Dnevnica 4.000 dinara, smeštaj i hrana obezbeđeni: Malinari već dali oglase da traže berače crvenog zlata da bi se obezbedili na vreme

14.05.2024

13:27

0

Dobrog radnika danas je preteško naći

Dnevnica 4.000 dinara, smeštaj i hrana obezbeđeni: Malinari već dali oglase da traže berače crvenog zlata da bi se obezbedili na vreme
Branje crvenog zlata u Srbiji - Copyright Foto: RINA

 Iako se o otkupnoj ceni ali i rodu crvenog zlata u Srbiji još uvek polemiše, malinari ivanjičkog kraja su bez obzira na sve teškoće, već počeli da traže radnike.

Oglasi za beračima već su preplavili društvene mreže i lokalne portale.

Pronaći adekvatnu radnu snagu već godinama unazad nije nimalo lako, iako za nepunih mesec dana rada mogu dobro da zarade.

- Već smo dali oglas, kako bi ranije pronašli berače za ovu sezonu. Dnevnica je 4.000 dinara, a uz to imaju obezbeđenu hranu, smeštaj. Imaju sve uslove kao što ih imaju moji ukućani i ja. Iako cena maline još uvek nije poznata, mi naš rod ne želimo da prepustimo slučaju. Malina se mora obrati, a sa kakvom računicom ćemo i ostati kad platimo sve videćemo na kraju, kaže za RINU dugogodišnji malinar iz sela Prilike kod Ivanjice.

On još jednom ističe da je sve manje onih koji žele da beru malinu, iako je do pre samo deset godina situacija bila potpuno drugačija i radnike nije bilo ovako teško naći. Deo roda obere i sam gazda i ukućani, a neretko radnici uprkos finoj zaradi ne ispune očekivanja.

- Ponekad se dešava da ljudi u berbu malina krenu kao da su krenuli na izlet u prirodu. Uopšte se ne trude, ne uberu nekad ni 50 kilograma što je neki minumum. Ja ono što kažem, ja sve ispunim i isplatu i uslove, ali često nisam dobijao adekvatnu uslugu zauzvrat. Jako teško je naći dobre berače u današnje vreme to je činjenica, dodaje naš sagovornik.

Foto: RINA
 

Berba malina počinje u junu i traje oko mesec dana, ukoliko se uzme u obzir da je dnevnica oko 4.000 dinara, lako se dolazi do zaključka da se za to kratko vreme može zaraditi natprosečna plata u Srbiji. Malinare ivavnjičkog i ariljskog kraja prethdonih dana obišao je i novi ministar poljoprivrede, Alaksandar Martinović, koji je istakao da da je tekuća godina dodatno otežana proizvođačima malina snegom koji je ariljski kraj pogodio u aprilu, usled čega će, kako je rekao, ovogodišnji rod sigurno biti znatno manji.

- Ono što je svake godine aktuelno kada je reč o malini to je otkupna cena odnosno poslovni odnos između prizvođača u primarnoj proizvodnji i otkupljivača, odnosno hladnjačara. Ministarstvo poljorpivrede, šumarstva i vodoprivrede će se zaista potruditi da uspostavi jednu liniju dijaloga između ministarstva, malinara i otkupljivača i potrudićemo se da u sve to uključimo i Privrednu komoru Srbije kao bismo pronašli najbolje moguće rešenje, tako da niko ne bude oštećen”, kazao je ministar Martinović.

Martinović je kao veoma važne i za rešenje problema sa kojim se suočavaju proizvođači maline istakao ugovore, pre par dana potpisane sa Narodnom Republikom Kinom kojima se, kako je rekao, otvara tržište te zemlje za sve vrste poljoprivrednih proizvoda.To je važno i za primarne proizvođače ali i za one koji izvoze srpsku malinu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike