Tito bio oženjen maloletnicom! Imala je samo 15 godina, a dobili su i sina! Ona mu je bila prva supruga

23.08.2022

11:25

0

Pola godine kasnije oženio se drugom ženom

Tito bio oženjen maloletnicom! Imala je samo 15 godina, a dobili su i sina! Ona mu je bila prva supruga
profimedia-0433047092 - Copyright Profimedia

Prva žena Josipa Broza bila je Ruskinja Pelagija Belousova, koja je imala samo 15 godina kada se udala za njega. 

- On je tada bio u Rusiji u zarobljeništvu. Venčali su se i dobili dete, Žarka. Preselili su se u Hrvatsku, ali se ona posle nekog vremena vratila u Rusiju, gde se preudala. Iako su se razišli, ona je tamo baš zbog njega pala u nemilost, pa je čak bila i na prisilnom radu - izjavio je svojevremeno Momčilo Jokić, autor knjige “Tajni dosije - Josip Broz”.

Pero Simić, autor prve Titove kompletne političke biografije “Tito, tajna veka”, objasnio je da je u dokumentima o Titu, koja se čuvaju u Ruskom državnom arhivu socijalno-političke istorije u Moskvi, svojevremeno otkrio da je Tito aprila 1936. u Moskvi raskinuo brak sa prvom suprugom Pelagijom i da je pola godine kasnije, takođe u Moskvi, sklopio brak sa jednom Nemicom.

- Ta žena se zvala Johana Ana Kenig, rođena je u nemačkom gradu Himnicu. Bila je udata za jednog visokog funkcionera nemačkog komsomola, koji je posle dolaska Hitlera na vlast uhapšen i osuđen na 15 godina zatvora, a internacionalna organizacija Crvene pomoći je posle toga organizovala odlazak njegove supruge u Moskvu, gde je dobila pseudonim Lucija Bauer - priča Simić.

Profimedia
Tito i Jovanka

 

Ona je radila u moskovskoj fabrici radio-aparata, a s Titom se pod tim imenom venčala (preuzimajući njegovo lažno prezime Valter) u hotelu “Luks”, u kome su stanovali funkcioneri Kominterne.

Simić kaže da je on ubrzo napustio Moskvu, ali da je ona tamo ostala. 

Međutim, ona je krajem 1937. bila streljana u Moskvi pod lažnom optužbom da je bila nemački špijun, priča Simić, i ističe da je Tito za Luciju rekao da će predstavljati veliku mrlju u njegovoj biografiji.

Njegova treća supruga bila je bogata Slovenka jevrejskog porekla Herta Has. Momčilo Jokić kaže da je, kada su u pitanju prelomni životni trenuci, ona za Tita bila najznačajnija. Upoznali su se u Parizu 1937. godine.

- Dobili su sina Mišu, koji je i danas živ. Međutim, dok je bio u braku sa njom, već je "obradio" Davorjanku Paunović Zdenku. Ona mu je bila sekretarica - kaže Jokić.

Sa Hertom se rastao posle samo četiri godine, a njegova romansa sa Davorjankom više nije bila tajna. Njegovi tadašnji saradnici čak su tvrdili da je njihova ljubav bila izuzetno strasna i često toliko glasna da je sekretar partijske organizacije Vrhovnog štaba morao da ode kod Tita i da mu skrene pažnju.

- Tito mu je na to odgovorio: "Marjane, ja ne mogu bez nje" - priča Pero Simić.

Davorjanka Paunović je počela kao Titova sekretarica koja je radila u njegovom kabinetu na samom početku Drugog svetskog rata. Studentkinja francuskog jezika, koja je govorila još dva jezika i bila iz bogate porodice, provela je ceo rat uz Tita, a posao je prerastao u intimna druženja i ljubav.

S njim je išla na ratne linije, u rovove, spavala na zemlji, pešačila kilometrima, boravila u pećinama tokom bombardovanja, bila na tajnim zadacima i menjala identitet.

Za Davorjanku se govorilo da je stravična osoba pred kojom se svi plaše govoriti jer je imala veliki uticaj na Tita i njegove odluke, te je "skresala" mnoge ambicije ljudi okolo njega.

Koliki je njen uticaj bio govori i podatak da je jednom sazvan sastanak najužeg partijskog rukovodstva, a tema je bila samo ona. Tada im je Tito rekao: "Radite šta hoćete, ali ja bez nje ne mogu."

Prema zvaničnoj verziji, Davorjanka je preminula od tuberkuloze u 25. godini, ali postojale su razne spekulacije. Tito je odlučio da je sahrane u dvorištu Belog dvora u Beogradu jer mu je bila najveća ljubav. Pored nje je sahranio konja i psa.

Iako je bila bitna u njegovom životu, Davorjanku više niko nikada nije spomenuo, a njeno mesto zauzela je Jovanka.

Posle njene smrti, navodno je pokušao da vrati i bivšu suprugu Hertu Has, koja je to odbila i koja ga je poslednji put videla u njegovom kabinetu 1946.

Jovanku Budisavljević, kasnije Broz, upoznao je tokom desanta na Drvar, kada su i prvi put plesali. Kasnije je dovedena u Beli dvor da bude domaćica kuće.

- Čak se spekuliše da je ona namerno dovedena kako bi mu se umilila, osvojila njegovo poverenje i uticala na to da se i on malo smiri jer je, kada su žene u pitanju, u to vreme bio nezajažljiv. Još tada je zapravo počela njihova “igra” - kaže Jokić.

Iako su do kraja njegovog života ostali u formalnom braku, odnos između njih dvoje počeo je da se urušava još sedamdesetih godina i na kraju doveo do toga ga ona poslednje tri-četiri godine njegovog života nije ni videla.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike