Kako je Španija letnjom kampanjom htela da osnaži žene da se osećaju prijatno na plaži, a samo ih je razbesnela (FOTO)

04.08.2022

14:12

0

Autor: N. Pavlović

Neverovatan primer loše organizacije i bahatosti

Kako je Španija letnjom kampanjom htela da osnaži žene da se osećaju prijatno na plaži, a samo ih je razbesnela (FOTO)
španska vlada - Copyright Twitter/Ministerio de Igualdad

Kada je španska vlada pokrenula kampanju koja je trebalo da poruči ženama da se dobro osećaju u svojim telima tokom ovog leta, nadali su se pozitivnim reakcijama, međutim, usledio je pravi fijasko.

Ispostavilo se da žene, čiji se likovi nalaze na reklamnom posteru, nisu uopšte dale dozvolu za tako nešto, a bile su prilično besne i kada su videle da su fotošopovane iako je cilj kampanje bio da se ne vrši diskriminacija na osnovu nečijeg izgleda.

Španski Institut za žene je iskoristio slike pet žena, različitog fizičkog izgleda. Osim što su bile različite kilaže ili boje kože, videlo se da je jedna imala mastektomiju, primera radi.

Međutim, ubrzo su se javile tri žene koje su istakle da nisu pristale da se njihove fotografije koriste u svrhe kampanje.

Jedna od njih je i Sijan Grin-Lord čija je protetička noga uklonjena sa slike, što je u potpunoj suprotnosti sa porukom koju je španska vlada želela da pošalje.

- Želimo da razjasnimo da ni u jednom trenutku nismo bili svesni da su žene na slici prave žene. Želeli smo ilustraciju koja nije uključivala modele. Zato je Ženski institut bio u kontaktu sa njima kako bi razjasnio situaciju, a čeka se da ilustrator i modeli postignu dogovor - navele su španske vlasti za medije.

Otkad je reklama objavljena, tri Britanke su se požalile kako su im slike ukradene. Njih dve, Sijan i Najomi Nikolas-Vilijams, kažu da ne prihvataju vladino objašnjenje.

- Izgleda kao da krivicu prebacuju na ilustratorku, ali oni su je zaposlili. Kampanja bi bila divna da su nas pozvali u Španiju da nas slikaju i plate, ali su odlučili da moju glavu stave na nekog drugog i obrisali su Sijaninu nogu - rekla je Najomi.

- Ja sam ostala bez teksta, to je ludo. Ne mogu da verujem da sami sebe još više zakopavaju u rupu. Nisu se čak ni izvinili, komično je. Želim da ovo doguramo do kraja, želim pravdu za sve nas, zato što nas je ovo sve uznemirilo - navela je Britanka koja je izgubila nogu kada je na nju naleteo taksi dok je sa prijateljicom šetala Menhetnom tokom odmora.

Osim toga, oglasila se i Džulijet Ficpatrik koja smatra da je jedna žena iz reklame zasnovana na njenom liku, ali je naglasila da osoba sa slike ima samo jednu dojku odstranjenu dok je ona bila podvrgnuta duploj mastektomiji.

Bilo kako bilo, ilustrator i španske vlasti su osramoćeni i moraju mnogo toga da objasne. Prema zakonima o autorskim pravima iz Španije, ali i Velike Britanije, fotografija ili deo nje, ne može se upotrebiti ili kopirati bez vlasnikove dozvole, čak iako je postavljena na društvenu mrežu poput Instagrama.

Španska vlada se izvinila Džulijet, ali drugim ženama nije.

Ilustratorka Arte Mapaće je izdala zvanično izvinjenje i ponudila je da sa njima podeli novac koji je dobila za projekat.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike