Čovek sa velikim Č: Miodraga Lazića je odlikovao patrijarh Pavle, bio je mentor i doktor za primer (FOTO)

14.04.2024

09:45

1

Ostavio je neizbrisiv trag u medicinskoj zajednici i njegovom radu se i dalje dive generacije koje dolaze

Čovek sa velikim Č: Miodraga Lazića je odlikovao patrijarh Pavle, bio je mentor i doktor za primer (FOTO)
Copyright 24sedam

Miodrag Lazić bio je istaknuti srpski lekar, hirurg i primarijus medicine, rođen 27. novembra 1953. godine u Beogradu. Preminuo je na današnji dan pre tri godine.

Bio je poznat po svojoj izvanrednoj stručnosti, brižnosti prema pacijentima i posvećenosti medicinskoj profesiji.

Lazić je bio hirurg sa bogatim iskustvom u različitim granama hirurgije, uključujući opštu, digestivnu, vaskularnu i laparoskopsku hirurgiju. 

24sedam
Miodrag Lazić

Bio je član tima za transplantaciju jetre i pankreasa, te je obavljao brojne složene operacije i poznat po svojoj stručnosti u oblasti barijatrijske hirurgije, koja se bavi lečenjem gojaznosti.

Pored izvanredne stručnosti u hirurgiji, Lazić je bio poznat po izuzetnom odnosu prema pacijentima, pažnji, saosećanju i sposobnosti da se poveže sa njima.

Mnogi su ga opisivali kao lekara koji se istinski brine o dobrobiti svojih pacijenata.

Odlikovan od strane patrijarha Pavla

Osim što je bio medicinski profesionalac, doktor je takođe bio talentovan pisac i napisao je knjigu o svojim iskustvima tokom rata. 

U dnevniku, opisane su borbe za proboj posavskog koridora, nazvanog "put života" u junu 1992. godine, a potom borba za spasavanje života ranjenih civila i vojnika na sarajevskom ratištu gde je kao ratni hirurg proveo četiri godine.

U knjizi je opisao svoje doživljaje kao lekar na ratištu, suočavanje sa izazovima i traumama, ali i ohrabrujuće trenutke i humanost koje je svedočio. 

Knjiga je dobila veliku pažnju javnosti i bila je pohvaljena zbog svog dubokog razumevanja ljudske patnje i hrabrosti u teškim okolnostima rata.

Patrijarh Pavle je odlikovao doktora za hrabrost i požrtvovanost tokom rata. Tom prilikom, izrazio je divljenje doktoru za njegovu hrabrost i nesebičnu službu u teškim ratnim uslovima.

Lazić je bio i istaknuti mentor i edukator, koji je posvećeno radio na obuci i razvoju mladih lekara. Bio je profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i mentor mnogim doktorantima i specijalizantima. 

Njegov uticaj kao mentora bio je dalekosežan, inspirišući mnoge mlade lekare da nastave njegovim stopama i postignu izvrsnost u medicinskoj praksi.

24sedam
Miodrag Lazić

Tokom svoje karijere je ostvario brojne uspehe i priznanja u oblasti medicine. Bio je član mnogih medicinskih udruženja i organizacija, kako u zemlji, tako i internacionalno. Njegov izvanredan rad i doprinos medicini prepoznat je i nagrađen na mnogim medicinskim konferencijama i skupovima.

Ostavio je neizbrisiv trag u medicinskoj zajednici i njegovom radu se i dalje divi. Njegovim odlaskom, medicinska profesija izgubila je cenjenog lekara, mentora i ljudsko biće, ali sećanje na njega će zauvek živeti kroz njegovo delo i doprinos medicini.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike