Znamo da vas molećivo gleda, ali... Da li je bezbedno dati psu komad mesa sa roštilja?

01.05.2024

15:51

0

Autor: K. O.

Razmotrite potencijalne rizike za njegovo zdravlje

Znamo da vas molećivo gleda, ali... Da li je bezbedno dati psu komad mesa sa roštilja?
Copyright Profimedia

Iako mnogi vlasnici pasa vole da podele svoje obroke sa ljubimcima, posebno tokom praznika kada se potpale roštilji u prirodi, pre nego što vašem psu dobacite komad mesa, trebalo bi da razmotrite potencijalne zdravstvene rizike.

Pečeno meso s roštilja često sadrži visok nivo masti i ulja, što može izazvati probavne smetnje kod pasa, kao što su povraćanje i proliv. Takođe, komadići pečenog mesa često sadrže kosti, koje mogu predstavljati opasnost za pse jer se lako mogu slomiti i izazvati ozbiljne povrede u ustima ili gastrointestinalne blokade.

Neki sastojci za njih su otrovni

Marinade i začini koji se koriste pri pečenju mesa mogu sadržavati sastojke koji su otrovni za pse, kao što su luk, beli luk ili druge začine. Čak i male količine ovih sastojaka mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa.

Ostaci hrane s roštilja mogu sadržavati komadiće uglja ili druge materijale koji nisu sigurni za konzumaciju pasa. Takođe, hrana koja ostaje na roštilju može postati kontaminirana bakterijama koje mogu izazvati bolesti poput salmonele ili ešerihije koli.

Profimedia
 

Kuvana piletina ili ćuretina dobar su izbor

Ako želite da delite obrok sa roštilja sa svojim psom, preporučuje se da pripremite poseban obrok za svog ljubimca koji ne sadrži začine, masnoće ili kosti. Kuvana piletina ili ćuretina bez kože obično su sigurni izbori. Takođe je važno paziti da hrana bude sveža i sigurna za konzumaciju.

Na kraju, dok povremeno deljenje malih komadića mesa s roštilja može biti u redu za neke pse, važno je biti svestan potencijalnih rizika i pažljivo odabrati sigurne opcije hrane za vašeg ljubimca. Uvek je najbolje konsultovati se s veterinarom ako niste sigurni je li određena hrana sigurna za vašeg psa, prenosi Index.hr.

Freepik
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike