Ove godine monstruozno ubijeno 18 žena, a svi se pitaju šta se to dešava: Odgovor kriju roditelji krvnika?!

02.08.2022

06:15

0

Od početka godine u Srbiji je 18 žena ubijeno od strane partnera ili člana porodice, a svaka treća prijavljivala je nasilnika i tražila pomoć

Ove godine monstruozno ubijeno 18 žena, a svi se pitaju šta se to dešava: Odgovor kriju roditelji krvnika?!
profimedia-0351698663 - Copyright Profimedia

Broj žena koje su stradale od ruke svojih partnera od početka ove godine je 18. Crne brojke teraju nas da se zapitamo gde zakazujemo kao društvo? Da li je u pitanju zakon, policija, centri za socijalni rad... ili bismo odgovor mogli da potražimo u ranom detinjstvu krvnika?

Psihološka istraživanja širom sveta gotovo stoprocentno pokazala su da nasilnici i ubice agresivno ponašanje počinju da ispoljavaju tokom najmlađih dana, a da od dalje reakcije roditelja veoma zavisi njihov razvojni tok. 

Dr Nevena Čalovska Hercog, neuropsihijatar i sistemski porodični terapeut za portal 24sedam analizirala je početak nasilničkih obrazaca ponašanja kod monstruoznih ubica. Na početku razgovora je objasnila da nasilje kao oblik komunikacije prvo potiče od roditelja, a veoma važnu ulogu igraju njihove vaspitne mere. 

- Svaka porodica ima svoj emocionalni i socijalni program kojim međusobno komunicira. Ne bih izostavila ni podatak da se zlostavljanje u našoj kulturi često meša sa vaspitnim merama. Takođe, istakla bih i to da kazna treba da bude vezana za neki postupak i da ima vremensko ograničenje. Dakle, decu ne treba fizički kažnjavati, osobitno ne na način koji je vezan za ponižavanje. Šamar je, recimo, ponižavajući akt, kao i izolacija ili zabrana konzumacije omiljene hrane ili pića - objašnjava Čalovska Hercog. 

Dete bi, prema njenim rečima, trebalo naučiti kako da kontroliše frustracije i da se zauzme za sebe. U ovoj situaciji, dr Čalovska Hercog posebno naglašava da je princip "nemoj ti ništa da trpiš, udari ga/je" potpunu nedopustiv. Navodi još i da je način na koji se tretiraju emocije kod dečaka i devojčica veoma različit.

Devojčice su tradicionalno one koje imaju zabranu da se direktno zalažu za svoje stavove, jer se neguje priča o osetljivoj ženi koja treba da se povuče i plače. Otuda i ona dobro poznata "šta plačeš k'o neka žena". Dok je, recimo, kod dečaka veoma ustaljeno da se negativne emocije ispoljavaju kroz bes i agresiju. Kako kaže naša sagovornica, zbog toga se često stvara asimetrija između muškaraca i žena. 

- Često se nesvesno prenosi transgeneracijski program na rodom uslovljene stereotipe: kako treba biti muškarac ili kako treba biti žena. Ipak, svi mi koji se bavimo međuljudskim odnosima, trebalo bi da insistiramo na tome da društvena zajednica stekne nulta tolerancije prema nasilju. Možemo da pokušamo da ga razumemo, ali nikako ga ne smemo opravdavati - kaže Nevena Čalovska Hercog. 

Profmedia
 

Kako deca postaju nasilnici?

Deca su nasilje imala od koga da nauče! I ne postoji životna forma u kojoj nema nasilja - od vrtića, preko porodice, do radnog mesta - objašnjava kratko za 24sedam sociolog Ratko Božović. 

Sa njegovim mišljenjem slaže se i Nevena Čalovska Hercog i dodaje da deca mnogo više uče gledajući i doživljavajući u porodici, nego slušajući.

- Između 30 i 50 odsto dece koja su prisustvovala nasilju u porodici i sama postaju kasnije ili nasilnici ili žrtve. Međutim, može se dogoditi da dete tokom odrastanja počne da pokazuje agresivno ponašanje prema roditeljima (često sin nad majkom), tada je gotovo uvek reč o torturi potkrepljenoj podrškom drugog roditelja - navodi Čalovska. 

Profimedia
 

Žene ne prijavljuju nasilje, tako su vaspitane?

Od početka godine u Srbiji je 18 žena ubijeno od strane partnera ili člana porodice, a svaka treća prijavljivala je nasilnika i tražila pomoć.

- Žene uglavnom nisu prijavljivale nasilje jer ne vide alternativu, niti egzistencijalnu sigurnost. Na kraju krajeva, često su naučene da treba da trpe i da je sramota napustiti porodično okruženja - kaže dr Nevena Čalovska Hercog. Za kraj razgovora ova je podelila savet upućen roditeljima: 

- Roditelji moraju da se aktivno bave decom, ukoliko žele da ona jednog dana postanu emotivno stabilni i socijalno vešti ljudi. Da ih u ranom detinjstvu kontrolišu, a kasnije samo nadziru. Trebalo bi da ih usmeravaju, uočavajući šta su željena i prihvatljiva ponašanja, a šta ne - dodaje ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike