Potvrđeno pisanje "24sedam": Ko prebrodi kovid za ovoliko dana može da dobije depresiju, ali i druge teške mentalne bolesti

10.03.2021

19:37 >> 21:03

0

Autor: Radmila Briza

Demencija, depresija, anksioznost i nesanica razvijaju se u 18 odsto slučajeva posle preležanog kovida, i to u roku od tri meseca ili 90 dana od ozdravljenja

Potvrđeno pisanje "24sedam": Ko prebrodi kovid za ovoliko dana može da dobije depresiju, ali i druge teške mentalne bolesti
Copyright Pixabay

Izgleda da nam posle kovida tek sledi epidemija, ali – mentalnih bolesti. Te vrste oboljenja, uključujući demenciju, depresiju, anksioznost i nesanicu, razvijaju se u 18 odsto slučajeva posle preležanog kovida, i to u roku od tri meseca ili 90 dana od ozdravljenja.

Ovo su podaci istraživanja naučnika sa Univerziteta u Oksfordu, koji su objavljeni u prestižnom medicinskom časopisu  “The Lancet”, čime je potvrđeno pisanje „24sedam“, i to u više navrata, da je kovid u tesnoj korelaciji sa pojavom mentalnih bolesti.

Britanski naučnici takođe su otkrili da je kod osoba kojima je već potvrđena neka od psihijatrijskih dijagnoza, 65 odsto veća verovatnoća da će im biti dijagnostikovan i kovid.

Faktor rizika

– Ovo otkriće je bilo neočekivano i još je potrebno sve podrobno istražiti – rekao je Mak Takuet, koautor i akademski klinički saradnik na Oksfordu za „The Guardian“, i dodao:

– U međuvremenu, trebalo bi psihijatrijski poremećaj da se doda na listu faktora rizika za kovid.

Ako se vratimo u Srbiju, gde epidemija kovida traje duže od godine, iako nema ovakve studije, sasvim je jasno da „pucamo po svim šavovima“.

Pixabay

Kako za „24sedam“ navodi dr Ivana Karličić Stašević, v. d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, situacija pandemije, u kojoj se našao ceo svet, umnogome utiče na mentalno zdravlje ljudi, što je Ministarstvo zdravlja, na čelu sa resornim ministrom, uzelo u obzir i pre objave početka pandemije i preduzelo niz opsežnih mera u prevenciji mentalnih poremećaja u ovoj situaciji.

Vakcinacija malo poboljšala situaciju

– Opsežno sprovođenje vakcinacije naših građana dovelo nas je u nešto bolji položaj u odnosu na stanovništvo većine evropskih zemalja, kojima je i dalje kretanje prilično ograničeno. Većina naših građana se uspešno adaptirala na novonastale okolnosti – objašnjava ona.

Prema njenim rečima, ljudi koji su razvili simptome mentalnih smetnji ili koji su i pre pandemije teško podnosili promene i neizvesnost imaju prilike da svakoga dana, 24 časa, porazgovaraju sa stručnjacima iz oblasti mentalnog zdravlja pozivanjem besplatne Nacionalne linije za psihosocijalnu podršku u situaciji pandemije kovida, na broj 800 309 3039.

– Ukoliko ova vrsta podrške nije dovoljna, naša urgentna služba dostupna je građanima svakog dana, 24 sata dnevno, gde mogu obaviti pregled, bez knjižice ili uputa – istakla je naša sagovornica.

Dr Ivana Karličić Stašević, v.d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”
Foto: 24sedam/Goran Sivački

A da stvarno teže podnosimo novonastalu realnost, govore i podaci o količinama popijenih sedativa i antidepresiva tokom prošle, „pandemijske“ godine, o čemu je „24sedam“ prvi pisao. Naime, „progutali“ smo ukupno 6,72 miliona pakovanja tih vrsta lekova, što je ukupno 330.000 kutija više nego 2019. godine.

Kada bi sad statistika „progovoila“ svojim jezikom – ispalo bi da je to skoro kutija po glavi stanovnika u Srbiji.

Pročitajte i

Podaci od januara do novembra 2020.

Prema izveštaju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), a na osnovu podataka od januara do novembra 2020. godine, na recept je izdato pet i po miliona anksiolitika, popularnih benzodijazepina i drugih, ali i 1,22 miliona antidepresiva.

Solidarnost i empatija!

Istovremeno, dr Ivana Karličić Stašević je ranije na pitanje „24sedam“ koji je savet građanima, s obzirom na to da će koronavirus da nam bude tu i ove godine, rekla:

Profimedia

– Solidarnost i empatija! Svi se, bez izuzetka, nalazimo u istoj situaciji. Čitava planeta i celokupno stanovništvo su u opasnosti, i to je činjenica koja je povod za razumevanje, solidarnost i empatiju. Epidemiološke mere nošenja maski i fizičkog distanciranja, kojima čuvamo svoje zdravlje i zdravlje drugih, lekovite su i za naše mentalno zdravlje, s obzirom na to da se pridržavanjem solidarišemo i empatišemo sa drugima – rekla je ona i dodala:

– Važno je da se orijentišemo na stvari koje možemo da kontrolišemo u našem okruženju, da pravimo kratkoročne planove, dobro organizujemo svakodnevne aktivnosti i pronalazimo nove, sitne izvore zadovoljstava, koje možemo sebi da priuštimo svakoga dana. Takođe, čini se da sada imamo naznake svetla na kraju tunela – vakcine su tu i, što je mnogo važnije, delotvorne su.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike