Čitav život rade, a ne zarade penziju: Brankica Janković otkrila koje su žene u Srbiji oslonac članovima porodice, a niko im to ne priznaje

16.11.2022

13:12

0

Janković je istakla da se ženama na selu ne priznaje dugogodišnji mukotrpan trud i rad

Čitav život rade, a ne zarade penziju: Brankica Janković otkrila koje su žene u Srbiji oslonac članovima porodice, a niko im to ne priznaje
Muža krava - Copyright Profimedia

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas na godišnjoj konferenciji, povodom Međunarodnog dana tolerancije "Pogled u budućnost - unapređenje bezbednosti žena i devojčica na selu", da žene na selu celog života rade, a da 90 odsto njih nemaju ni komad zemlje u svom vlasništvu.


Janković je istakla da se ženama na selu ne priznaje dugogodišnji mukotrpan trud i rad, da nemaju zdravstveno, niti socijalno osiguranje, da dočekuju starost bez penzije.

"Mislim da je svima jasno šta to znači", rekla je Janković i dodala da iako su ekonomski aktivne, te žene, nemaju svoj novac zbog čega su često u neravnopravnom položaju u odnosu na muške članove domaćinstva.

Janković je navela da, primera radi, jedna žena u selu prosečno radi i po 10 sati dnevno, a ako radi od 20 do 40 godina, to je ukupno po ženi 140.000 sati.

"One rade van radnog odnosa i bez ikakvih prava", rekla je Janković.
Profimedia
Teško rade čitav život


Navodeći da je ekonomska nezavisnost jedan od osnovnih preduslova za poboljsanje kvaliteta zivota na selu, Janković je rekla da Poverenica za zaštitu ravnopravnosti zajedno sa UN Woman sprovodi podršku ženama na selu u smislu da unaprede svoj posao u oblasti poljoprivrede.

"Pomoć se ogleda kroz pomoć u opremi, mehanizaciji, edukaciji, međusobnom povezivanju, prodaji putem interneta...", rekla je Janković.

Poručila je da je seosko stanovništvo ogromna snaga našeg društva i sigurno jedan od mogućih načina za poboljšanje ekonomske situacije, ne samo u selima već u celoj zemlji.

"Žene na selu su stub i oslonac i mlađim i starijim članovima porodice, podrazumeva se da su uvek tu, a njihov doprinos nije priznat, niti prepoznat", rekla je Janković i dodala da se taj doprinos češće podrazumeva nego što se ceni.

Janković je na konferenciji rekla i da borba za ravnopravnost često pred društvo stavlja nove izazove.

"Samo što smo izašli iz krize izazvane pandemijom, imamo oružani sukob na teritoriji Evrope. Dobro nam je poznato da u vreme kriza jačaju populistički i radikalni pokreti, ideje i grupe koji nude jednostavna rešenja za kompleksne probleme što predstavlja ogroman izazov za unapređenje ljudskih prava naročito manjinskih društvenih grupa, kao i žena, ali i mladih prema kojima postoje predrasude...", rekla je ona.

Janković je navela da se čini da je pitanje ljudskih prava danas značajnije neko ikad, a da važnu ulogu u ostvarivanju tih prava imaju žene.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike