Potpisano! Srbija će sa Kinezima graditi solarnu elektranu i postrojenje za naftu

09.05.2024

14:15

0

Memorandum predviđa uspostavljanje saradnje u oblasti obnovljivih izvora energije

Potpisano! Srbija će sa Kinezima graditi solarnu elektranu i postrojenje za naftu
Ilustracija - Copyright Pixabay

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology za projekat izgradnje fabrike solarnih panela kapaciteta jednog gigavata u Paraćinu, kao i izgradnju solarne elektrane snage 200 megavata. Memorandum predviđa uspostavljanje saradnje u oblasti obnovljivih izvora energije.

Ministarka Đedović Handanović je potpisala i Okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu između Vlade Srbije i China Energy International Group, kapaciteta do 100.000 barela po danu, a ukupna vrednost ove investicije iznosi 2,4 milijarde evra. Ministarka je tom prilikom izjavila da je veliko zadovoljstvo što, u okviru istorijske posete kineskog predsednika Srbiji, ima priliku da danas potpiše važne sporazume, kojima će dve zemlje unaprediti saradnju u oblasti energetike.

Tanjug/Video
 

- Srbija i Kina su pokazale da čvrsto i iskreno prijateljstvo može da premosti veliku geografsku udaljenost, a naši politički i ekonomski odnosi su podignuti na najviši nivo u istoriji - rekla je Đedović Handanović. Kako je navela, tome doprinose i dobri lični odnosi dva predsednika.

- Oni su juče potpisali Zajedničku izjavu dve zemlje o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri -  kazala je ministarka.

Kina najveći strani investitor

Podsetila je da je Kina bila najveći strani investitori u Srbiji u poslednje tri godine, kao i drugi najveći partner naše zemlje u robnoj razmeni. 

- Prvi dokument koji smo potpisali je Okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu, koji predviđa izgradnju postrojenja u skladu sa najvećim tehnološkim standardima kapaciteta do 100.000 barela po danu - rekla je Đedović Handanović.

Tanjug/Video
 

Ukupna vrednost ove investicije iznosi 2,4 milijarde evra, a u planu je direktno zapošljavanje 700 ljudi i indirektno angažovanje 2.400 radnika.

- Srbija je već pokrenula projekat izgradnje novog naftovoda između Srbije i Mađarske kojim ćemo osigurati još jedan pravac snabdevanja sirovom naftom, a izgradnja postrojenja u Smederevu doprineće smanjenju energetske zavisnosti i povećanju našeg BDP-a - poručila je Đedović Handanović.

Potpisanim Memorandumom Vlada Srbije planira da podrži otvaranje fabrike solarnih panela, kapaciteta od jednog gigavata u Paraćinu, kao i izgradnju solarne elektrane snage 200 megavata.

Tanjug/Video
 

- Ovo su direktne investicije stranih kompanija u našu zemlju. Planira se da tokom tri godine u pogon za proizvodnju solarnih panela bude uloženo oko 30 miliona evra i zaposleno oko 180 radnika, a dodatno ova kompanija (China Energy International Group) uložiće 280 miliona evra u izgradnju solarne elektrane - rekla je ministarka.

Događaju su prisustvovali kineski ambasador Li Ming, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju i saradnju sa Ruskom federacijom i Narodnom Republikom Kinom Tomislav Nikolić, predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević, gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović i predstavnici kineskih kompanija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike