RGZ u borbi protiv korupcije: To se dešava u kafanama i povezanim sistemima! Pozivaju se građani da digitalno komuniciraju sa katastrom

06.09.2022

10:06

0

Iz RGZ-a pozivaju građane da digitalno komuniciraju sa katastrom, jer im je na raspolaganju ukupno 28 besplatnih elektronskih servisa

RGZ u borbi protiv korupcije: To se dešava u kafanama i povezanim sistemima! Pozivaju se građani da digitalno komuniciraju sa katastrom
rgz zgrada - Copyright Printscreen/Googlemap

Republički geodetski zavod je, analizirajući strukturu lanaca korupcije, došao do zaključka da se najveći deo koruptivnih aktivnosti dešava van katastra, u povezanim sistemima i kafanama.

Između građana i RGZ-a ispletena je čitava industrija iluzije, koja radi na koruptivnoj osnovi. Koristeći manipulacije predstavlja se kao da je najveći problem u RGZ-u i da on može biti rešen samo putem nekoga ko „ima vezu“ u katastru navodi se u saopštenju RGZ-a i dodaje: 

Sprečavanje ovakvih posrednika, koji generišu korupciju i onemogućavaju građane da direktno komuniciraju sa katastrom, cilj je nove antikoruptivne akcije koju je pokrenuo RGZ kako bi podigao nivo javne svesti o štetnosti korupcije.

Komplikovane i rigidne procedure rada katastra, koje za cilj imaju isključivo pravnu sigurnost i zaštitu imovine građana, koriste se za stvaranje atmosfere u kojoj samo posrednik sa vezom u katastru može da „završi stvar“ i da je direktna komunikacija građana sa katastrom unapred osuđena na neuspeh. Na ovaj način posrednik opravdava nezasluženu pljačku pod plaštom navodnih „veza u katastru“.

Republički geodetski zavod ima nultu toleranciju na korupciju i moli građane da se uključe u rešavanje problema kako bismo se zajedno borili protiv zloupotreba. Ohrabrujemo građane da ukoliko dođu u kontakt ili primete koruptivnog posrednika slanjem poruke na [email protected] prijave sve sumnjive radnje i potencijalne koruptivne slučajeve.

Iz RGZ-a pozivaju građane da digitalno komuniciraju sa katastrom, jer im je na raspolaganju ukupno 28 besplatnih elektronskih servisa koji zahvaljujući digitalnim procesima rada omogućavaju da građani sami istraže i reše svoj imovinsko-pravni slučaj.

-Neposrednim, digitalnim, pisanim putem komunikacije sa katastrom pomažete sebi i instituciji da bude efikasnija, pouzdanija i transparentnija što predstavlja zajednički interes za državu, građane, i institucije- navode. 

Promotivni plakat će biti istaknut u svim službama za katastar u Srbiji.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike