

Na današnji dan 1955. godine rođen je čuveni srpski hirurg dr Miodrag Lazić.

Da ga nije ubio koronavirus 14. aprila, odmah na početku epidemije kovida u Srbiji, čuveni srpski hirurg dr Miodrag Lazić, koji je svoje poslednje dane proveo u niškom Kliničkom centru, gde je bio direktor Urgentnog centra, danas bi napunio 68 godina. Dr Laza, kako su ga svi iz milošte zvali, i posle svoje smrti i dalje živi kroz sve živote koje je spasao. A spasavao je čak i onda kada je znao da svoj život rizikuje.

Bio je poznat po svojoj izvanrednoj stručnosti, brižnosti prema pacijentima i posvećenosti medicinskoj profesiji.

24sedam
 

 

Dr Lazić je bio hirurg sa bogatim iskustvom u različitim granama hirurgije, uključujući opštu, digestivnu, vaskularnu i laparoskopsku hirurgiju. 

Bio je član tima za transplantaciju jetre i pankreasa, te je obavljao brojne složene operacije, i bio je poznat po svojoj stručnosti u oblasti barijatrijske hirurgije, koja se bavi lečenjem gojaznosti.

24sedam
 

 

Pored izvanredne stručnosti u hirurgiji, dr Lazić je bio poznat po izuzetnom odnosu prema pacijentima, pažnji, saosećanju i sposobnosti da se poveže sa njima.

Mnogi su ga opisivali kao lekara koji istinski brine o dobrobiti svojih pacijenata.

Dr Lazić je bio i istaknuti mentor i edukator, koji je posvećeno radio na obuci i razvoju mladih lekara. Bio je profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i mentor mnogim doktorandima i specijalizantima. 

24sedam
 

 

Njegov uticaj kao mentora bio je dalekosežan, inspirišući mnoge mlade lekare da nastave njegovim stopama i postignu izvrsnost u medicinskoj praksi.

Tokom svoje karijere je ostvario brojne uspehe i priznanja u oblasti medicine. Bio je član mnogih medicinskih udruženja i organizacija, kako u zemlji, tako i internacionalno. Njegov izvanredan rad i doprinos medicini prepoznat je i nagrađen na mnogim medicinskim konferencijama i skupovima.

Na sarajevskom ratištu kao ratni hirurg proveo četiri godine

Osim što je bio medicinski profesionalac, doktor je takođe bio talentovan pisac koji je napisao knjigu o svojim iskustvima tokom rata. 

U dnevniku, opisane su borbe za proboj posavskog koridora, nazvanog "put života", u junu 1992. godine, a potom i borba za spasavanje života ranjenih civila i vojnika na sarajevskom ratištu, gde je kao ratni hirurg proveo četiri godine.

U knjizi je opisao svoje doživljaje kao lekar na ratištu, suočavanje sa izazovima i traumama, ali i ohrabrujuće trenutke i humanosti kojima je svedočio. 

Knjiga je dobila veliku pažnju javnosti i bila je pohvaljena zbog svog dubokog razumevanja ljudske patnje i hrabrosti u teškim okolnostima rata.

Patrijarh Pavle je odlikovao doktora za hrabrost i požrtvovanost tokom rata. Tom prilikom, izrazio je divljenje doktoru za njegovu hrabrost i nesebičnu službu u teškim ratnim uslovima.

Ostavio je neizbrisiv trag u medicinskoj zajednici i njegovom radu se i dalje divi. Njegovim odlaskom, medicinska profesija izgubila je cenjenog lekara, mentora i ljudsko biće, ali sećanje na njega će zauvek živeti kroz njegovo delo i doprinos medicini.

Čuveni dr Laza, do poslednjeg trenutka, nekoliko meseci pred odlazak u penziju, bio je u prvim redovima u borbi za ljudske živote, uprkos koronavirusu, ali i činjenici da je i sam spadao u rizične grupe. Virus ga, nažalost, nije zaobišao. Zarazio se malo posle prvog potvrđenog slučaja u Nišu, a nakon 15 dana borbe sa virusom, tu poslednju bitku je izgubio 15. aprila 2020. godine. U njegovu čast, ime je ponela i jedna niška ulica u blizini Klinikog centra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike