Siniša Mali o novom povećanju do kraja godine: Evo kada bi tačno penzije mogle da budu veće

13.05.2024

11:39

0

"Nikada plate i penzije nisu rasle nauštrb stabilnosti. Proces je obrnut", rekao je Mali

Siniša Mali o novom povećanju do kraja godine: Evo kada bi tačno penzije mogle da budu veće
Ministar finansija Siniša Mali - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da bi do kraja godine moglo da se očekuje novo povećanje penzija.

"Na jesen ćemo videti kakvi su nam rezultati, te da li ima prostora za još jedno povećanje penzija do kraja godine", rekao je između ostalog u intervju za "Blic Biznis" ministar Mali.

"Nikada plate i penzije nisu rasle nauštrb stabilnosti. Proces je obrnut. Onog trenutka kada procenimo da imamo viška novca u kasi, da su performanse bolje od planiranih i da imamo nove izvore rasta, onda taj višak odlazi na dalji rast plata i penzija. Rekao sam da ćemo na jesen videti kakvi su nam rezultati, te da li ima prostora za još jedno povećanje penzija do kraja godine. Rast životnog standarda i stabilnost su podjednako važni faktori i jedno ne sme da isključuje drugo", naveo je on.

Srbija je "svetla tačka u ekonomiji"

Govoreći o ekonomskim rezultatima Srbije, Mali je istakao da je javni dug danas na nivou 47,6 odsto BDP, dok je prosečna zaduženost evrozone 89 odsto, kao i da je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva istakla da je Srbija "svetla tačka u ekonomiji".

Dodao je da će rast 2027. godine, zahvaljujući programu "Skok u budućnost - Srbija 2027" i projektu EXPO 2027, dostići planiranih 100 milijardi evra BDP-a, što će biti tri puta veći BDP odnosu na 2012. godinu, kada je iznosio 33 milijarde evra.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

 

Na pitanje ima li razloga za skepticizam kada je reč o obećanju da će do 2027. godine prosečna plata biti 1.400 evra, dok će prosečna penzija i minimalna zarada biti po 650 evra, Mali je rekao da je isti skepticizam vladao i kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će prosečna plata biti 500 evra, dok ona danas iznosi više od 800 evra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike