Panika na Jadranu! Pojavila se "zver" u moru, a njen ujed pali kožu i stvara bol kao da vam je deo tela u plamenu!

10.08.2022

06:30

0

Vatreni crv može biti dugačak do 35 cm, ali najčešće su veliki 5-10 cm

Panika na Jadranu! Pojavila se "zver" u moru, a njen ujed pali kožu i stvara bol kao da vam je deo tela u plamenu!
vatreni lavlji crv jutjub (1) - Copyright Printscreen/YouTube/ Deep Marine Scenes

U Jadranu se pojavio vatreni crv koji je ugrizao dečaka (10). Do ugriza je došlo na hrvatskom primorju nakon igre u plićaku, a mališan je odmah nakon toga prevezen u Hitnu pomoć. Koliko je ugriz vatrenog crva opasan, i šta raditi ako se nabodete na njegove iglice, objasnio je za 24sedam biolog Kristijan Ovari, i ujedno upozorio da ne smete dodirivati ove organizme ako se susretnete sa njima, jer to može biti fatalno.

- Dešava se da su ljudi, a najčešće deca, nesmotreni kada naiđu na njega. Pošto je intenzivnih boja, žele da ga čačkaju, jer im se to učini zanimljivim. A to je fatalna greška. Kada ga dodirnu, on se brani otpuštajući svoje čekinje, koje su poput staklene vune i veoma lako se zabadaju u kožu. Nakon što probiju kožu, neurotoksin dopeva u nju i izaziva strahovito jak bol i grčenje mišića, a taj bol je toliko intenzivan kao da vam je ruka u plamenu - objašnjava biolog Ovari.

Printscreen/YouTube/ Deep Marine Scenes
 

Upitan da objasni da li ujed ovog crva može biti smrtonostan po čoveka, sagovornik 24sedam odgovara da se to može desiti, ali u, kako kaže, najgorem scenariju.

- Ukoliko ga dete prstima dodirne, pa se opeče, to je jedna priča. U nekom lošijem scenariju, ako ga uzme i stavi u usta, to može da bude katastrofa, a ujedno i fatalno. Dosad nije bilo takvih slučajeva, jer ga nije toliko bilo. Klimatske promene dovode do zagrevanja mora, što će nužno dovesti i do promene faune, a to znači da će ih biti sve više. Postoji mogućnost da neko strada, jer doza je ono što čini otrov opasnim. Deca imaju manju masu u odnosu na muškarce i žene, tako da su automatski podložnija trovanjima - dodaje Ovari.

Šta raditi ako vas ujede vatreni crv?

Najbitnija je pomoć lekara, a lekari u primorskoj oblasti specijalisti su za te stvari, imaju puno iskustva i oni će najbolje i najprofesionalnije da srede ranu. Preporučuje se da se na mestu ugriza lepljivom trakom, kao za depilaciju, čekinje odstrane što hitnije i da se stavi alkohol, kako bi se toksin neutralisao.

- Vatreni crv prirodno živi u Jadranu, a poreklom je iz tropskog Atlantskog okeana. Živi u dubinama od jedan metar, a najdublje do 40 metara. U pitanju je spor organizam, koji spada u segmentirane čekinjaste crve koji sporo riju mulj. Periodično hoće i da ulove sitne organizme, a to rade pomoću neurotoksina koji imaju i svoje čekinje koje im krase krajeve. On se zbog toga naziva i lavlji crv, pre svega zbog grive koju ima - objašnjava Ovari.

Kako je objasnio sagovornik 24sedam, vatreni crvi nisu fokusirani na ljude, jer uglavnom riju podlogu i jedu otpatke. Problem nastaje kada ih nesmotreni plivač, ronilac ili dete dotakne, a njegove čekinje se lako lome, i to je toliko bolno kao da ste dotakli ježa.

- Verovatnoća da vas ubode vatreni crv je kao da vas ujede kišna glista, što je tehnički gledano mala verovatnoća - dodaje naš sagovornik.

Printscreen/YouTube/ Deep Marine Scenes
 

Jedu otpatke

- Vatreni crvi su iskoristili jedan zanimljiv način transporta po moru jer u vodi često naiđu na drveni materijal koji se odlomio sa nekog broda. Oni ta drvca koriste da bi plivali uz pomoć njih, pa na taj način pređu velike razdaljine, a naposletku i pojedu taj drveni materijal - zaključuje Ovari za 24sedam.

Podsetimo, nakon što je dečaka na Jadranu ugrizao vatreni crv, njegova majka je pojasnila za tamošnje medije šta se tačno dogodilo.

- Šimun je bio u plićaku sa ostalom decom, a crv je ugrizao samo njega. Neposredno nakon ugriza, osetio je jako peckanje, te su počeli da izbijaju plikovi po ruci. Na mestu ugriza bilo je dosta malih iglica, kao rasuto staklo, i to je širilo otrov. Odvezla sam ga u Hitnu, jer je bol počeo da se širi i ispod pazuha. U Hitnoj su bili jako predusretljivi, dete je dobilo injekciju i kremu protiv opekotina. Ruka ga je pekla ceo naredni dan, a sada je bolje - rekla je ona.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike