Ugostitelji oštro reagovali: Na rubu smo egzistencije, nismo radili tokom vanrednog stanja, a Sokoj traži novac za puštanje muzike!

28.09.2020

09:18 >> 08:27

0

Autor: Radmila Briza

Stevan Rodić, predsednik Hotlijera, ugostitelja i turista Srbije u Uniji poslodavaca Srbije, za 24sedam otkriva probleme sa kojima se suočavaju

Ugostitelji oštro reagovali: Na rubu smo egzistencije, nismo radili tokom vanrednog stanja, a Sokoj traži novac za puštanje muzike!
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Ugostitelji su nezadovoljni fakturama Sokoja koje su im stigle da plate za mart i maj, period dok su trajale mere propisane za borbu protiv pandemije korona virusa, a oni bili zatvoreni i nisu puštali muziku u svojim objektima, ili pak radili smanjenim intenzitetom.

Ovo je ukratko stav svih njih, bez obzira na to što je Sokoj poslao umanjnje iznosa na fakturama za 50 odsto, a preneo nam ga je Stevan Rodić, predsednik Hotlijera, ugostitelja i turista Srbije u Uniji poslodavaca Srbije.

On je objasnio da je razlog nezadovoljstva jasan, ako se uzme u obzir da su turizam i ugostiteljstvo na rubu egzistecije zbog pandemije koronavirusa svuda u svetu, pa i Srbiji.

 

Loši kriterijumi za određivanje tarifa

 

Reagujući na jučerašnji tekst u kome su iz Sokoja objasnili kriterijume na osnovu kojih su ustanovljenje visine naknada za period od početka vanrednog stanja pa do danas, a o čemu je „24sata“ već pisao, Rodić kaže:

– Sokoj jeste osolobodio plaćanja pune naknade vlasnike ugostiteljskih objekata. Fakture su manje za 50 odsto za mart i maj onima koji su se javili Sokoju i zatražili umanjenje, jer nisu radili tokom vanrednog stanja. Za juli i avgust naknada za puštanje muzike u kafanama, restoranima i drugim sličnim objektima umanjena je samo za 30 odsto, Ipak, problem je složeniji, a glavna primedba je što su tarife i kriterijumi koje Sokoj ima pri određivanju visine naknade, izuzetno loši i nisu adekvatni našim uslovima rada – objašnjava Rodić.

ATA Images/Antonio Ahel

Broj stolica i kvadrata nisu relevantni

 

Opisijući realno stanje na terenu, on kaže da mnogi restorani imaju veće kapacitete, što je prirodno, jer se bore za veći obim posla.

-Nikada broj stolica nije relevantan podatak, u odnosu na naš prihod. Na primer, restoran koji ima 100 mesta za sedenje, nije svakodnevno popunjen – objašnjava on muke restorandžija i dodaje da su mnogi od njih, zbog aktuelne pandemije koronavirusa, a da bi zadržali mogućnost za rad, prinuđeni da organizuju razne proslave.

 

– Da biste to radili, morate da imate mnogo stolica, neki i dvaput više, u odnosu na svakodnevnu popunjenost. I, sada, ako je osnovni kriterijum veličina objekta i broj stolica za određivanje naknade Sokoju, a, s druge strane, država traži da se zbog korone obezbedi distanca među gostima, što četiri puta smanjuje kapacitet popunjenosti, onda je jasno u kolikom smo svi problemu – objašnjava Rodić.

 

 

Samo 30 ljudi

Prema njegovim rečima, oni što prave proslave mogu da prime do 30 ljudi, na osnovu preporuka Kriznog štaba, u šta se uklapaju oni koji imaju 100 kvadrata.

– Šta je s ljudima koji imaju do 1.000 kvadrata? Jedno je korona, a drugo struka! Upravo zbog toga smatramo da tokom trajanja epidemije koronavirusa Sokoj ne treba ništa da nam naplati. Ako znaju da mi dva meseca nismo mogli uopšte da radimo, ne znam kako su došli do ideje da nam bilo šta naplate – kategoričan je on.

ATA Images/Antonio Ahel

Šta ćemo na zimu?

 

Analizirajući dolazeći period, Rodić kaže da je svima jasno da će koronavirus i dalje biti prisutan na ovim prostorima.

-Ulazimo u period zimskog režima rada, kada će veći broj ugostiteljskih objekata biti zatvoren. Sami građani neće hteti da izlaze i zatvaraće se u kuće. Već imamo velike troškove za struju, komunalije… Mnogi ugostitelji će morati da preispitaju svoje poslovanje, a najbolnije od svega biće odluka o zaustavljanju svog rada. Kolege, koje nisu uzele subvenciju od države za isplatu zarade radnicima, mogu, na primer, da posegnu za merom otkaza zaposlenima – ističe naš sagovornik.

 

Radimo na sistemskim rešenjima

 

U narednom periodu, kaže Rodić, u Uniji poslodavaca pripremaju predloge sistemskih regulativa, a koje će predložiti Vladi, radnim grupama, gradu Beogradu i lokalnim samoupravama da bi se taj ogromni problem rešio.

 

– Tražićemo sistemski da se umanje svi nameti. Zašto u zemlji, koja ima ovoliko problema, ne bi imali umanjenja svih nameta za 10 odsto, a ponudili vama korisnicima za toliko jeftiniju uslugu – pita Rodić dodajući da su turizam i ugostiteljstvo najugroženiji sektori privrede zbog korona virusa.

 

Hajka

 

Istovremeno, tvrdi on, imamo hajku u medijima, koja glasi: “Ne idite u restorane, izbegavajte takva mesta”. A, onda se ljudi sastaju po kućama i vilama, prave private zabave, a postoji velika opasnost od širenja virusa među njima.

-Jasno je da moramo da pronađemo način kako preživeti tokom svih izazova sa kojima smo suočeni. Kompozitori i izvođači, u čije ime nam Sokoj naplaćuje naknade, nas podržavaju. Jer estradni umetnici žele da mi preživimo. To je zajednički cilj. Znaju da, ako nismo radili, nemamo šta da im damo – zaključuje naš sagovornik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike