"Da sam žena, nikada ne bih uzeo muževljevo prezime": Sociolog Božović kaže da je to gubitak sopstvenog identiteta!

07.09.2022

06:20

1

Novo prezime za ženu predstavlja neki čin inicijacije, prilagođavanja i ulaska u novu porodicu

"Da sam žena, nikada ne bih uzeo muževljevo prezime": Sociolog Božović kaže da je to gubitak sopstvenog identiteta!
Ratko Božović venčanje - Copyright Printscreen/Youtube/RTV Marš HD Valjevo Profimedia

Sklapanje braka je društvena norma koja sa sobom nosi niz tehničkih odluka, a jedna od značajnijih je svakako odabir prezimena. Tradicija u našem narodu nalaže da bi žena trebalo da uzme muževljevo prezime, a u poslednje vreme i da na svoje doda njegovo. Međutim... da li je novo prezime ženin izbor ili ispunjenje onoga što se od nje očekuje? 

O sociološkom aspektu ovakve prakse prilikom stupanja u bračnu zajednicu, razgovarali smo sa sociologom Ratkom Božovićem. On smatra da je koren uzimanja muževljevog prezimena tradicionalni fundamentalizam, odnosno isključivanje ravnopravnosti žene. 

Printscreen/Youtube/RTV Marš HD Valjevo
 

- Mislim da nije neophodno da žena uzme tuđe prezime, jer je to praktično odricanje sopstvenog identiteta, kako bi samo iz jedne forme prešla u drugu. To nije samo sociološki momenat, već i psihološki i antropološki. U pitanju je jedna navika koja se teško odbacuje, a nema apsolutno nikakavu korist - ističe za 24sedam Ratko Božović.

Novo prezime za ženu predstavlja neki čin inicijacije, prilagođavanja i ulaska u novu porodicu. Ipak, nameće se pitanje da li je takav potez nešto što na bilo koji način podiže kvalitet zajedničkog života ili je samo vodi ka gubitku nasleđenog identiteta. 

Božović navodi da, kada bi on bio žena, nikada ne bi promenio prezime, jer za to ne postoji nijedan realan motiv.

- Izgovori koji se nalaze su zaista neosnovani. Dete koje se rodi iz braka u kom roditelji imaju različita preizmena ne može imati nikakve birokratske poteškoće, odnosno ništa što nije rešivo jednim odlaskom u opštinu. Dakle, sve je vrlo moguće rešiti. Dok za ženu taj postupak može biti vrlo kompleksniji, jer je potebno da promeni svu dokumentaciju. Napomenuo bih i da u slučaju razvoda, ženu čeka ponovna procedura kao i prilikom sklapanja braka - objašnjava Božović. 

Upravo zbog dinamike i nepredvidivosti životnih tokova, naš sagovornik kaže da bi žene trebalo da zadrže sopstvenih identitet i integritet, a ujedno i kako bi se srpsko društvo oslobodilo okova normi kojima se na neki način krše ljudska prava. 

Pixabay
 

Božović objašnjava da stavljanje supruge u porodično stablo muža zbog prezimena, zapravo nju unižava. On dodaje da se muškarci i žene razlikuju po biološkim karakteristikama, ali svako drugo razdvajanje predstavlja oduzimanje ljudskih prava. 

- Retko kada, barem ja nisam čuo za takav slučaj, muškarci uzimaju ženino prezime. Kada se i ta retkost dogodi, uglavom po sredi budu narušeni odnosi muža sa dotada primarnom porodicom. Ipak, kod nas je i dalje prisutan taj osećaj sramote za muški rod, jer oni tada budu izvrgnuti podsmehu i za njih se kaže da su se "udali" - rekao je sociolog za 24sedam.

Šta kažu zvanični podaci?

Kako bismo proverili šta kažu podaci iz matičnih knjiga, pokušali smo da iz Gradske uprave Grada Beograda, saznamo koliki je procenat žena koje su uzele muževljevo prezime, koliko onih koje su zadržale oba, kao i da li je bilo slučajeva u kojima je muškarac uzeo ženino prezime. 

- Matične knjige u elektronskom obliku se vode u Registru matičnih knjiga, u kome matičari imaju mogućnost upisa podataka o sklapanju braka i statusnim promenama proisteklim iz sklapanja braka, ali ne i mogućnošću posebnih statističkih upita iz kojih bi se mogao pripremiti statistički izveštaj o promeni prezimena supružnika prilikom sklapanja braka. Sekretarijat za upravu ne raspolaže statističkim podacima u vezi sa procentom muškaraca koji prilikom sklapanja braka uzimaju ženino prezime kao svoje, kao ni statističke podatke o broju supružnika koji prilikom sklapanja braka zadržavaju svoje prezime - navodi se u odgovoru koji smo dobili iz Sekretarijata za upravu.

Profimedia
 

Redak slučaj uzimanja ženinog prezimena

Pre dve godine, za BBC na sprskom, Nemanja Dimitrijević, podelio je svoje iskustvo kada je na venčanju svom prezimenu dodao i ženino.

- Sa prezimenom Bjelanović sam se rodio, Dimitrijević sam uzeo. Realan i ozbiljan razlog je što moja supruga ima dete i to dete ima prezime Dimitrijević i da bi se ono osećalo prihvaćeno, da kažemo to tako, opredelio sam se na ovaj korak. Shvatio sam da bi njoj takav gest značio, a pošto meni nije bitno, niti mi predstavlja neki problem, tako sam odlučio. Prezime me ne određuje ko sam i šta sam - rekao je tada Dimitrijević. 

Ipak, ovakve odluke su retkost, a još ređe su one gde muškarci uzmu samo ženino prezime. Kao što smo napisali, na ovakve poteze su se ranije uglavnom odlučivali muškarci koji zbog svađe žele da raskrste sa porodicom ili ukoliko su iz kriminogenog miljea pa bi da okrenu novi životni list. Bilo je i primera gde je mladoženja, nižeg društveno-ekonomskog statusa, uzeo prezime mlade iz više klase.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike