Narod veruje da se ne smete kupati u "velikim vodama" na ove svece: Utapanja koja su se desila uteruju strah u kosti!

24.07.2022

06:17

0

Autor: S.Č.

Podsetićemo vas na neke od tragedija koje su se desile u "velikim vodama" na ove praznike

Narod veruje da se ne smete kupati u "velikim vodama" na ove svece: Utapanja koja su se desila uteruju strah u kosti!
verovanja copy - Copyright Pixabay/Printscreen/Youtube

Prema narodnim verovanjima, kada SPC slavi Ognjenu Mariju, Svetog Iliju Gromovnika, Svetu mati Angelinu i Preobraženje, ne bi trebalo da se kupate u "velikim i otvorenim vodama".

Naime, naš narod veruje da su Ognjena Marija i Sveti Ilija "ognjeviti" sveci, te da kupanjem u takvim vodama privlačimo njihov gnev na sebe. Takođe, smatra se da tokom obeležavanja ovih svetaca treba praznovati, odmarati se.

Kako se može čuti u predanjima starih, postoje primeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na današnji dan, kada su se neoprezni plivači udavili u rekama i jezerima.

Na Preobraženje, Srbi veruju da zorom počinju da se preobražavaju i gora i voda, najavljujući skoru jesen. Veruje se i da se preobražava i list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda postaje hladnija, pa nije za kupanje.

Podsetićemo vas na neke od tragedija koje su se desile u "velikim vodama" na ove praznike:

30. jul, Ognjena Marija

Leskovčanin star 48 godina utopio se 30. jula 2020. godine u Brestovačkom jezeru, a njegovo beživotno telo su posle sat vremena potrage pronašli prijatelji.

- Plivao je i samo je odjednom nestao. Tražili smo ga puna dva sata. Tada je već bilo kasno. Očigledno ga je progutao vir - pričali su tada očevici tragedije.

Unsplas
 

2. avgust, Sveti Ilija

Aleksandar P. (19), iz sela Lukomir kod Žitorađe, utopio se 2. avgusta 2020. godine u Bubličkom jezeru, kod Prokuplja.  

On je sa društvom iz Lukomira otišao na Bubličko jezero, udaljeno oko 30 kilometara od njihovog mesta.

Mnogo se nagađalo tada šta se desilo mladiću, a sumnjalo se i na nasilnu smrt. Međutim, obdukcija je pokazala da je bio u alkoholisanom stanju. Telo Aleksandra traženo je danima.

Stefan Mihajlović (26), tri godine ranije, 2017, doživeo je istu sudbinu kao Aleksandar. Mladić koji je bio iz Sušice kod Kruševca utopio se u ranim jutarnjim satima 2. avgusta na pecanju.

RINA
 

Njegovo telo pronađeno je oko dva sata kasnije u Južnoj Moravi nedaleko od Stalaća. Stefan Mihajlović je iza sebe ostavio suprugu i tada osmomesečnu bebu.

- Stefan je otišao ujutru oko 5.30 na pecanje. Rođak koji nam je javio za tragediju rekao nam je da je pronašao njegove štapove i da Stefan nije ni stigao da zabaci udicu. Ko zna, možda mu je pozlilo - pričala je tada Mihajlovićeva baba Radmila.

12. avgust, Prepodobna mati Angelina

Na kovinskoj Šljunkari 12. avgusta 2018. godine nestao je mladić iz Pančeva koji se tu kupao. Mladićev nestanak je prijavljen u 16.25, a pripadnici Žandarmerije su izvukli telo oko 20.30.

Odmah su alarmirane dežurne službe, a nešto kasnije su stigli i ronioci koje je zvala policija. Mladić je na kupalište u Kovinu došao sa društvom i nevenčanom suprugom. Najverovatnije se zapleo u bujnu vodenu travu, koja je kasnije ometala i ronioce, pa je potraga obustavljena zbog mraka.

Profimedia
 

Takođe, mladić (27) iz Leskovca, koji živi u Borči, utopio se 12. avgusta u 2021. godini u Tamišu u Opovu, na takozvanoj Svinjskoj plaži.

- Bio je sa drugarima kada je skočio iz čamca i plivali su svi zajedno, a onda je nestao pod vodom. Kako su tada prenosili mediji, drugari su pokušali da ga izvuku, ali bezuspešno, jer je upao u vir.

19. avgust, Preobraženje

U Gružanskom jezeru se tog kobnog 19. avgusta 2017. godine utopio mladić star oko 20 godina. Nesreća se dogodila u popodnevnim satima.

Ljudi koji su bili s nesrećnim mladićem primetili su da ga nema, a potom pozvali policiju. Ekipa ronilaca ubrzo je izašla na teren jer se tragalo za telom.

Bilo da je u pitanju neki od ovih svetaca ili bilo koji drugi dan, apelujemo na sve kupače, u bilo kojim vodama, da poštuju propise, ne ulaze u hladnu vodu pre pripreme i budu svesni toga koliko su dobri plivači.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike