„Ne može više ovako“: Poslodavci traže reorganizaciju Kriznog štaba

24.03.2021

11:03 >> 14:44

0

Poslodavci krizu sada već doživljavaju kao dugoročno stanje i zahtevaju od Vlade Srbije drugačiji pristup problemu

„Ne može više ovako“: Poslodavci traže reorganizaciju Kriznog štaba
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Korona kriza koja traje više od godinu dana za srpske poslodavce je prerasla iz akutnog u hroničan problem poslovanja i Unija poslodavaca Srbije od Vlade traži da se tome prilagodi i odgovori. Zahtevaju potpunu reorganizaciju Kriznog štaba i pomoć od Vlade u tri pravca, istaknuto je na onlajn konferenciji za medije.

– Postojanje Kriznog štaba koji samostalno odnosi mere u sadašnjoj formi je neodrživo i on se mora reorganizovati. Kada je uveden u martu 2020. pozdravili smo to, ali tada je u njemu bio i ekonomski deo. Krizni štab treba da bude medicinski, da daje informacije o epidemiji i predloge reagovanja ali same mere koje se tiču privrede mora da budu rezultat dogovora Vlade, resornih ministarstava i privrednika – ističe Andrija Brkić, predsednik Izvršnog odbora UPS.

Poslodavci kažu da su dosadašnje mere dale rezultate ali da sada trebaju nove, koje moraju biti efikasne i jasne, makar bile i oštrije. Stoga predlažu da se u donošenju mera priključi i Socijalno-ekonomski savet (poslodavci, sindikati i Vlada) ali i stručne institucije poput Fiskalnog saveta.

Da bi se došlo do zaista efikasnih ekonomskih mera UPS je poslao Vladi Srbije predlog koji sadrži tri pravca delovanja, kaže Svetlana Budimčević, direktor Sektora za pravne poslove u UPS.

– Treba nastaviti sa finansijskom pomoći i to više usmerenoj na one sektore koji su najviše pogođeni. Drugi pravac je operativna pomoć za privredu, jer ne mogu se donositi mere petkom, na kratak rok. Preduzeća moraju da se pripreme  za neku meru a ne da ljudi poruče robu ili materijal a da onda saznaju da ne mogu da rade. Ne treba zaboraviti ni treću stvar, a to je briga o razvoju jer ona preduzeća koja prežive koronu moraju da dobiju pomoć i za razvoj – istakla je Budimčević.

Pročitajte još:

Iz UPS kažu da u Srbiji postoji znanje o zaštiti na radu i ono se može i mora primeniti i na proizvodnju i na uslužne delatnosti i da se ugostiteljima i tržnim centrima se mora obezbediti da rade, uz poštovanje mera. I kontrola se mora pooštriti i ne sme biti selektivna, insistiraju iz UPS.

Ali, to nije dovoljna mera. Ugostiteljsko-turističkom sektoru, koji je najteže pogođen epidemijom, mora se smanjiti PDV na 10 odsto. Svima koji nisu radili moraju se otpisati porezi i doprinosi, a odložiti onima koji su sa najugroženijim sektorima povezani i zbog toga su imali mali obim posla.

– I na kraju, treba obustaviti uvođenje novih parafiskalnih nameta a privrednike osloboditi nekih od postojećih, kao što su firmarine, taksa za isticanje reklame, zauzimanje javne površine ili ekološka taksa – naglašava Budimčević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike