Snus i vejp – od ovoga tinejdžeri padaju kao pokošeni: "Moj drugar je pljuvao krv posle korišćenja“. Roditelji, oprez!

23.11.2022

19:30

1

Oba proizvoda su maskirana privlačnim aromama za decu i mlade koje prikrivaju gorak ukus nikotina i dovode do nekontrolisane i sve učestalije upotrebe za kratko vreme, kaže dr sc. Ika Pešić

Snus i vejp – od ovoga tinejdžeri padaju kao pokošeni: "Moj drugar je pljuvao krv posle korišćenja“. Roditelji, oprez!
Copyright 24sedam/Pixabay

Videla sam dečaka od 12-13 godina koji sedi nasred ulice, bled, žut... Prišla sam mu jer sam zaključila da mu je loše, ali kada sam ga upitala šta mu je, nije hteo da mi kaže. U tom trenutku je došao njegov drug koji mi je rekao: "Ma, uzeo je onaj duvan, ono što se maže na zube i nepce."

Ovo je za 24sedam ispričala N. K,. koja je nedavno svedočila nimalo lepoj sceni u blizini dve škole u Zemunu. 

Snus upakovan kao kesice čaja

Profimedia
 

 

Duvan za nepce, kako ga klinci zovu, ili snus, nije legalan, ali možete lako da ga nabavite i u Srbiji. Nije droga, a nije ni cigareta.

Snus je u stvari mleveni duvan upakovan u pravougaone kesice nalik onim za čaj. Ovaj duvanski proizvod neobičnog imena može se kupiti u prodavnicama duvana u centru Beograda, ali, kako smo saznali, može se pazariti i na pumpama, trafikama... Ono što je zabrinjavajuće jeste to da su kupci snusa sve češće tinejdžeri, iako duvanski proizvodi ne bi smeli da se prodaju mlađima od 18 godina. Neki su nam opisali da jedna kesica deluje kao da je osoba popušila 20 cigareta, stoga i ne čudi što deci pozli.

Da ovo nije samo slučajnost, potvrdilo nam je i nekoliko roditelja, profesora, ali i tinejdžera čiji drugari su konzumirali pomenuti proizvod.

- To nije duvan nego droga – kaže za 24sedam srednjoškolka M. Z. (16).

- Stavi se na nepce i sisa. Posle toga kao da si "duvao", a izgleda  kao žvaka, i bukvalno se kupuje na trafikama. Moj drugar je posle toga povraćao krv, hteo je da umre... Još ga je mešao sa alkoholom - iskrena je ova tinejdžerka.

- Znam da ga je moj drug nabavljao iz Švedske, gde je konzumacija snusa veoma popularna, i u jednom kafiću u centru. Odskoro ih nalazi i po drugim trafikama, ali nije dostupno svuda - rekla nam je druga devojčica.

I profesorka jedne beogradske srednje škole kaže za 24sedam da je bila šokirana kada je nedavno čula da njeni đaci kupuju snus.

 

Ni snus ni vejp, a ni e-cigarete nisu registrovani u Srbiji

24sedam
 

 

Ništa manje nisu opasne ni vejp cigarete, koje mogu biti nikotinske, ali i bez nikotina – voćkastih ukusa, nešto nalik šiši.

- Cene vejp cigareta su od 600 pa do 2.000 dinara, u zavisnosti od toga koliko "puffova" imaju,  tj. koliko traju. Drugarica mi je rekla da ih tinejdžeri kupuju masovno, i ona ih stalno viđa. I ja sam juče videla na velikom odmoru u blizini pekare kod Turističke škole dve devojčice kako dele cigaru. Drugarica je rekla da ćerka njene prijateljice koja je prvi razred srednje škole (15 godina) redovno konzumira Umbrella jednokratne cigare raznih ukusa i da joj ih kupuje upravo majka svake nedelje u "Merkatoru" ili "Ušću" – rekla nam je M. M.

I majka 12-godišnje devojčice posvedočila je za 24sedam da su deca iz razreda njene ćerke na ekskurziji kupovala vejp. Da, reč je o deci koja pohađaju šesti razred!

Još intrigantnije u celoj priči je to što ovaj proizvod nema zvaničnu dozvolu za prodaju i nije uopšte registrovan u našoj zemlji.

Dr sc. Ika Pešić iz Nacionalne komisije za kontrolu duvana kaže da je snus kao duvanski proizvod od seckanog ili mlevenog duvana u kesicama za oralnu upotrebu u Srbiji klasifikovan kao duvan za žvakanje, a to je netačno.

- Postoji navodno u različitim dozama sadržaja i veličinama kesica. Snus nije duvan za žvakanje, već sadrži visoke koncentracije nikotina, a nikotinske vrećice visoke koncentracije veštačkog nikotina. Oba proizvoda su uglavnom maskirana aromama mente i limuna (privlačnim za decu i mlade), koje prikrivaju gorak ukus nikotina i dovode do nekontrolisane i sve učestalije upotrebe za kratko vreme. Zbog toga se često dešavaju akutne posledice koje se ne viđaju ili retko viđaju kod upotrebe cigareta. Vejp u svega dva mililitra tečnosti sadrži visoke koncentracije nikotina, od 20 do čak 40 miligrama. Jedan vejp deca i tinejdžeri izvejpuju vrlo brzo, a to je kao da su za to vreme popušili jednu kutiju cigareta.

Posle škole navala na trafike, decu ne pitaju za godine kada kupuju e-cigarete

24sedam
 

Dr Pešić kaže da trgovci olako prodaju te proizvode deci i tinejdžerima, iako je našim zakonom zabranjena prodaja duvanskih i nikotinskih proizvoda maloletnim osobana, odnosno granica je 18 godina.

Nedavno je Udružnje "Roditelj" uradilo istraživanje "Maloletnici i elektronske cigarete u Srbiji“, i  morao priznati, rezultati nisu nimalo ohrabrujući, bar kada je reč o broju korisnika ovih proizvoda. 

Najveći broj tinejdžera svakodnevno koristi elektronske cigarete (vejp) i najčešće ih kupuje posle škole, a 83 odsto njih svedoči da ih prilikom kupovine niko nije pitao koliko imaju godina. Tek 17 odsto je reklo da se ovi proizvodi ne prodaju maloletnicima.

A roditelji, koliko oni znaju?

Profimedia
 

 

Nešto više od trećine roditelja misli da nije zabranjena prodaja ovih proizvoda maloletnicima, 30 odsto smatra suprotni, a čak trećina uopšte sa tim nije upoznata. Da njihovo dete ne koristi elektronske cigarete, uvereno je 78 odsto roditelja, a njih 11 odsto je reklo da ih deca upotrebljavaju.

Svi mladi ispitanici koji upotrebljavaju vejp su odgovorili da ovaj proizvod kupuju sami, i to u prodavnici, na trafici ili u tržnom centru.

I za najveći broj mladih koji su učestvovali u istraživanju vejp nije nepoznanica, tek 19 odsto njih kaže da je za taj pojam čulo, ali da ne zna šta je.

 

"Povraćanje, glavobolja... samo uvod u mnogo gore"

Profimedia
 

 

Dr Pešić nam je objasnila da ovi proizvodi mogu kod mlađe populacije da izazovu tegobe poput štucanja, glavobolje, mučnine, povraćanja, gušenja, vrtoglavice i nesvestice, ali i zavisnost i teške bolesti. 

- Povraćanje krvi je moguće ako se snus ili nikotinske vrećice progutaju, ali prvo što se dešava kod upotrebe snusa i vejpa je zavisnost. Generalno, zavisnost je vrlo teško kontrolisati, a naročito je deca i tinejdžeri teško kontrolišu. Oni te proizvode konzumiraju sve više i više i sve češće i češće. Često se prelazi i na druge duvanske proizvode. Svi proizvodi za kojima danas olako posežu deca i tinejdžeri sadrže nikotin, koji cilja mozak i utiče na njegove funkcije, a, mozak je upravo u tom razdoblju u snažnom razvoju. Kod dece i tinejdžera se ispoljavaju nekontrolisani impulsi, smanjena sposobnost učenja, smanjeno zapažanje i memorisanje, kao i opasnost od mentalnih oboljenja. Pored mentalnih problema, vejp dovodi i do problema respiratornih organa, poput kašlja, infekcija i zapaljenskih procesa na plućima.

Takođe, navodi da sadržaji snusa, pored navedenog, dovode do oboljenja sluzokože usne duplje, leukoplakija, oštećenja zubne gleđi i stvaranje oštećenja koja dovode do paradentoze, tj. ispadanja zuba.

printscreen/youtube/rts
 

 

- Mladi stalno nešto piju i zaborave da im je u ustima snus i progutaju ga. Tek tada nastaju tegobe, razbole se. Isto se dešava i kad se proguta nikotinska vrećica. Pošto je sadržaj snusa svež - sirov, ako se ne drži uredno on je kvarljiv, a mladi o tome ne vode računa, pa je opasnost od zdravstvene štete još veća.

I tu, nažalost, nije kraj.

- Posle otprilike tri godine kontinuirane upotrebe snus može da izazove maligna oboljenja poput raka usne duplje, a posle pet godina sigurno ga izaziva, zatim rak grla, ždrela, želuca, pankreasa i rektuma. Pored malignih oboljenja, zbog upotrebe snusa u velikoj opasnosti su kardiovaskularni organi (srčani i moždani udar), povećava se rizik i za povišen krvni pritisak, zatim izaziva metaboličke poremećaje, gojaznost i dijabetes tip 2, a kod trudnica poremećaj porođaja, nezrelosti ploda, smanjenje telesne težine novorođenčeta, a moguće i mrtvorođenje - ističe dr Pešić i dodaje: 

- Pre svega, roditelji treba da budu dobar primer svojoj deci kada su u pitanju održavanje zdravstvene kulture i ponašanje. Potrebno je da upoznaju svoju decu, da pažljivo, tj. neprimetno, prate njihovo ponašenje, a kad zapaze promene, da porazgovaraju sa svojom decom ili se konsultuju sa stručnjacima za taj problem. Značajno je da se roditelji upoznaju sa svim sredstvima koja se danas marketinški nude mladima, da prate medijske emisije i tekstove, da razgovaraju sa drugim roditeljima, a naročito da sagledaju društvene mreže na kojima su njihova deca. 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike