Šta može da vam se desi ako policija kod vas pronađe tabletu leka za smirenje?

06.07.2022

10:54

13

Advokat objašnjava zašto morate imati kod sebe recept

Šta može da vam se desi ako policija kod vas pronađe tabletu leka za smirenje?
policija pretres pilule copy - Copyright Profimedia/Pixabay

Lekovi poput "bromazepama", "diazepama" i "lorazepama" u našem narodu poznati su kao medikamenti za smirenje i njih je moguće kupiti samo uz recept lekara. Ovi lekovi se nalaze na listi lekova koji sadrže psihoaktivne supstance, čije nedozvoljeno korišćenje, držanje i prodaja podležu krivičnom zakonu. U javnost je dospeo slučaj glumice kod koje je policija pronašla jednu tabletu "bromazepama", oduzela je i procesuirala.

Kontaktirali smo stručna lica kako bismo saznali šta se sve može destiti kada jedan "bromazepam", prilikom policijskog pretresa, bude pronađen kod vas, a da pritom nemate pri ruci recept koji bi validirao konzumaciju istog?

Printscreen / paragraf.rs
 

- Svaki od lekova koji se nalaze na listi onih koji sadrže psihoaktivnih supstanci, zahteva da kod sebe imate recept lekara koji vam je propisao njegovo konzumiranje. Ako posedujete tabletu, a nemate recept koji vam policijski službenlk traži, možete krivično odgovarati. Reč je o krivičnom delu neovlašćeno držanje opojnih droga, bez obzira što je reč o jednoj tableti - navodi advokat Mladen Magdalenić.

On je dodao da količina u ovom slučaju ne može biti zanemarena, jer je to ista miligramaža kao i, recimo, jedna tableta ekstazija.

Magdalenić još objašnjava da u ovakvim situacijama, kada je kod osobe pronađena jedna tableta "bromazepama", može biti iskorišćeno načelo oportuniteta, kojim tužilac opredeli određeni iznos. Ako ga osumnjičeni plati, odbacuje se krivična prijava i nema nikakve osude niti kazne.

Šta kažu psihoterapeuti?

Dr Nevena Čalovska Hercog, neuropsihijatar i sistemski porodični terapeut u razgovoru za 24sedam, objasnila je da prilikom svake terapije na osnovu kliničke slike i razgovora sa pacijentom, odlučuje da li mu je potrebna terapije lekovima.

- Opšte je poznato da se određene grupe lekova mogu izdati samo na recept, ali da li i za antibiotike ljudi nose sa sobom recepte? Smatram da ako se ovako postupa u slučaju posedovanja jedne tablete za smirenje, može biti da je posredi ipak nešto drugo - navela je Čalovska Hercog.

Profimedia
 

Recepti su digitalizovani, šta onda?

S obzirom da se među korisnicima društvenih mreža povela polemika kako je moguće nositi recept sa sobom, kada je on prešao u elektronski format, postavilo se pitanje, na koji način se može dokazati validnost konzumacije lekova za smirenje?

Lekarski izveštaj u kom se nalazi propisana terapija, zamenjuje nekadašnji recept, što znači da je sa sobom potrebno imati dokument na kom je napisano mišljenje lekara, kao i preporučeni medikamenti. 

Slučaj glumice u Kraljevu

Glumica M. B. (28) privedena je prošle nedelje u Kraljevu jer su policajci kod nje pronašli jednu tabletu bromazepama za koji, navodno nije imala odgovarajući recept, pisao je Blic.

Na društvenim mrežama se pojavio dokument koji pokazuje da su mladoj glumici oduzeli tabletu, te je protiv nje podneta krivična prijava.

 

Lekovi za smirenje (benzodiazepini) su bezbedni i efikasni ukoliko se uzimaju pod kontrolom lekara i u ograničenom vremenskom periodu.

Prema analizama Medicinskog fakultetg u Beogradu za 2020. i 2021. godine, dakle tokom pandemijskih godina, uočava se umereno povećanje upotrebe antidepresiva (za 10 odsto), dok se značajno uvećanje beleži za anksiolitike, odnosno lekove za smirenje (preko 25 odsto).

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) u Srbiji je 2018. izdato 3,2 miliona recepata lekova za smirenje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike