Vinka proterali iz Austrije zbog nasilja, ali u Srbiji nije bio kriv! Sve bi bilo drugačije da je Julijana uradila jednu stvar

29.07.2022

07:05

0

Pravni sistem Republike Srbije priznaje strane sudske odluke, ali na zahtev onog lica nad kojim je izvršeno nasilje

Vinka proterali iz Austrije zbog nasilja, ali u Srbiji nije bio kriv! Sve bi bilo drugačije da je Julijana uradila jednu stvar
julijana vinko paunović (3) - Copyright Facebook/Julijana Paunovic

Vinko P. (46) ubio je suprugu Julijanu P. (46) ispalivši joj dva metka u grudi, a potom pucnjem u slepoočnicu izvršio samoubistvo. Krsna slava pretvorila se u krvavi zločin, a porodica nastradale žene rekla je za 24sedam da je (samo)ubica baš zbog porodičnog nasilja proteran iz Austrije. Ali... Zašto Julijana to nije prijavila srpskoj policiji?

Kako smo ranije pisali, nju praktično nije imao ko da zaštiti, roditelji i sestra su u strahu iščekivali svako okupljanje kom bi prisustvovao i zet. Međutim, Julijana pomoć i zaštitu nije tražila ni pred sudom u domovini. Advokat Ivan Simić objasnio je u kojim okolnostima bi tamošnja presuda važila i u Srbiji. 

24sedam/Ljiljana Keković
Kuća u kojoj se dogodila tragedija

- Pravni sistem Republike Srbije poznaje institut priznanja strane sudske odluke, kojim ta strana sudska odluka u našem pravnom saobraćaju može zaživeti. Dakle, takva odluka stranog suda može proizvesti pravne posledice i u domaćem pravnom saobraćaju, ali na zahtev onog zainteresovanog lica, recimo, nad kojim je izvršeno nasilje - navodi Simić.

Kako je dodao naš sagovornik, situacije poput ovih zavise od okolnosti konkretnog slučaja koji se dogodio u inostranstvu i ukazao na to šta deportacija lica zbog nasilja u porodici može značiti za pravni sistem Srbije.

- Odluka strane države kojom je neko lice deportovano zbog nasilja u porodici može biti indikator da se, eventualno, radi o licu sklonom ponašanju koje se karakteriše kao nasiilje - rekao je Simić.

mc.rs
Advokat Ivan Simić

Od idile do horora

Vinko i Julijana su živeli u Austriji, ali su svakog leta dolazili u selo. Međutim, on već neko vreme nije odlazio iz Starčeva, a Julijana je nastavila da radi. Tako se saznalo da je Vinko proteran iz Austrije, baš zbog porodičnog nasilja nad nesrećnom ženom koje je prijavio vlasnik kuće u kojoj su živeli.

Julijana je dugo trpela fizičku i psihičku torturu od Vinka, ali nije želela da se razvede. Po svemu sudeći, niko se nije ni ponudio da joj pruži neku vrstu zaštite.

24sedam/Ljiljana Keković/Facebook/julijanapaunovic
Roditelji ubijene Julijane

 

Dok komšije smatraju da je udaljenost učinila svoje i da je Vinko zbog toga postao bolesno ljubomoran, Julijanini roditelji kažu da je Vinko žrtvu brutalno zlostavljao već dugo i da je pretio čak i njenoj porodici.

Julijanini roditelji, Slavica i Petrika Zarić, ispričali su za 24sedam da je suprug Julijanu maltretirao godinama i da nesrećna žena noćima nije spavala.

Facebook/Julijana Paunovic
Vinko je usmrtio Julijanu, a potom presudio sebi

- Nismo ga prijavili jer je pretio da će pobiti celu porodicu - kažu roditelji.

Kad god im je on došao u kuću, niko nije smeo da reaguje, jer su bili preplašeni. Dok je on bio tu, sedeli su mirno i nikakvih naznaka nije bilo da neko može Julijanu da zaštiti od njega. Tako je ona samo nastavila da živi kao njegova žrtva, što je na kraju u potpunosti i postala.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike